Reklama

Zdrowy alkohol to czerwone wino. Polecany jest osobom z problemem układu krążenia i infekcją gardła. Najzdrowszy alkohol to jednak trunek domowej roboty - nalewka. Orzechówka pomaga w problemach żołądkowych, a pigwówka wzmacnia organizm.

Reklama

Trudno stwierdzić, który alkohol jest najzdrowszy. Każdy jego rodzaj wypijany w odpowiednich ilościach ma pewne właściwości zdrowotne dla ludzkiego organizmu:

  • czerwone wino jest polecane na problemy z układem krwionośnym i trawiennym,
  • białe wino powinno się pić przy bólach stawowych,
  • piwo ma właściwości moczopędne, zawiera dodatkowo wiele minerałów, witaminy z grupy B i przeciwutleniaczy,
  • wódka – ma działanie rozgrzewające. Połączenie kieliszka wódki, pieprzu i cytryny daje miksturę na przeziębienie.

Najzdrowszy alkohol: dlaczego warto sięgać po nalewkę?

Uznaje się, że to właśnie nalewka jest jednym z najzdrowszych alkoholi. Dzięki temu, że jest przeważnie niskoprocentowa nie drażni żołądka i wątroby. Wykonana w domu z własnych owoców jest ekologicznym i pewnym trunkiem, po który warto sięgnąć podczas zimowych wieczorów. Możemy wypić m.in.:

  • pigwówkę (z pigwy) – dzięki dużej zawartości witaminy C wzmacnia odporność i zapobiega przeziębieniom;
  • jarzębinówkę (z jarzębiny) – pomaga przy problemach jelitowych,
  • bursztynówkę (z bursztynu) – nietypowa nalewka polecana z powodu właściwości bakteriobójczych i wirusobójczych,
  • nalewkę z czarnego bzu – złagodzi objawy gorączkowe i duszący kaszel,
  • dereniówkę – posiada właściwości antyseptyczne i przeciwgorączkowe.

Zdrowy alkohol to tak naprawdę każdy alkohol pity w niewielkich ilościach. W krajach Morza Śródziemnego kultura picia wymaga małej lampki wina do każdego posiłku. Wzmacnia ona smak, apetyt, pomaga w trawieniu, w funkcjonowaniu układu krwionośnego i nerwowego. W naszej kulturze bardziej polecana jest nalewka – robiona w domu i wypijana w małych ilościach (robiona jest na bazie wódki lub spirytusu).


Reklama
  • Łączenie diety odchudzającej z alkoholami z reguły nie jest dobrym pomysłem. Dowiedz się, czy piwo tuczy.
  • Jałowiec pospolity to idealny dodatek do ciężkostrawnych posiłków. Podpowiadamy, jak zrobić nalewkę z jałowca.
  • Im lepsze wino, tym mniejsze szanse, że jest ono sztucznie dosładzane. Sprawdź, czy wino tuczy.
Reklama
Reklama
Reklama