Przepisy na pierś z kurczaka na obiad: w winie, na słodko i na ostro
Pierś z kurczaka jest delikatna i soczysta. Na obiad lub uroczystą kolację możesz przygotować ją w wersji: na słodko, na ostro lub w winie. Mięso z kurczaka doskonale komponuje się z aromatycznymi dodatkami, np. czosnkiem, cytryną lub musztardą.
Pierś z kurczaka jest delikatna i soczysta. Na obiad lub uroczystą kolację możesz przygotować ją w wersji: na słodko, na ostro lub w winie. Mięso z kurczaka doskonale komponuje się z aromatycznymi dodatkami, np. czosnkiem, cytryną lub musztardą.
Smak piersi z kurczaka podkreślą zioła, takie jak: tymianek, rozmaryn, majeranek, estragon i cząber.
Pierś z kurczaka na słodko z miodem i musztardą francuską
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwe
Potrzebujesz:
- noża,
- deski,
- miski,
- naczynia żaroodpornego,
- łyżki.
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka,
- 2 łyżki musztardy francuskiej,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- 1 łyżka miodu,
- szczypta soli himalajskiej.
Sposób wykonania:
- Pierś z kurczaka umyj, przekrój na pół i usuń kostki oraz tłuste fragmenty.
- Do dużej miski wlej ocet balsamiczny, olej i dodaj miód, sól, musztardę i kurkumę.
- Całość dokładnie wymieszaj, aby powstała jednolita marynata.
- Piersi natrzyj marynatą i pozostaw w niej na około 15 minut.
- Kurczaka przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC przez 35 minut.
- Pierś podawaj z puree z ziemniaków i surówką z marchewki.
Smacznego!
Pierś z kurczaka na ostro z pomidorami i chili
Czas przygotowania: 50 minut
Stopień trudności: łatwe
Potrzebujesz:
- noża,
- deski do krojenia,
- patelni,
- drewnianej łyżki,
- praski do czosnku.
Składniki:
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- 1 papryczka chili,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki wody,
- 400 g pomidorów,
- szczypta: pieprzu Cayenne, mielonej ostrej papryki, soli i pieprzu.
Sposób wykonania:
- Pomidory umyj, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
- Pierś z kurczaka umyj i usuń tłuste elementy.
- Mięso pokrój w kostkę i oprósz solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej oliwę. Mięso smaż na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia.
- Cebulę obierz ze skórki i posiekaj na drobno.
- Papryczkę chili umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w paseczki.
- Do usmażonego mięsa dodaj cebulę, papryczkę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Całość wymieszaj drewnianą łyżką i smaż około 3-5 minut.
- Dodaj pomidory i dwie łyżki wody. Ponownie zamieszaj i duś pod przykryciem do czasu rozpadnięcia pomidorów.
- Sos dopraw pieprzem Cayenne, ostrą papryką i przecierem pomidorowym.
- Podawaj z ryżem lub makaronem.
Smacznego!
Pierś z kurczaka w białym winie
Czas przygotowania: 45 minut
Stopień trudności: łatwe
Potrzebujesz:
- noża,
- deski do krojenia,
- patelni,
- tłuczka do mięsa.
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka,
- 1 łyżka masła,
- 50 ml białego wina,
- 1 cytryna,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- pół szklanki mąki pszennej,
- pół łyżeczki białego pieprzu,
- 2-3 gałązki tymianku.
Sposób wykonania:
- Pierś z kurczaka umyj i usuń kostki oraz tłuste elementy.
- Mięso podziel na dwie pojedyncze piersi i każdą z nich przekrój na 3 płaty.
- Kotlety lekko rozbij i oprósz pieprzem z obu stron.
- Na patelni rozgrzej oliwę i masło. Mięso wrzuć na rozgrzany tłuszcz i smaż na każdej ze stron po 2 minuty.
- Cytrynę umyj i przekrój na pół.
- Z jednej połowy cytryny wyciśnij sok, a drugą połowę pokrój w plasterki.
- Wlej sok z cytryny oraz wino na patelnię i duś pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 3-4 minuty.
- Plasterki cytryny ułóż na filetach i duś jeszcze około 5 minut.
- Kurczaka udekoruj świeżym tymiankiem i podawaj zaraz po przygotowaniu ze słodką surówką i ziemniakami.
Smacznego!
- Jeśli lubisz ostre potrawy, do gustu przypadnie ci kuchnia tajska. Zobacz przepis: kurczak po tajsku na ostro.
- Kurczak to dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Zobacz, nasz pomysł na filet z kurczaka na 3 sposoby i sprawdzone przepisy.
- Niektóre przyprawy w kuchni noszą miano luksusowych. Dowiedz się, ile kosztuje szafran i czym jest ta wspaniała przyprawa.