Reklama

Pieczone mięso, które postawisz na świątecznym stole to np. kaczka z sosem malinowo-żurawinowym. Pyszny będzie też indyk faszerowany jabłkami i śliwkami. Podaj też szynkę, którą zamarynujesz m.in. w tymianku i rozmarynie.

Reklama

Pieczona kaczka z sosem malinowo-żurawinowym – jak ją zrobić?

Składniki na marynatę (na 6 porcji):

  • 1 średniej wielkości kaczka,
  • 1 ½ litra smalcu z kaczki,
  • 150 g masła klarowanego,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka rozmarynu,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • szczypta papryki mielonej: słodkiej i ostrej,
  • 5-6 goździków,
  • pieprz,
  • sól,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki soku z cytryny.

Składniki na puree z selera:

  • 3 średnie selery,
  • 500 ml mleka,
  • 1 łyżka masła,
  • szczypta imbiru,
  • nieco gałki muszkatołowej,
  • pieprz do smaku,
  • sól do smaku.

Składniki na sos malinowo-żurawinowy:

  • 25 dag malin,
  • 4 łyżki konfitury żurawinowej,
  • 5 dag suszonej żurawiny.
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 15 ml oleju rzepakowego,
  • 15 ml czerwonego winnego octu,
  • 3 łyżki miodu,
  • czosnek mielony do smaku,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Czas przygotowania: około 2 godzin i nawet kilka dni, podczas których można przechować kaczkę w smalcu i przyprawach

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania marynaty:

  • Umyj kaczkę i oskub z resztek piór.
  • Do miski wsyp przyprawy, wlej sok z cytryny i olej.
  • Natrzyj kaczkę marynatą. Włóż ją do lodówki.
  • Roztop smalec na głębokiej patelni i wkładaj kaczkę po kawałku. Powinna być w całości zanurzona w smalcu.
  • Duś mięso przez 1,5 godziny na niewielkim ogniu.
  • Przełóż kaczkę do naczynia żaroodpornego. Zalej kaczkę smalcem. Możesz ją przechować w lodówce nawet kilka dni.
  • Po tym czasie oczyść kaczkę ze smalcu i piecz w naczyniu żaroodpornym około 15-20 minut. Kaczka powinna się zarumienić. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza.
  • Sposób przygotowania puree z selera:
  • Umyj i obierz selery. Pokrój je na kawałki.
  • Włóż warzywa do garnka i dolej do nich mleko oraz kilka kropli soku z cytryny. Zagotuj powyższe składniki.
  • Po ugotowaniu przełóż selery do miski i dodaj do nich masło oraz przyprawy. Wymieszaj wszystko, np. za pomocą blendera.

Sposób przygotowania sosu malinowo-żurawinowego:

  • Do garnka włóż maliny, dolej miód i wino. Gotuj na wolnym ogniu.
  • Po zagotowaniu zmiksuj maliny i powstały sos. Dodaj konfiturę żurawinową, suszoną żurawinę, olej i ocet. Wymieszaj wszystkie składniki, zagotuj. Dopraw przyprawami do smaku.

Przepis na faszerowanego indyka na świąteczny stół

Składniki (na 8 porcji):

  • 1 duży indyk,
  • 500 g śliwek,
  • 4 winne jabłka,
  • 1 szklanka bułki tartej,
  • 1 szklanka wody,
  • 3 łyżeczki octu winnego,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka cynamonu,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu.
  • Składniki na marynatę:
  • 3 ząbki czosnku,
  • szczypta tymianku,
  • szczypta lubczyku,
  • 2 l mleka,
  • sól do smaku.

Czas przygotowania: 90 minut i 24 godziny na zamarynowanie mięsa

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj składniki na marynatę i polej nią indyka. Pozostaw go w chłodnym miejscu na 24 godziny.
  • Następnego dnia zalej śliwki wrzątkiem i mocz je przez 2 godziny, a następnie odcedź.
  • Umyj i obierz jabłka. Usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój owoce w kostkę. Wymieszaj je ze śliwkami, octem winnym, bułką tartą, cynamonem i cukrem.
  • Wyjmij mięso z marynaty i natrzyj je solą i pieprzem.
  • Włóż do środka indyka farsz z owoców i przypraw. Dodaj tam też masło. Zaszyj dziurę, przez którą był wkładany farsz.
  • Nadziej mięso na ruszt i połóż pod nim blaszkę, na której będą 2 szklanki wody. Pozwoli to na zachowanie soczystości mięsa.
  • Piecz indyka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 3 godziny.

Szynka w rozmarynie – przepis

Składniki (na 7-8 porcji):

  • 1,5 kg szynki wieprzowej,
  • 2 gałązki tymianku,
  • 5 gałązek świeżego rozmarynu,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki soli.

Składniki na marynatę:

  • suszony tymianek,
  • oliwa z oliwek,
  • suszony rozmaryn,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz.

Czas przygotowania: około 2 godzin

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Obierz i przeciśnij czosnek przez praskę. Wymieszaj składniki na marynatę i natrzyj nią szynkę.
  • Włóż szynkę na noc do lodówki.
  • Następnego dnia pokrój tymianek i rozmaryn. Dodaj do nich sól. W tych przyprawach obtocz mięso.
  • Wlej do naczynia żaroodpornego kilka kropel oliwy. Włóż do niego szynkę.
  • Piecz ją w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez 1,5 godziny.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama