Pomysły na świąteczny obiad. Pieczona kaczka z sosem, faszerowany indyk i szynka w rozmarynie
Pieczone mięso, które postawisz na świątecznym stole to np. kaczka z sosem malinowo-żurawinowym. Pyszny będzie też indyk faszerowany jabłkami i śliwkami. Podaj też szynkę, którą zamarynujesz m.in. w tymianku i rozmarynie.
Pieczone mięso, które postawisz na świątecznym stole to np. kaczka z sosem malinowo-żurawinowym. Pyszny będzie też indyk faszerowany jabłkami i śliwkami. Podaj też szynkę, którą zamarynujesz m.in. w tymianku i rozmarynie.
Pieczona kaczka z sosem malinowo-żurawinowym – jak ją zrobić?
Składniki na marynatę (na 6 porcji):
- 1 średniej wielkości kaczka,
- 1 ½ litra smalcu z kaczki,
- 150 g masła klarowanego,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1 łyżeczka rozmarynu,
- 1 łyżeczka majeranku,
- szczypta papryki mielonej: słodkiej i ostrej,
- 5-6 goździków,
- pieprz,
- sól,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 łyżki soku z cytryny.
Składniki na puree z selera:
- 3 średnie selery,
- 500 ml mleka,
- 1 łyżka masła,
- szczypta imbiru,
- nieco gałki muszkatołowej,
- pieprz do smaku,
- sól do smaku.
Składniki na sos malinowo-żurawinowy:
- 25 dag malin,
- 4 łyżki konfitury żurawinowej,
- 5 dag suszonej żurawiny.
- 150 ml czerwonego wytrawnego wina,
- 15 ml oleju rzepakowego,
- 15 ml czerwonego winnego octu,
- 3 łyżki miodu,
- czosnek mielony do smaku,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Czas przygotowania: około 2 godzin i nawet kilka dni, podczas których można przechować kaczkę w smalcu i przyprawach
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania marynaty:
- Umyj kaczkę i oskub z resztek piór.
- Do miski wsyp przyprawy, wlej sok z cytryny i olej.
- Natrzyj kaczkę marynatą. Włóż ją do lodówki.
- Roztop smalec na głębokiej patelni i wkładaj kaczkę po kawałku. Powinna być w całości zanurzona w smalcu.
- Duś mięso przez 1,5 godziny na niewielkim ogniu.
- Przełóż kaczkę do naczynia żaroodpornego. Zalej kaczkę smalcem. Możesz ją przechować w lodówce nawet kilka dni.
- Po tym czasie oczyść kaczkę ze smalcu i piecz w naczyniu żaroodpornym około 15-20 minut. Kaczka powinna się zarumienić. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza.
- Sposób przygotowania puree z selera:
- Umyj i obierz selery. Pokrój je na kawałki.
- Włóż warzywa do garnka i dolej do nich mleko oraz kilka kropli soku z cytryny. Zagotuj powyższe składniki.
- Po ugotowaniu przełóż selery do miski i dodaj do nich masło oraz przyprawy. Wymieszaj wszystko, np. za pomocą blendera.
Sposób przygotowania sosu malinowo-żurawinowego:
- Do garnka włóż maliny, dolej miód i wino. Gotuj na wolnym ogniu.
- Po zagotowaniu zmiksuj maliny i powstały sos. Dodaj konfiturę żurawinową, suszoną żurawinę, olej i ocet. Wymieszaj wszystkie składniki, zagotuj. Dopraw przyprawami do smaku.
Przepis na faszerowanego indyka na świąteczny stół
Składniki (na 8 porcji):
- 1 duży indyk,
- 500 g śliwek,
- 4 winne jabłka,
- 1 szklanka bułki tartej,
- 1 szklanka wody,
- 3 łyżeczki octu winnego,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka cynamonu,
- 1 łyżka soli,
- 1 łyżeczka pieprzu.
- Składniki na marynatę:
- 3 ząbki czosnku,
- szczypta tymianku,
- szczypta lubczyku,
- 2 l mleka,
- sól do smaku.
Czas przygotowania: 90 minut i 24 godziny na zamarynowanie mięsa
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj składniki na marynatę i polej nią indyka. Pozostaw go w chłodnym miejscu na 24 godziny.
- Następnego dnia zalej śliwki wrzątkiem i mocz je przez 2 godziny, a następnie odcedź.
- Umyj i obierz jabłka. Usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój owoce w kostkę. Wymieszaj je ze śliwkami, octem winnym, bułką tartą, cynamonem i cukrem.
- Wyjmij mięso z marynaty i natrzyj je solą i pieprzem.
- Włóż do środka indyka farsz z owoców i przypraw. Dodaj tam też masło. Zaszyj dziurę, przez którą był wkładany farsz.
- Nadziej mięso na ruszt i połóż pod nim blaszkę, na której będą 2 szklanki wody. Pozwoli to na zachowanie soczystości mięsa.
- Piecz indyka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 3 godziny.
Szynka w rozmarynie – przepis
Składniki (na 7-8 porcji):
- 1,5 kg szynki wieprzowej,
- 2 gałązki tymianku,
- 5 gałązek świeżego rozmarynu,
- 3 łyżki oliwy,
- 2 łyżki soli.
Składniki na marynatę:
- suszony tymianek,
- oliwa z oliwek,
- suszony rozmaryn,
- 4 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz.
Czas przygotowania: około 2 godzin
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Obierz i przeciśnij czosnek przez praskę. Wymieszaj składniki na marynatę i natrzyj nią szynkę.
- Włóż szynkę na noc do lodówki.
- Następnego dnia pokrój tymianek i rozmaryn. Dodaj do nich sól. W tych przyprawach obtocz mięso.
- Wlej do naczynia żaroodpornego kilka kropel oliwy. Włóż do niego szynkę.
- Piecz ją w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez 1,5 godziny.
Smacznego!
- Dodatkowe kilogramy po świętach można stracić uprawiając sport. Jak szybko schudnąć po świętach.
- Kruche ciastka są lekko maślane i chrupiące. Przepis na świąteczne ciasteczka mandarynkowe.
- Dekoracja drzewka świątecznego to wspaniała zabawa. Jak wybrać i ubrać choinkę?