Reklama

Grzyby suszone idealnie nadają się do dań mięsnych, z ryżem i kapustą. Są też świetną przyprawą do zup, gulaszów i bigosów.

Reklama

Suszone grzyby są znacznie bardziej aromatyczne niż grzyby świeże. Dodatkowo są cennym źródłem witaminy C i białka.

Flaki z suszonych podgrzybków i boczniaków

Jednym z najprostszych dań z suszonych grzybów są aromatyczne flaczki z podgrzybków i boczniaków, z selerem, włoską kapustą i cebulą.

Stopień trudności: łatwe

Czas: 150 minut

Składniki:

  • 1,5 l bulionu,
  • sos sojowy,
  • podgrzybki suszone (50 g),
  • boczniaki (500 g),
  • mleko (1 szklanka),
  • seler (50 g),
  • cebula (1 sztuka),
  • czosnek (1 sztuka),
  • kapusta włoska (2 liście),
  • masło,
  • pieprz i majeranek.

Sposób przygotowania:

  • Podgrzybki namocz w wodzie na dwie godziny.
  • Odsącz grzyby i posiekaj w paski.
  • Boczniaki włóż do miski z mlekiem i zostaw na dwie godziny.
  • Odsącz je i pokrój na kawałki.
  • Seler, cebule, czosnek i kapustę potnij w równe paseczki.
  • Całość podsmaż na maśle.
  • Ugotuj 1,5 l bulionu.
  • Wrzuć grzyby i warzywa do bulionu i gotuj przez pół godziny.
  • Dopraw według uznania pieprzem, sosem sojowym i majerankiem. Gotowe.

Pierogi z kapustą, suszonymi grzybami i kaszą pęczak

Najsmaczniejsze danie z suszonych grzybów, które często gości na świątecznych stołach, to pierogi z kapustą, suszonymi grzybami i kaszą pęczak.

Stopień trudności: łatwe

Czas: 120 minut

Składniki:

  • mąka tortowa (600 g),
  • woda (400 ml),
  • masło (35 g),
  • sól (pół łyżeczki),
  • bulion (500 ml),
  • kiszona kapusta (500 g),
  • suszone grzyby (300 g),
  • kasza pęczak (200 g),
  • cebula (3 sztuki),
  • natka pietruszki,
  • cukier,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  • mąkę przesiej na stolnicy.
  • W gorącej wodzie rozpuść masło i sól.
  • Wlej wodę stopniowo w mąkę mieszając, aż ciasto będzie miękkie i gładkie.
  • Odstaw ciasto na pół godziny.
  • Kapustę przepłucz zimną wodą.
  • Kaszę przepłucz trzy raz i gotuj w bulionie.
  • Grzyby zalej wrzątkiem.
  • Podsmaż na patelni posiekaną cebulę. Dodaj pokrojone grzyby.
  • Po 5 minutach dodaj odcedzoną kapustę i wlej trochę bulionu.
  • Gdy kapusta będzie miękka, dodaj kaszę i pietruszkę.
  • Dopraw według uznania np. pieprzem.
  • Ciasto rozwałkuj, wytnij krążki, nałóż do nich farsz i sklej.
  • Surowe pierogi gotuj w przesolonej wodzie przez 5 minut. Gotowe.

Risotto z grzybami leśnymi

Jeśli jesteś miłośnikiem kuchni włoskiej i grzybów suszonych, może zainteresować cię risotto z grzybami leśnymi.

Stopień trudności: łatwe

Czas: 40 minut

Składniki:

  • suszone grzyby (40 g),
  • bulion (500 ml),
  • olej,
  • cebula (1 sztuka),
  • czosnek (2 sztuki),
  • świeże borowiki (100 g),
  • ryż arborio (300 g),
  • białe wino (150 ml),
  • masło,
  • natka pietruszki,
  • parmezan (50 g).

Sposób przygotowania:

  • suszone grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na 20 minut. Po tym czasie odsącz je i posiekaj.
  • W wodzie po grzybach ugotuj pół litra bulionu.
  • Świeże borowiki oczyść.
  • Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i czosnek.
  • Podsmażaj aż cebula będzie miękka.
  • Dodaj posiekane grzyby suszone i borowiki.
  • Dopraw według uznania solą i pieprzem.
  • Smaż do czasu aż zmiękną. Później zdejmij je z patelni i połóż na folii.
  • Na tej samej patelni rozpuść kostkę masła i wrzuć ryż.
  • Smaż przez minutę na średnim ogniu.
  • Do ryżu wlej 150 ml białego wina.
  • Po kilku minutach dodaj szklankę wcześniej ugotowanego bulionu.
  • Mieszaj często aż ryż wchłonie płyny.
  • Dodaj masło i ser.
  • Na koniec wrzuć na patelnię grzyby z cebulą i natką pietruszki. Gotowe.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama