Wegańskie tiramisu, mus z awokado i kakao oraz kakaowe trufle z masłem orzechowym
Wegańskie tiramisu z mleczkiem kokosowym to pyszny deser. Równie smaczny będzie mus z awokado i kakao. Najlepiej podawać go z truskawkami. Kakao idealnie pasuje do trufli z masłem orzechowym.
Wegańskie tiramisu z mleczkiem kokosowym to pyszny deser. Równie smaczny będzie mus z awokado i kakao. Najlepiej podawać go z truskawkami. Kakao idealnie pasuje do trufli z masłem orzechowym.
Kakao, czyli nasiona owoców kakaowca, to dodatek, który sprawia, że potrawy nabierają czekoladowego posmaku. Można je dodać do lodów, gofrów i innego rodzaju deserów. Kakao zawiera przede wszystkim utleniacze, które spowalniają procesy starzenia się.
Wegańskie tiramisu
Składniki:
- puszka mleka kokosowego,
- 9 łyżek stołowych kaszy manny,
- płaska łyżeczka budyniu waniliowego,
- opakowanie wegańskich herbatników,
- cukier,
- ½ łyżeczki cukru waniliowego,
- cukier puder,
- kakao,
- kawa.
Czas przygotowania: 20-30 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Zaparz 3 łyżeczki kawy i dodaj do niej 1 ½ łyżeczki cukru. Zostaw do ostygnięcia.
- Przełóż gęstą część mleczka kokosowego do naczynia.
- Wymieszaj płynną część mleczka.
- 10 łyżek płynnego mleka przelej do garnka.
- Dodaj kaszę mannę, budyń, cukier waniliowy i zagotuj. Powinna powstać bardzo gęsta masa.
- Ostudź ją i utrzyj razem z gęstą częścią mleczka kokosowego na krem.
- Dobrze namocz herbatniki w kawie.
- W niewielkim naczyniu (około 15x15 cm) ułóż 2 warstwy ciastek, a ma wierzchu – krem.
- Wstaw tiramisu do lodówki na kilka godzin.
- Przed samym podaniem posyp ciasto 3 łyżeczkami kakao wymieszanymi z 1 ½ łyżeczki cukru.
Szybki wegański deser z awokado i kakao
Składniki:
- 3 łyżki kakao,
- 1 dojrzałe awokado,
- 2 łyżki ksylitolu,
- garść truskawek.
Czas przygotowania: do 10 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Przekrój awokado na pół, usuń pestkę i wydrąż z niego miąższ.
- Włóż owoc do blendera.
- Dosyp kakao i ksylitol.
- Zblenduj wszystkie składniki na gładki krem.
- Serwuj deser z truskawkami pokrojonymi w cząstki.
Wegańskie trufle z masłem orzechowym
Składniki:
- ½ szklanki daktyli,
- 1 ¼ szklanki płatków owsianych błyskawicznych,
- 1 banan,
- 1 łyżeczka kakao,
- 3 łyżki masła orzechowego.
Czas przygotowania: około 50 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Zalej daktyle wrzącą wodą i pozostaw je na co najmniej 30 minut.
- Upraż płatki owsiane na suchej patelni przez kilka minut. Powinny stać się chrupiące.
- Odsącz daktyle.
- Obierz banana.
- Zblenduj daktyle, banana i masło orzechowe na gładką masę.
- Dodaj do nich płatki owsiane, wymieszaj wszystko łyżką.
- Uformuj kulki z powstałej masy. Jeśli będzie zbyt kleista, dodaj więcej płatków owsianych.
- Wstaw trufle do lodówki na co najmniej godzinę, do stężenia.
Smacznego!