Reklama

Pieczona dynia jest niezwykle smaczna i może być podstawą wiele różnych dań i deserów. Mus z pieczonej dyni sprawdzi się w ciastach, pastach, kotletach, plackach i wielu innych potrawach. Z kolei dynia pieczona z dodatkiem ziół i przypraw może być ciekawą przekąską. Poniżej znajdziecie podstawowy przepis na pieczoną dynię oraz propozycje jej wykorzystania.

Reklama

Jak upiec dynię?

Przygotowanie pieczonej dyni nie trwa długo i jest bardzo proste. To podstawowy przepis, bez żadnych dodatków. Z upieczonej dyni można przygotować mus-puree dyniowe, które jest podstawią wielu pysznych dań i deserów.

  1. Dynię umyć i pokroić razem ze skórka na mniejsze kawałki. Usunąć pestki dyni.
  2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  3. Kawałki dyni układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
  4. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 30 minut. Dynia będzie gotowa kiedy miąższ będzie miękki i bez problemu będzie można wbić w niego widelec.
  5. Dynię wyjąć w piekarnika i odstawić do ostudzenia.
  6. Z pieczonej dyni najczęściej robi się gładki mus. Wystarczy wyjąć łyżką miąższ ze skórki i zmiksować dynię blenderem. Taki mus świetnie nadaje się do mi.in. ciast, placków, kotletów i babeczek.

Do czego wykorzystać pieczoną dynię?

Przepis na sernik dyniowy

Sernik dyniowy to pyszny i aksamitny deser, w którym można przemycić nieco warzyw.

Składniki na sernik dyniowy

  • 1 kg twarogu na sernik
  • 200 g cukru
  • 400 g musu z pieczonej dyni
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy
  • budyń waniliowy

Jak przygotować sernik z dyni?

  1. Twaróg drobno zmielić. Zmiksować z musem z pieczonej dyni.
  2. Dodać pozostałe składniki i zmiksować na jednolitą masę.
  3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  4. Masę serową wyłożyć do tortownicy o średnicy ok. 25 cm.
  5. Piec przez 60 minut. Wyjąć i ostudzić.
  6. Podawać z cukrem pudrem lub polewą czekoladową.

Hummus z dyni

Hummus dyniowy świetnie sprawdzi się jako pasta do kanapek lub kremowy dip do świeżych warzyw. Jest niezwykle zdrowy, a przyprawy podkręcą jego orientalny, charakterystyczny smak.

Składniki na hummus z dyni

  • szklanka suchej ciecierzycy lub puszka ciecierzycy
  • 5 łyżek pasty tahini
  • ząbek czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3/4 szklanki musu z pieczonej dyni
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • przyprawy: sól, ostra papryka, kmin rzymski, curry

hummus z pieczonej dyni
© yuliiaholovchenko/Fotolia.com

Jak przygotować hummus dyniowy?

  1. Suchą ciecierzycę moczyć w wodzie przez całą noc z dodatkiem sody oczyszczonej. Opłukać ciecierzycę pod bieżącą wodą i gotować przez godzinę na średni ogniu. Jeśli używamy ciecierzycy z puszki wystarczy ją opłukać.
  2. Do miski wrzucamy ugotowaną ciecierzyce, pastę tahini, czosnek sok z cytryny przyprawy i odrobinę soli.
  3. Wszystkie składniki dokładnie blendujemy blenderem ręcznym.
  4. Do masy dodajemy krem z pieczonej dyni. Ponownie miksujemy.
  5. Cały czas blendując dolewamy do pasty chłodną wodę.
  6. Doprawić do smaku solą i resztą przypraw.
  7. Podawać ze świeżym pieczywem, oliwą, ziołami lub warzywami.

Placki z dyni na słodko

Placki z dyni to idealny wybór na drugie śniadania do szkoły lub słodki podwieczorek.

Składniki na placki z dyni

  • 1,5 szklanki mąki
  • 300 g musu z pieczonej dyni
  • 3 jajka
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 łyżki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • olej roślinny

Jak przygotować placki z dyni na słodko?

  1. Pieczoną dynię wymieszać z jajkami, 2 łyżkami oleju, cukrem i cukrem waniliowym.
  2. W oddzielnej misce zmieszać mąkę pszenną, sodę oczyszczoną i sól.
  3. Mąkę wsypywać do mokrych składników, cały czas mieszając rózgą do połączenia się składników na jednolitą masę. Ciasto można również zmiksować mikserem.
  4. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju nakładać po jednej łyżce ciasta.
  5. Smażyć z obu stron, aż będą delikatnie zarumienione.
  6. Placki można podawać z cukrem pudrem, dżemem lub jogurtem naturalnym.
Reklama

Reklama
Reklama
Reklama