Masło orzechowe – uniwersalny dodatek do potraw. Przepisy na zupę, sos i smoothie z masłem orzechowym
Masło orzechowe dzięki swojej konsystencji jest znakomitym zagęstnikiem do potraw. Jego delikatny fistaszkowy smak idealnie wzbogaca smak zarówno dań wytrawnych, jak i deserów. Należy uważać, by nie dodać go za dużo, ponieważ szybko zdominuje smak całego dania i niestety spowoduje, że będzie ono mało wyraziste, ciężkie i mdłe.
Masło orzechowe dzięki swojej konsystencji jest znakomitym zagęstnikiem do potraw. Znakomicie wzbogaca smak zarówno dań wytrawnych, jak i deserów o fistaszkowe nuty. Należy uważać, by nie dodać go za dużo, ponieważ szybko zdominuje danie i niestety spowoduje, że będzie ono mało wyraziste, ciężkie i mdłe.
Masło orzechowe można przygotować samodzielnie w domu. Wystarczy zmielić fistaszki (nie smażone, bez dodatku soli) w młynku lub mocnym benderze. Przy czym warto pamiętać, by nie mielić orzechów za długo, ponieważ zacznie wytrącać się z nich tłuszcz, który doprowadzi do tworzenia się grudek i rozwarstwiania konsystencji.
Przepis na wegańską zupę z masłem orzechowym, mlekiem kokosowym, soczewicą i kolendrą
Składniki na około 3 porcje:
- 2-3 łyżki masła orzechowego, bez dodatku chrupiących orzeszków,
- 2 łodyżki selera naciowego,
- 1 l wody,
- 2 łyżeczki nasion kolendry,
- 1 szklanka suchej soczewicy czerwonej,
- 1 puszka mleka kokosowego,
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego,
- szczypta sproszkowanej chili,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 mała cebula,
- 1 łyżka oleju np. rzepakowego.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: około 30-40 minut,
Sposób przygotowania:
- Pokrój cebulę w pióra i zeszklij ją na oleju (najlepiej w garnku, w którym będziesz gotować zupę), następnie dodaj sos sojowy i wlej wodę. Doprowadź całość do wrzenia.
- Opłucz soczewicę pod bieżącą wodą i wsyp do gotującej się wody. Nie przykrywaj. Zbieraj pojawiającą się na powierzchni pianę, tzw. szumy.
- Gdy soczewica będzie miękka (po około 15-20 minutach), wlej mleko kokosowe i dodaj pozostałe składniki, oprócz selera naciowego.
- Zagotuj zupę, zdejmij z ognia i zblenduj na gładką masę, następnie ponownie doprowadź do wrzenia. Gotuj przez około 1 minutę. Dopraw do smaku.
- Pokrój seler naciowy w paski i dodawaj do porcji zupy na talerzu.
Przepis na kremowy sos orzechowo-cynamonowy
Składniki:
- 5 łyżek aksamitnego masła orzechowego,
- szczypta cynamonu,
- sos sojowy jasny,
- 1 szalotka,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- szczypta kurkumy,
- 2 ząbki czosnku,
- pół łyżeczki musztardy miodowej,
- 1 szklanka bulionu warzywnego,
- pół łyżeczki sproszkowanego imbiru,
- kilka kropel soku z limonki.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: około 20 minut
Sposób przygotowania:
- Obierz cebulę i czosnek i zetrzyj na tarce. Podsmaż powstały mus na oleju przez około 3 minuty. Dodaj sos sojowy, musztardę i zalej bulionem, zagotuj całość.
- Do wrzącego bulionu wsyp cynamon, imbir i kurkumę, wymieszaj i gotuj na małym ogniu jeszcze przez około 1-2 minuty.
- Dodaj masło orzechowe i dokładnie wymieszaj, tak by się rozpuściło, zdejmij z ognia, wlej sok z cytryny. Odparuj nadmiar płynu, zwiększając płomień pod rondelkiem. Pamiętaj o mieszaniu, by nic nie przywarło do dna.
- Przygotowany w ten sposób sos smakuje wyśmienicie zarówno na zimno, jak i na ciepło. Stanowi oryginalny dodatek do grillowanych warzyw, kotletów ziemniaczanych i doskonale sprawdza się jako dip. Można podawać go z tortellini, makaronem szpinakowym lub kaszą gryczaną.
Przepis na wegańskie smoothie z masłem orzechowymi bananem
Składniki na 1 porcję:
- 1 łyżka masła orzechowego,
- 1 dojrzały banan,
- 250 ml napoju ryżowego lub mleka roślinnego np. migdałowego,
- szczypta cynamonu.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: 10 minut
Sposób przygotowania:
- Obierz banana ze skórki, połam na duże kawałki i wraz z pozostałymi składnikami umieść w kielichu blendera lub wysokim naczyniu (jeżeli korzystasz z blendera ręcznego).
- Zmiksuj całość na gładki napój.
- Masło orzechowe nadaje koktajlom aksamitną konsystencję i sprawia, że są one bardzo pożywne, dzięki czemu mogą stanowić pełnoprawny posiłek.
Smacznego!