3 najlepsze przepisy na dania z grzybów suszonych
Grzyby suszone idealnie nadają się do dań mięsnych, z ryżem i kapustą. Są też świetną przyprawą do zup, gulaszów i bigosów.
Grzyby suszone idealnie nadają się do dań mięsnych, z ryżem i kapustą. Są też świetną przyprawą do zup, gulaszów i bigosów.
Suszone grzyby są znacznie bardziej aromatyczne niż grzyby świeże. Dodatkowo są cennym źródłem witaminy C i białka.
Flaki z suszonych podgrzybków i boczniaków
Jednym z najprostszych dań z suszonych grzybów są aromatyczne flaczki z podgrzybków i boczniaków, z selerem, włoską kapustą i cebulą.
Stopień trudności: łatwe
Czas: 150 minut
Składniki:
- 1,5 l bulionu,
- sos sojowy,
- podgrzybki suszone (50 g),
- boczniaki (500 g),
- mleko (1 szklanka),
- seler (50 g),
- cebula (1 sztuka),
- czosnek (1 sztuka),
- kapusta włoska (2 liście),
- masło,
- pieprz i majeranek.
Sposób przygotowania:
- Podgrzybki namocz w wodzie na dwie godziny.
- Odsącz grzyby i posiekaj w paski.
- Boczniaki włóż do miski z mlekiem i zostaw na dwie godziny.
- Odsącz je i pokrój na kawałki.
- Seler, cebule, czosnek i kapustę potnij w równe paseczki.
- Całość podsmaż na maśle.
- Ugotuj 1,5 l bulionu.
- Wrzuć grzyby i warzywa do bulionu i gotuj przez pół godziny.
- Dopraw według uznania pieprzem, sosem sojowym i majerankiem. Gotowe.
Pierogi z kapustą, suszonymi grzybami i kaszą pęczak
Najsmaczniejsze danie z suszonych grzybów, które często gości na świątecznych stołach, to pierogi z kapustą, suszonymi grzybami i kaszą pęczak.
Stopień trudności: łatwe
Czas: 120 minut
Składniki:
- mąka tortowa (600 g),
- woda (400 ml),
- masło (35 g),
- sól (pół łyżeczki),
- bulion (500 ml),
- kiszona kapusta (500 g),
- suszone grzyby (300 g),
- kasza pęczak (200 g),
- cebula (3 sztuki),
- natka pietruszki,
- cukier,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- mąkę przesiej na stolnicy.
- W gorącej wodzie rozpuść masło i sól.
- Wlej wodę stopniowo w mąkę mieszając, aż ciasto będzie miękkie i gładkie.
- Odstaw ciasto na pół godziny.
- Kapustę przepłucz zimną wodą.
- Kaszę przepłucz trzy raz i gotuj w bulionie.
- Grzyby zalej wrzątkiem.
- Podsmaż na patelni posiekaną cebulę. Dodaj pokrojone grzyby.
- Po 5 minutach dodaj odcedzoną kapustę i wlej trochę bulionu.
- Gdy kapusta będzie miękka, dodaj kaszę i pietruszkę.
- Dopraw według uznania np. pieprzem.
- Ciasto rozwałkuj, wytnij krążki, nałóż do nich farsz i sklej.
- Surowe pierogi gotuj w przesolonej wodzie przez 5 minut. Gotowe.
Risotto z grzybami leśnymi
Jeśli jesteś miłośnikiem kuchni włoskiej i grzybów suszonych, może zainteresować cię risotto z grzybami leśnymi.
Stopień trudności: łatwe
Czas: 40 minut
Składniki:
- suszone grzyby (40 g),
- bulion (500 ml),
- olej,
- cebula (1 sztuka),
- czosnek (2 sztuki),
- świeże borowiki (100 g),
- ryż arborio (300 g),
- białe wino (150 ml),
- masło,
- natka pietruszki,
- parmezan (50 g).
Sposób przygotowania:
- suszone grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na 20 minut. Po tym czasie odsącz je i posiekaj.
- W wodzie po grzybach ugotuj pół litra bulionu.
- Świeże borowiki oczyść.
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek.
- Podsmażaj aż cebula będzie miękka.
- Dodaj posiekane grzyby suszone i borowiki.
- Dopraw według uznania solą i pieprzem.
- Smaż do czasu aż zmiękną. Później zdejmij je z patelni i połóż na folii.
- Na tej samej patelni rozpuść kostkę masła i wrzuć ryż.
- Smaż przez minutę na średnim ogniu.
- Do ryżu wlej 150 ml białego wina.
- Po kilku minutach dodaj szklankę wcześniej ugotowanego bulionu.
- Mieszaj często aż ryż wchłonie płyny.
- Dodaj masło i ser.
- Na koniec wrzuć na patelnię grzyby z cebulą i natką pietruszki. Gotowe.
- Kiedy chodzić na grzybobranie? Najlepsza pogoda dla grzybiarzy to...
- Samodzielnie robisz przetwory? Nasze 5 pomysłów na przetwory z grzybów może ci się spodobać.
- Jesteś grzybiarzem? Masz pewność, jak odróżnić grzyby trujące od grzybów jadalnych?
- Bez czego nie wyobrażasz sobie Świąt? Oto potrawy świąteczne: bigos, który posmakuje każdemu.
- Włoska kuchnia to nie tylko pizza i makaron. Spróbuj risotto z pieczarkami - oto prosty przepis na risotto.
- Sprawdź błyskawiczny przepis na grzyby z octem z dodatkiem sosu pomidorowego, cebuli i cukru!