jałowiec pospolity w naczyniu
©Uros Petrovic/Fotolia
Styl życia

Przepisy z jałowcem w roli głównej. Nalewka, wino, piwo kozicowe

Jałowiec pospolity może być dodawany jako przyprawa do potraw, szczególnie tych ciężkostrawnych, by wspomóc organizm w ich strawieniu. Dużą popularnością cieszą się także przetwory z jałowca w postaci nalewek czy naparów, dzięki czemu działanie jest mocniejsze.

Jałowiec pospolity może być dodawany jako przyprawa do potraw, szczególnie tych ciężkostrawnych, by wspomóc organizm w ich strawieniu. Dużą popularnością cieszą się także przetwory z jałowca w postaci nalewek czy naparów, dzięki czemu działanie jest mocniejsze.

Napar jałowcowy

Składniki: Łyżka owoców jałowca pospolitego, szklanka wrzątku

Sposób przygotowania: Owoce utłucz w moździerzu, zalej szklanką wrzątku. Przykryj i odstaw na kwadrans. Po 15 minutach przecedź przez podwójną gazę lub filtr do kawy.

Stosowanie: 1-2 łyżki w ciągu dnia jako środek żółciopędny i moczopędny. Napar jałowcowy można dodać także do kąpieli, by łagodzić bóle reumatyczne.

Nalewka jałowcowa

Składniki: 2 łyżki owoców jałowca pospolitego, szklanka spirytusu.

Sposób przygotowania: Owoce jałowca rozgnieć i zalej spirytusem. Odstaw na dwa tygodnie. Po tym czasie przecedź przez gazę. Przelej do ciemnej butelki.

Stosowanie: Przy artretyzmie i problemach z drogami żółciowymi - 5 kropli nalewki dodaj do łyżeczki cukru lub rozcieńcz wodą. Stosuj 3 razy dziennie. Przy bólach reumatycznych i nerwobólach – nacieraj nalewką bolące miejsca.

Nalewka jałowcowa na przeziębienie

Składniki: 2 garście jagód jałowca pospolitego, łyżka mielonego cynamonu, łyżeczka skórki pomarańczowej, łyżeczka ziela angielskiego, łyżeczka korzenia arcydzięgla, pół szklanki cukru, 2 litry wody, 1 litr spirytusu.

Sposób przygotowania: Wsyp do słoika i wymieszaj jałowiec, cynamon, skórkę pomarańczową, ziele angielskie, korzeń arcydzięgla. Zalej spirytusem. Zostaw na dwa tygodnie co jakiś czas mieszając. Po 14 dniach przecedź przez filtr do kawy. Dodaj cukier i wodę. Pozostaw na kolejne dwa tygodnie. Rozlej do ciemnych butelek i pozostaw na kilka miesięcy do leżakowania.

Stosowanie: Przy niestrawności i przeziębieniach – jeden kieliszek nalewki dziennie.

Wino jałowcowe

Składniki: 2 garście świeżych owoców jałowca pospolitego, 2 łyżki cukru, litr czerwonego wina.

Sposób przygotowania: Rozetrzyj owoce w moździerzu i przełóż do garnka. Zalej szklanką wody, by owoce były zakryte. Gotuj na niewielkim ogniu przez pół godziny. Następnie odciśnij owoce i przecedź przez sito. Do wywaru dodaj cukier i znów podgrzewaj go, dopóki nie zacznie gęstnieć. Wyłącz ogień i dodaj czerwone wino. Wymieszaj wszystko dokładnie i odstaw garnek w ciepłe miejsce. Po trzech dniach przelej do butelki.

Stosowanie: Przy problemach z pęcherzem moczowym należy codziennie rano wypić kieliszek wina.

Piwo kozicowe

Składniki: 15 l przegotowanej wody, 1 kg jagód jałowca pospolitego, 2 garście chmielu, 2 kg cukru, 1 l miodu, świeże drożdże, kilkanaście rodzynek.

Sposób przygotowania: Jałowiec dokładnie rozgnieć i zagotuj z wodą. Pozostaw na 12 godzin, po czym odcedź. Chmiel gotuj w pół litra wody przez około 20 minut, następnie odcedź i przelej do wywaru z owoców jałowca. Dodaj cukier, miód i drożdże – wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw w ciepłym miejscu na 1-2 dni. Do każdej butelki dodaj kilka rodzynek, a następnie przelej piwo. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.

Stosowanie: Piwo kozicowe jest regionalnym napojem na Kurpiach. Podaje się je na specjalne okazje jako orzeźwiający napój.


Nalewka z rokitnika
© bozhena_melnyk/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na przetwory z bogatego w witaminę C rokitnika: sok, konfiturę oraz nalewkę
Do przygotowania soku, dżemu i nalewki z rokitnika potrzebny jest cukier. Owoce należy przebrać i usunąć z nich gałązki oraz liście. Następnie trzeba je opłukać, osuszyć i połączyć z cukrem. W przypadku nalewki dodaje się spirytus, a do dżemu – wodę.

Do przygotowania soku, dżemu i nalewki z rokitnika potrzebny jest cukier. Owoce należy przebrać i usunąć z nich gałązki oraz liście. Następnie trzeba je opłukać, osuszyć i połączyć z cukrem. W przypadku nalewki dodaje się spirytus, a do dżemu – wodę.   Rokitnik zawiera mnóstwo witaminy C: od około 450 mg w 100 g owoców do nawet 1100 mg. Zawartość zależy od miejsca, w którym rośnie roślina. Więcej witaminy C zawierają jedynie owoce dzikiej róży . Przepis na sok z rokitnika Owoce na sok z rokitnika najlepiej zebrać od razu po pierwszych przymrozkach. Mają wtedy najmniej cierpki smak.   Składniki: 1 kg owoców rokitnika, 1 kg cukru.   Czas przygotowania: około 9 godzin Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Przebierz owoce, aby nie znalazły się w nich liście lub gałązki. Umyj je, a następnie delikatnie osusz używając papierowego ręcznika. Zasyp owoce rokitnika cukrem. Odstaw całość na około 7-8 godzin. Zagotuj mieszankę, a kiedy zacznie wrzeć – gotuj przez kolejne pół godziny. Przecedź sok przez sitko lub gazę.   Rozlej go do butelek. Wstaw butelki z sokiem z rokitnika do wysokiego garnka i zalej je wodą do 2-3 cm od krawędzi szyjki. Pasteryzuj przez około 15 minut od zagotowania.  Odstaw sok w ciemne miejsce.   Można też przygotować świeży sok z rokitnika w sokowirówce . Ten napój idealnie nadaje się jako dodatek do herbaty, koktajli, zup i drinków, a nawet sałatek. Przeciwwskazaniem do picia soku z rokitnika są stan zapalny trzustki, choroby trzustki, kamica żółciowa oraz chora wątroba. Jak zrobić konfiturę z rokitnika? Dżem z rokitnika przypomina w smaku połączenie ananasów , brzoskwiń i cytrusów. Jest...

Jeżyny przygotowane do zrobienia domowych przetworów.
©Maksim Pasko/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na przetwory z jeżyn: konfitura z jeżyn, nalewka z jeżyn, dżem malinowo-jeżynowy i kompot
Przetwory z jeżyn, czyli kompot, dżem bądź konfitura z jeżyn są łatwe w przygotowaniu. Wymagają zmieszania składników i przesmażenia ich, zalania alkoholem bądź zasypania cukrem.

Przetwory z jeżyn, czyli kompot, dżem bądź konfitura z jeżyn są łatwe w przygotowaniu. Wymagają zmieszania składników i przesmażenia ich, zalania alkoholem bądź zasypania cukrem.   100 g jeżyn zawiera aż 21 mg witaminy C , co stanowi 60% dziennego zapotrzebowania człowieka na tę witaminę. Z tych pysznych owoców możesz zrobić m.in. nalewkę na przeziębienie lub dżem malinowo-jeżynowy łączący właściwości obu owoców.   Masz ochotę na wyjątkowe w smaku przetwory z jeżyn? Wykorzystaj dostępny kod rabatowy Frisco .   Konfitura z jeżyn   Składniki: 3 kg jeżyn , 2 szklanki cukru, 2 szklanki wody.   Czas przygotowania: około 60 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Opłucz jeżyny i połóż je na sitku, aby ściekła z nich woda. Wsyp cukier i wlej wodę na patelnię. Podsmażaj dotąd, aż powstanie syrop. Mieszaj co jakiś czas, aby się nie przypalił. Do syropu dodaj jeżyny. Smaż wszystko na niewielkim ogniu. Zdejmuj pojawiające się na powierzchni owoców szumy, np. papierowym ręcznikiem. Kiedy syrop zgęstnieje i połączy się z owocami, zestaw patelnię z gazu. Pozostaw konfiturę do ostygnięcia. Przełóż ją do słoików.   Nalewka z jeżyn   Składniki: 1 kg jeżyn, 0,5 l wódki, 0,25 l spirytusu, 75 dkg cukru.   Czas przygotowania: około 20 minut, dojrzewanie nalewki – kilka miesięcy Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Umyj jeżyny i połóż je na sitku, aby odciekła z nich woda. Wsyp owoce do dużego słoja. Zasyp je cukrem i zamknij słoik na kilka dni. Po kilku dniach zalej owoce spirytusem i pozostaw na kilka dni....

białe kwiaty kasztanowca
©leomalsam/fotolia
Styl życia
Kwiaty kasztanowca – nalewki, herbatki, kąpiele
Kwiaty kasztanowca zawierają leukocyjanidynę, garbniki, kumaryny, saponiny, gwaninę i szereg innych zdrowotnych substancji. Możesz samodzielnie przygotować herbatę lub nalewkę z kwiatów kasztanowca – pamiętaj jednak, by zbierać produkty o właściwej porze roku i wybierać drzewa, które są stosunkowo daleko od ruchliwych ulic. Gotowe suszone kwiaty kasztanowca możesz kupić w sklepie zielarskim.

Kwiaty kasztanowca zawierają leukocyjanidynę, garbniki, kumaryny, saponiny, gwaninę i szereg innych zdrowotnych substancji. Możesz samodzielnie przygotować herbatę lub nalewkę z kwiatów kasztanowca – pamiętaj jednak, by zbierać produkty o właściwej porze roku i wybierać drzewa, które są stosunkowo daleko od ruchliwych ulic. Gotowe suszone kwiaty kasztanowca możesz kupić w sklepie zielarskim. Nalewka ze świeżych kwiatów kasztanowca Działanie: Łagodzi bóle reumatyczne, bóle mięśni, mrowienie w nogach oraz dolegliwości żołądkowe. Składniki: 20 łyżek kwiatów kasztanowca, 1 litr 40% wódki. Przygotowanie: 1. Kwiaty rozdrobnij, a następnie zalej wódką. 2. Odstaw na dwa tygodnie w ciemne i chłodne miejsce. 3. Po 14 dniach odciśnij kwiaty, przecedź przez gazę lub podwójny filtr do kawy i przelej do ciemnej butelki. Stosowanie: Trzy razy dziennie – sześć kropel rozcieńcz w niewielkiej ilości wody . Nalewka z suszonych kwiatów kasztanowca Działanie: Uszczelnia naczynia krwionośne, usprawnia krążenie, usuwa obrzęki. Składniki: Garść suszonych kwiatów kasztanowca, kilka niedojrzałych kasztanów, litr wódki. Przygotowanie: 1. Rozgnieć suszone kwiaty, posiekaj kasztany. 2. Wrzuć do słoika i zalej wódką . 3. Odstaw na dwa tygodnie. 4. Co dwa dni potrząśnij słojem, żeby składniki były dobrze wymieszane. 5. Po dwóch tygodniach przecedź przez gazę lub filtr do kawy i przelej do ciemnych butelek. Stosowanie: Pij dwa razy dziennie 10-20 kropli. Nalewką możesz także smarować łydki, by uzyskać działanie miejscowe. Herbata z kwiatów kasztanowca Działanie: Zapobiega obfitym miesiączkom, łagodzi bóle reumatyczne, leczy kaszel i biegunkę, ma działanie...

Nasze akcje

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner