Reklama

Wegańskie tiramisu z mleczkiem kokosowym to pyszny deser. Równie smaczny będzie mus z awokado i kakao. Najlepiej podawać go z truskawkami. Kakao idealnie pasuje do trufli z masłem orzechowym.

Reklama

Kakao, czyli nasiona owoców kakaowca, to dodatek, który sprawia, że potrawy nabierają czekoladowego posmaku. Można je dodać do lodów, gofrów i innego rodzaju deserów. Kakao zawiera przede wszystkim utleniacze, które spowalniają procesy starzenia się.

Wegańskie tiramisu

Składniki:

  • puszka mleka kokosowego,
  • 9 łyżek stołowych kaszy manny,
  • płaska łyżeczka budyniu waniliowego,
  • opakowanie wegańskich herbatników,
  • cukier,
  • ½ łyżeczki cukru waniliowego,
  • cukier puder,
  • kakao,
  • kawa.

Czas przygotowania: 20-30 minut
Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Zaparz 3 łyżeczki kawy i dodaj do niej 1 ½ łyżeczki cukru. Zostaw do ostygnięcia.
  • Przełóż gęstą część mleczka kokosowego do naczynia.
  • Wymieszaj płynną część mleczka.
  • 10 łyżek płynnego mleka przelej do garnka.
  • Dodaj kaszę mannę, budyń, cukier waniliowy i zagotuj. Powinna powstać bardzo gęsta masa.
  • Ostudź ją i utrzyj razem z gęstą częścią mleczka kokosowego na krem.
  • Dobrze namocz herbatniki w kawie.
  • W niewielkim naczyniu (około 15x15 cm) ułóż 2 warstwy ciastek, a ma wierzchu – krem.
  • Wstaw tiramisu do lodówki na kilka godzin.
  • Przed samym podaniem posyp ciasto 3 łyżeczkami kakao wymieszanymi z 1 ½ łyżeczki cukru.

Szybki wegański deser z awokado i kakao

Składniki:

  • 3 łyżki kakao,
  • 1 dojrzałe awokado,
  • 2 łyżki ksylitolu,
  • garść truskawek.

Czas przygotowania: do 10 minut
Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Przekrój awokado na pół, usuń pestkę i wydrąż z niego miąższ.
  • Włóż owoc do blendera.
  • Dosyp kakao i ksylitol.
  • Zblenduj wszystkie składniki na gładki krem.
  • Serwuj deser z truskawkami pokrojonymi w cząstki.

Wegańskie trufle z masłem orzechowym

Składniki:

  • ½ szklanki daktyli,
  • 1 ¼ szklanki płatków owsianych błyskawicznych,
  • 1 banan,
  • 1 łyżeczka kakao,
  • 3 łyżki masła orzechowego.

Czas przygotowania: około 50 minut
Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Zalej daktyle wrzącą wodą i pozostaw je na co najmniej 30 minut.
  • Upraż płatki owsiane na suchej patelni przez kilka minut. Powinny stać się chrupiące.
  • Odsącz daktyle.
  • Obierz banana.
  • Zblenduj daktyle, banana i masło orzechowe na gładką masę.
  • Dodaj do nich płatki owsiane, wymieszaj wszystko łyżką.
  • Uformuj kulki z powstałej masy. Jeśli będzie zbyt kleista, dodaj więcej płatków owsianych.
  • Wstaw trufle do lodówki na co najmniej godzinę, do stężenia.

Smacznego!

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama