Party Stories
Przyprawa szafran na drewnianej łyżce
©anidimi/Fotolia
Styl życia

Jak wykorzystać w kuchni najbardziej luksusową przyprawę świata?

Koszt produkcji szafranu jest ogromny. Nieduże, 12-gramowe opakowanie nitek lub sproszkowanej przyprawy można kupić za około 5 złotych. Do wyprodukowania kilograma szafranu zużywa się kilkuset tysięcy wysuszonych kwiatków krokusa.

Koszt produkcji szafranu jest ogromny. Nieduże, 12-gramowe opakowanie nitek lub sproszkowanej przyprawy można kupić za około 5 złotych. Do wyprodukowania kilograma szafranu zużywa się kilkuset tysięcy wysuszonych kwiatków krokusa.

 

Zjedzone naraz 20 gramów szafranu może zabić dorosłego człowieka. Jego smak jest jednak tak cierpki i charakterystyczny że zjedzenie tak przyprawionego, gorzkiego i nieco ostrego dania byłoby niemożliwe.

Ile kosztuje szafran i dlaczego jest najdroższą przyprawą świata

Nie tylko kawior jest gastronomicznym synonimem luksusu. Do wyprodukowania kilograma szafranu w znanej nam postaci przyprawy potrzeba aż 250 tysięcy zebranych dojrzałych i wysuszonych kwiatów krokusa uprawnego. Koszt najwyższej jakości produkcji sprawia, że za kilogram najlepszego jakościowo szafranu, pochodzącego np. z hiszpańskich La Manchy lub Walencji, można zapłacić nawet kilkadziesiąt tysięcy złotych. Na własny użytek warto kupić opakowanie nitek szafranu ze sklepu spożywczego, np. o wadze 12 gramów, które kosztuje niecałe 5 złotych. Istnieje jednak ryzyko, że tak zapakowana przyprawa ma nieco odmienny od oryginalnego smak, ze względu na używanie na terenie zakładu produkcyjnego zbóż czy nabiału.

Jakie jest zastosowanie szafranu

Szafran wykorzystywano kiedyś w medycynie jako lekarstwo na potencję, depresję, uspokojenie, obniżenie gorączki, usprawnienie funkcjonowania wątroby, astmę, szkarlatynę, ospę czy jako odtrutkę. Służył on jako nadający intensywnie żółty kolor barwnik do tkanin, np. do szat buddyjskich mnichów. Używa się go w kosmetyce podczas produkcji kremów odmładzających – bogaty w składniki odżywcze szafran dodatkowo spowalnia procesy starzenia.

Co zrobić z szafranem w kuchni

W kuchni azjatyckiej czy śródziemnomorskiej miodowy, wyczuwalnie trawiasty posmak, cierpkość ekskluzywnego szafranu oraz jego złocisto-czerwony odcień uzupełniają wiele potraw. Dodaje się go do paelli, fabady, pilawu czy milanesy. Jest cenionym dodatkiem do wielkanocnych bab oraz bułeczek szafranowych, słodyczy, ciasta drożdżowego, chleba, a nawet kawy i kompotu. Pasuje także do dań rybnych, z owocami morza, flaków, zup, potraw z ryżem bądź gulaszy warzywnych.

 
Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Zasuszony szafran
©yuliaholovchehko/Fotolia
Styl życia
Najdroższa przyprawa świata – szafran, czyli proszek z pręcików krokusów
Przyprawa szafran jest wytwarzana ze słupków kwiatów szafranu uprawnego – krokusa. Ma cierpki, intensywny smak, zapach określany jako miodowo-trawiasty i złoto-czerwony kolor. Szerokie właściwości jakie posiada szafran powoduje, że jest on wykorzystywany w gastronomii, kosmetyce oraz medycynie.

