Błonnik, betaglukan i dużo witamin – korzystne właściwości otrębów owsianych
Otręby owsiane są bogatym źródłem błonnika. Zawierają go więcej niż otręby pszenne. Dzięki temu, że błonnik usprawnia perystaltykę jelit i powoduje uczucie sytości, otręby mają działanie odchudzające. Korzystnych właściwości otrębów owsianych jest jednak więcej.
Otręby owsiane są bogatym źródłem błonnika. Zawierają go więcej niż otręby pszenne. Dzięki temu, że błonnik usprawnia perystaltykę jelit i powoduje uczucie sytości, otręby mają działanie odchudzające. Korzystnych właściwości otrębów owsianych jest jednak więcej.
Właściwości otrębów owsianych
Otręby owsiane powinny znaleźć się w każdej diecie odchudzającej, a przy diecie Dukana są wręcz niezbędne. Zawarty w nich błonnik sprawia, że szybciej czujemy się najedzeni, a uczucie sytości utrzymuje się dłużej. Wchłaniają tłuszcz z posiłków i ułatwiają jego wydalanie. Błonnik usprawnia także perystaltykę jelit i ułatwia wypróżnianie się, co jest szczególnie ważne dla osób cierpiących na zaparcia.
Znajdujący się w otrębach owsianych błonnik jest rozpuszczalny, zawiera on betaglukan, który obniża stężenie złego cholesterolu we krwi oraz ciśnienie krwi. Dzięki temu pomaga w profilaktyce chorób układu krążenia. Betaglukan ma też właściwości ważne dla osób z cukrzycą typu 2.: spowalnia on wzrost stężenia glukozy we krwi.
Otręby owsiane są również bogatym źródłem witamin i mikro- i makroelementów, zawierają:
- żelazo,
- magnez,
- mangan,
- potas,
- selen,
- cynk,
- witaminę B1 (tiaminę),
- witaminęB5 (kwas pantotenowy),
- witaminę B9 (folacynę).
Jedna łyżka (ok. 7 g) otrębów owsianych dostarcza ok. 25 kalorii.
Pomysły na potrawy z dodatkiem otrębów owsianych
Otręby owsiane można jeść same, np. jedną łyżkę otrębów dziennie na czczo. Warto jest dodawać je też do potraw i przekąsek. Można je jeść właściwie do każdego posiłku. Jeśli zdarza ci się jeść musli, dodaj do niego otręby. Otręby można jeść też zmieszane z jogurtem. Otręby owsiane mogą być stosowane jako składnik panierki. Dodane do kotletów pomogą związać ich składniki tak jak bułka tarta. Można je też dodawać do wszelkich wypieków, np. ciast, ciastek, pizzy i chleba, zarówno jako składnik ciasta, jak i do podsypki. Otręby mogą też być dodawane do sałatek.
- Ciasteczka owsiane są lekkie, zdrowe i pożywne. Możesz przygotować je na trzy sposoby.
- Zamiast jeść sklepowe batony, zrób własne smakołyki owsiane. Dodaj do nich miód, masło orzechowe i bakalie.
- Kruszonka z płatków owsianych to świetny zamiennik tradycyjnej kruszonki. Jest smaczna, chrupiąca i zwarta.
- Ciasto na naleśniki możesz zrobić bez jajek. Zastąpisz je płatkami owsianymi.