Reklama

Papryka jalapeno jest zaliczana do papryczek chili. Może być zielona, czerwona, a nawet żółta. Jej owoce są podłużne i stosunkowo niewielkie. Jalapeno w przepisach występuje najczęściej jako dodatek ze względu na bardzo ostry smak. Doskonale nadaje się do zup, zapiekanek, tart i różnego rodzaju sosów.

Reklama

Przygotowując zupę krem z papryki, warto najpierw obrać ją ze skórki. Można wykorzystać do tego wrzątek lub piekarnik. Po podgrzaniu lub sparzeniu najlepiej zahartować paprykę zimną wodą i usunąć cienką jak błonka skórkę.

Przepis na zupę z pieczonej czerwonej papryki, papryki jalapeno z pomidorami

Składniki na 4 porcje:

Na zupę:

  • 1 kg pomidorów, najlepiej bardzo mięsistych, np. gruntowych,
  • 4 duże, czerwone papryki,
  • połowa świeżej, czerwonej papryczki jalapeno,
  • włoszczyzna: 2 średniej wielkości marchewki, mała pietruszka, mały por i połowa selera,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1,5 litra wody,
  • pęczek świeżej kolendry,
  • olej rzepakowy,
  • sól i pieprz do smaku.

Na krążki cebulowe:

  • 2 duże cebule, np. czerwone lub cukrowe,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • 10 łyżek mąki pszennej,
  • 10 łyżek mąki ziemniaczanej,
  • pół łyżeczki mielonej kurkumy,
  • szczypta soli,
  • 5 łyżek ciepłej wody.

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: około 60 minut

Sposób przygotowania:

1. Sparz pomidory we wrzątku i obierz je ze skórki.

2. Umyj paprykę, wydrąż gniazda nasienne i białe fragmenty. Piecz w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 10 minut. Ostudź i obierz ze skórki.

3. Przygotuj bulion:

  • pokrój por w piórka i zeszklij na oleju,
  • dodaj obrane i pokrojone w słupki pozostałą włoszczyznę,
  • podsmażaj przez około 10 minut, dodaj sól,
  • przełóż wszystko do garnka, zalej wodą i gotuj pod przykryciem do miękkości przez około 25 minut,
  • usuń powstającą pianę.

4. Przygotuj cebulowe krążki:

  • pokrój cebulę w grube (około półcentymetrowe) piórka,
  • w jednej misce wymieszaj mąkę pszenną z kurkumą i szczyptą soli,
  • w drugiej misce połącz mąkę ziemniaczaną z wodą,
  • panieruj krążki najpierw w wilgotnej mące ziemniaczanej, a potem w mące pszennej z kurkumą i solą,
  • smaż krążki w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na złoty kolor,
  • wykładaj na papierowy ręcznik.

5. Dodaj do bulionu pokrojone w kostkę pomidory i paprykę. Gotuj na małym ogniu, przez następne 7-10 minut. Pod koniec dodaj czosnek i jalapeno.

5. Zblenduj zupę na gładka masę, zagotuj i dodaj poszatkowaną drobno kolendrę.

6. Podawaj zupę z krążkami – możesz kłaść je na talerzu i zalewać zupą lub podawać osobno.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama