Przepis na zupę z pieczonej papryki czerwonej, jalapeno i pomidorów z cebulowymi krążkami
Papryka jalapeno jest zaliczana do papryczek chili. Może być zielona, czerwona, a nawet żółta. Jej owoce są podłużne i stosunkowo niewielkie. Jalapeno w przepisach występuje najczęściej jako dodatek ze względu na bardzo ostry smak. Doskonale nadaje się do zup, zapiekanek, tart i różnego rodzaju sosów.
Papryka jalapeno jest zaliczana do papryczek chili. Może być zielona, czerwona, a nawet żółta. Jej owoce są podłużne i stosunkowo niewielkie. Jalapeno w przepisach występuje najczęściej jako dodatek ze względu na bardzo ostry smak. Doskonale nadaje się do zup, zapiekanek, tart i różnego rodzaju sosów.
Przygotowując zupę krem z papryki, warto najpierw obrać ją ze skórki. Można wykorzystać do tego wrzątek lub piekarnik. Po podgrzaniu lub sparzeniu najlepiej zahartować paprykę zimną wodą i usunąć cienką jak błonka skórkę.
Przepis na zupę z pieczonej czerwonej papryki, papryki jalapeno z pomidorami
Składniki na 4 porcje:
Na zupę:
- 1 kg pomidorów, najlepiej bardzo mięsistych, np. gruntowych,
- 4 duże, czerwone papryki,
- połowa świeżej, czerwonej papryczki jalapeno,
- włoszczyzna: 2 średniej wielkości marchewki, mała pietruszka, mały por i połowa selera,
- 2 ząbki czosnku,
- 1,5 litra wody,
- pęczek świeżej kolendry,
- olej rzepakowy,
- sól i pieprz do smaku.
Na krążki cebulowe:
- 2 duże cebule, np. czerwone lub cukrowe,
- olej rzepakowy do smażenia,
- 10 łyżek mąki pszennej,
- 10 łyżek mąki ziemniaczanej,
- pół łyżeczki mielonej kurkumy,
- szczypta soli,
- 5 łyżek ciepłej wody.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: około 60 minut
Sposób przygotowania:
1. Sparz pomidory we wrzątku i obierz je ze skórki.
2. Umyj paprykę, wydrąż gniazda nasienne i białe fragmenty. Piecz w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 10 minut. Ostudź i obierz ze skórki.
3. Przygotuj bulion:
- pokrój por w piórka i zeszklij na oleju,
- dodaj obrane i pokrojone w słupki pozostałą włoszczyznę,
- podsmażaj przez około 10 minut, dodaj sól,
- przełóż wszystko do garnka, zalej wodą i gotuj pod przykryciem do miękkości przez około 25 minut,
- usuń powstającą pianę.
4. Przygotuj cebulowe krążki:
- pokrój cebulę w grube (około półcentymetrowe) piórka,
- w jednej misce wymieszaj mąkę pszenną z kurkumą i szczyptą soli,
- w drugiej misce połącz mąkę ziemniaczaną z wodą,
- panieruj krążki najpierw w wilgotnej mące ziemniaczanej, a potem w mące pszennej z kurkumą i solą,
- smaż krążki w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na złoty kolor,
- wykładaj na papierowy ręcznik.
5. Dodaj do bulionu pokrojone w kostkę pomidory i paprykę. Gotuj na małym ogniu, przez następne 7-10 minut. Pod koniec dodaj czosnek i jalapeno.
5. Zblenduj zupę na gładka masę, zagotuj i dodaj poszatkowaną drobno kolendrę.
6. Podawaj zupę z krążkami – możesz kłaść je na talerzu i zalewać zupą lub podawać osobno.
Smacznego!
- Papryka konserwowa jest znakomitym dodatkiem do wielu potraw. Papryka konserwowa - 2 sprawdzone przepisy.
- Przegrzebki są najlepsze na gorąco – z patelni, piekarnika lub grilla. Jak przygotować dania z przegrzebkami?
- Przepis na dżem z dyni to prosty sposób na wspaniałą konfiturę. Dynia na słodko - przepisy na dżem z pomarańczami i jabłkami.