Przyprawa szafran jest wytwarzana ze słupków kwiatów szafranu uprawnego – krokusa. Ma cierpki, intensywny smak, zapach określany jako miodowo-trawiasty i złoto-czerwony kolor. Szerokie właściwości jakie posiada szafran powoduje, że jest on wykorzystywany w gastronomii, kosmetyce oraz medycynie. Szafran to ekskluzywna przyprawa Szafran uprawia się w Indiach, Turcji, Chinach i Iranie. Ten najdroższy i najlepszy gatunkowo pochodzi z Walencji. Już w starożytności stosowano sproszkowane pręciki krokusa jako antydepresant, afrodyzjak , antidotum na trucizny oraz panaceum na wiele chorób, m.in. astmę, szkarlatynę czy czarną ospę. W Indiach kolor szafranu jest barwą szat buddyjskich mnichów. Ze względu na jego wysoki koszt produkcji – cena kilograma szafranu waha się w granicach 6-30 tys. złotych – jest on składnikiem ekskluzywnym. Na użytek domowy szafran w ilości 0,3 g możemy kupić za około 15 zł. Z uwagi na wysoką cenę szafran często jest podrabiany. Należy go przechowywać w miejscu chłodnym, z daleka od światła i wilgoci, ponieważ jest silnie higroskopijny (w kontakcie z wodą szybko pęcznieje zwiększając swoją objętość – m. in. w ten sposób można odróżnić produkt oryginalny od fałszywego). Szafran w kuchni Szafran jest nieodłącznym elementem kuchni śródziemnomorskiej, azjatyckiej, indyjskiej oraz mauretańskiej (afrykańskiej). Dzięki swojej pięknej, nasyconej barwie szafran jest używany do aromatyzowania i wzmacniania koloru potraw. Bardzo dobrze komponuje się z warzywami, owocami morza i rybami. Szafran wchodzi w skład takich potraw, jak: pilaw, milanese, paella i bouillabaisse. W Anglii jest składnikiem bułeczek szafranowych i stosowany jest jako dodatek do ciasta drożdżowego. Szafran w medycynie Szafran to bogactwo składników odżywczych. Zawiera znaczne ilości witamin z grupy B, cynk, magnez , żelazo, mangan, wapń, potas, olejki eteryczne...

kurczak na talerzu
Flickr/Alpha/CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/
Styl życia
Przepis na kurczaka po tajsku
Kurczak po tajsku to propozycja dla osób, które preferują ostre potrawy. Jeśli jednak obawiasz się o stopień pikantności tego dania dla twoich kubków smakowych lub twoich dzieci, zmniejsz ilość chili. Kuchnia tajska to nie tylko ostre smaki. Daniom towarzyszą też słodkie, słone i gorzkie aromaty. Do przygotowania dań kuchni tajskiej stosuje się duże ilości świeżych przypraw i ziół, na przykład czosnek, trawę cytrynową czy zielone curry.

Kurczak po tajsku to propozycja dla osób, które preferują ostre potrawy. Jeśli jednak obawiasz się o stopień pikantności tego dania dla twoich kubków smakowych lub twoich dzieci, zmniejsz ilość chili. Kuchnia tajska to nie tylko ostre smaki. Daniom towarzyszą też słodkie, słone i gorzkie aromaty. Do przygotowania dań kuchni tajskiej stosuje się duże ilości świeżych przypraw i ziół, na przykład czosnek, trawę cytrynową czy zielone curry.   Potrzebujesz: patelni lub woka.   Składniki: 400 g piersi kurczaka, 2 łyżki oleju, 50 g orzechów nerkowca, 1 nieduża cebula, 3 szalotki, 3 ząbki czosnku, 1 czerwone chili, 1,5 łyżki sosu rybnego, 1 łyżka sosu sojowego, przyprawy: sól i pieprz do smaku, 1/3 łyżeczki cukru.   Sposób przygotowania: 1. Cebulę pokrój w plastry, a chili w paski. Ząbki czosnku obierz z łupin i drobno posiekaj. Szalotki pokrój w niedużą kostkę. Mięso podziel na małe kawałki, o szerokości mniej więcej 2 cm. 2. Pokrojone mięso oprósz solą i pieprzem. 3. Rozgrzej suchą patelnię lub wok. Dodaj orzechy nerkowca i upraż je bez dodatku tłuszczu. Gdy nabiorą brązowego koloru, zdejmij je z ognia. 4. Na tej samej patelni lub woku rozgrzej olej i podsmaż cebulę z czosnkiem do momentu, gdy będą szkliste. Następnie dodaj pokrojone w paski chili. 5. Dodaj mięso. Poczekaj aż stanie się białe, wtedy możesz dodać sosy: rybny i sojowy. 6. Na koniec dorzuć podsmażone wcześniej orzechy i dodaj szczyptę cukru. 7. Podawaj z ryżem jaśminowym.   Smacznego!   Pierś z kurczaka to idealna propozycja na wykwintną kolację. Zobacz, nasze sprawdzone przepisy na pierś z kurczaka: na słodko, na ostro i w winie . Niektóre przyprawy w kuchni noszą...

