Przepis na zielone pesto z natki pietruszki - łatwe w wykonaniu i jakie zdrowe!
Pesto z pietruszki jest doskonałym dodatkiem do makaronów i kasz. Sprawdza się również jako smarowidło do pieczywa oraz grzanek. Pesto z pietruszki to zielona bomba witaminowa, która jest prosta w wykonaniu. Wszystko czego potrzebujesz, aby je zrobić to oliwa, cytryna, sól, migdały, natka pietruszki i blender.
Pesto z pietruszki jest doskonałym dodatkiem do makaronów i kasz. Sprawdza się również jako smarowidło do pieczywa oraz grzanek. Pesto z pietruszki to zielona bomba witaminowa, która jest prosta w wykonaniu. Wszystko czego potrzebujesz, aby je zrobić to oliwa, cytryna, sól, migdały, natka pietruszki i blender.
Pochodzące z Genui we Włoszech pesto to zielony sos z bazylii. Można je wykonać również z kolendry, kopru, lubczyku, natki pietruszki czy rukoli.
Przepis na pesto z pietruszki
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
- pół szklanki migdałów – najlepiej, aby były bez skórki, dlatego możesz wykorzystać migdały w płatkach lub migdały ze skórką namoczyć na noc w letniej wodzie i je obrać – po namoczeniu skórka bez problemu się zdejmuje – pamiętaj, aby nie zalewać migdałów wrzątkiem, ponieważ pozbawisz je w ten sposób większości wartości odżywczych.
- 2 małe pęczki natki pietruszki lub jeden duży,
- skórka otarta z połowy cytryny,
- 100 ml oliwy z oliwek,
- sól,
- 1 ząbek czosnku – opcjonalnie.
Sposób przygotowania:
1. Dokładnie umyj natkę i odsącz z nadmiaru wody.
2. Wszystkie składniki umieść w większej misce i dokładniej zblenduj na gładką masę.
Tak przygotowane pesto można przechowywać w lodówce przez tydzień. Ze względu na piękny, intensywnie zielony kolor może być również wykorzystywane do dekoracji potraw.
Natka pietruszki to naturalna multiwitamina. Oprócz wysokiej zawartości witaminy C (cztery razy więcej niż cytryna), posiada też magnez i żelazo oraz chlorofil, który dotlenia organizm. Pietruszka działa przede wszystkim moczopędnie, przez co przyspiesza oczyszczanie organizmu ze szkodliwych produktów przemiany materii. Ułatwia trawienie oraz zwiększa wchłanianie wartości odżywczych z innych pokarmów.
Smacznego!
- Natka z pietruszki korzystnie wpływa na skórę, włosy i nasz organizm. Zobacz, jak pietruszka działa na włosy.
- Natka z pietruszki bogata jest przede wszystkim w witaminę C. Zobacz jak wykorzystać natkę z pietruszki w kuchni.
- Pietruszka bogata jest w witaminę C i inne składniki odżywcze. Poznaj 5 zdrowotnych zalet pietruszki.
- Pietruszkę można spotkać w dwóch odmianach - naciowej i korzeniowej. Sprawdź 7 powodów, dla których warto jeść pietruszkę.
- Sok z pietruszki można pić dla lepszego samopoczucia. Jakie wartości odżywcze kryje wywar z pietruszki?