Pieczona dynia – jak upiec dynię i do czego ją wykorzystać?
Pieczona dynia – jak upiec dynię i do czego ją wykorzystać?
Pieczona dynia jest niezwykle smaczna i może być podstawą wiele różnych dań i deserów. Mus z pieczonej dyni sprawdzi się w ciastach, pastach, kotletach, plackach i wielu innych potrawach. Z kolei dynia pieczona z dodatkiem ziół i przypraw może być ciekawą przekąską. Poniżej znajdziecie podstawowy przepis na pieczoną dynię oraz propozycje jej wykorzystania.
Jak upiec dynię?
Przygotowanie pieczonej dyni nie trwa długo i jest bardzo proste. To podstawowy przepis, bez żadnych dodatków. Z upieczonej dyni można przygotować mus-puree dyniowe, które jest podstawią wielu pysznych dań i deserów.
- Dynię umyć i pokroić razem ze skórka na mniejsze kawałki. Usunąć pestki dyni.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
- Kawałki dyni układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 30 minut. Dynia będzie gotowa kiedy miąższ będzie miękki i bez problemu będzie można wbić w niego widelec.
- Dynię wyjąć w piekarnika i odstawić do ostudzenia.
- Z pieczonej dyni najczęściej robi się gładki mus. Wystarczy wyjąć łyżką miąższ ze skórki i zmiksować dynię blenderem. Taki mus świetnie nadaje się do mi.in. ciast, placków, kotletów i babeczek.
Do czego wykorzystać pieczoną dynię?
Przepis na sernik dyniowy
Sernik dyniowy to pyszny i aksamitny deser, w którym można przemycić nieco warzyw.
Składniki na sernik dyniowy
- 1 kg twarogu na sernik
- 200 g cukru
- 400 g musu z pieczonej dyni
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier waniliowy
- budyń waniliowy
Jak przygotować sernik z dyni?
- Twaróg drobno zmielić. Zmiksować z musem z pieczonej dyni.
- Dodać pozostałe składniki i zmiksować na jednolitą masę.
- Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
- Masę serową wyłożyć do tortownicy o średnicy ok. 25 cm.
- Piec przez 60 minut. Wyjąć i ostudzić.
- Podawać z cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
Hummus z dyni
Hummus dyniowy świetnie sprawdzi się jako pasta do kanapek lub kremowy dip do świeżych warzyw. Jest niezwykle zdrowy, a przyprawy podkręcą jego orientalny, charakterystyczny smak.
Składniki na hummus z dyni
- szklanka suchej ciecierzycy lub puszka ciecierzycy
- 5 łyżek pasty tahini
- ząbek czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- 3/4 szklanki musu z pieczonej dyni
- 1/4 szklanki zimnej wody
- przyprawy: sól, ostra papryka, kmin rzymski, curry
Jak przygotować hummus dyniowy?
- Suchą ciecierzycę moczyć w wodzie przez całą noc z dodatkiem sody oczyszczonej. Opłukać ciecierzycę pod bieżącą wodą i gotować przez godzinę na średni ogniu. Jeśli używamy ciecierzycy z puszki wystarczy ją opłukać.
- Do miski wrzucamy ugotowaną ciecierzyce, pastę tahini, czosnek sok z cytryny przyprawy i odrobinę soli.
- Wszystkie składniki dokładnie blendujemy blenderem ręcznym.
- Do masy dodajemy krem z pieczonej dyni. Ponownie miksujemy.
- Cały czas blendując dolewamy do pasty chłodną wodę.
- Doprawić do smaku solą i resztą przypraw.
- Podawać ze świeżym pieczywem, oliwą, ziołami lub warzywami.
Placki z dyni na słodko
Placki z dyni to idealny wybór na drugie śniadania do szkoły lub słodki podwieczorek.
Składniki na placki z dyni
- 1,5 szklanki mąki
- 300 g musu z pieczonej dyni
- 3 jajka
- opakowanie cukru wanilinowego
- 3 łyżki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody
- szczypta soli
- olej roślinny
Jak przygotować placki z dyni na słodko?
- Pieczoną dynię wymieszać z jajkami, 2 łyżkami oleju, cukrem i cukrem waniliowym.
- W oddzielnej misce zmieszać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną i sól.
- Mąkę wsypywać do mokrych składników, cały czas mieszając rózgą do połączenia się składników na jednolitą masę. Ciasto można również zmiksować mikserem.
- Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju nakładać po jednej łyżce ciasta.
- Smażyć z obu stron, aż będą delikatnie zarumienione.
- Placki można podawać z cukrem pudrem, dżemem lub jogurtem naturalnym.