Dwie piersi z kurczaka duszone z warzywami
©VICUSCHKA/Fotolia
Styl życia
Przepisy na pierś z kurczaka na obiad: w winie, na słodko i na ostro
Pierś z kurczaka jest delikatna i soczysta. Na obiad lub uroczystą kolację możesz przygotować ją w wersji: na słodko, na ostro lub w winie. Mięso z kurczaka doskonale komponuje się z aromatycznymi dodatkami, np. czosnkiem, cytryną lub musztardą.

Pierś z kurczaka jest delikatna i soczysta. Na obiad lub uroczystą kolację możesz przygotować ją w wersji: na słodko, na ostro lub w winie. Mięso z kurczaka doskonale komponuje się z aromatycznymi dodatkami, np. czosnkiem, cytryną lub musztardą.   Smak piersi z kurczaka podkreślą zioła, takie jak: tymianek , rozmaryn , majeranek , estragon i cząber. Pierś z kurczaka na słodko z miodem i musztardą francuską Czas przygotowania: 30 minut Stopień trudności: łatwe   Potrzebujesz: noża, deski, miski, naczynia żaroodpornego, łyżki.   Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka , 2 łyżki musztardy francuskiej, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżka miodu, szczypta soli himalajskiej.   Sposób wykonania: Pierś z kurczaka umyj, przekrój na pół i usuń kostki oraz tłuste fragmenty. Do dużej miski wlej ocet balsamiczny, olej i dodaj miód, sól, musztardę i kurkumę. Całość dokładnie wymieszaj, aby powstała jednolita marynata. Piersi natrzyj marynatą i pozostaw w niej na około 15 minut. Kurczaka przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC przez 35 minut. Pierś podawaj z puree z ziemniaków i surówką z marchewki. Smacznego! Pierś z kurczaka na ostro z pomidorami i chili Czas przygotowania: 50 minut Stopień trudności: łatwe   Potrzebujesz: noża, deski do krojenia, patelni, drewnianej łyżki, praski do czosnku.   Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 1 papryczka chili, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki wody, 400 g pomidorów, szczypta: pieprzu Cayenne, mielonej ostrej papryki, soli i...

Nasze akcje
maseczki-orientana
Fleszstyle

Maseczki stworzone przez naturę – 99% naturalnych składników i 100% skuteczność! 

Partner
kosmetyki-alkemie
Fleszstyle

Alkmie - polska marka, która tworzy kosmetyczne dzieła sztuki!

Partner
Newsy

Natura i nauka łączą siły w walce ze zmarszczkami. Poznaj kosmetyki Botanical HiTech

Partner
jane-perkins
Newsy

Plastikowa REwolucja, czyli o sile REcyklingu!

Partner
anabelle-minerals
Fleszstyle

Doskonały makijaż w duchu eko i zero waste: odkryj mineralne kosmetyki Annabelle Minerals! 

Partner