Marynowane patisony – przepis na patisony w occie
Marynowane patisony – przepis na patisony w occie
Marynowane patisony to ciekawy dodatek do obiady czy kanapek. Ich przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu. Patisony to warzywa z rodziny dyniowatych, maja dużo wartości odżywczych i są bardzo smaczne. Będą świetnym urozmaiceniem dla papryki marynowanej i ogórków marynowanych.
Patisony to produkt niedoceniany w polskiej kuchni, a można z nich przyrządzić wiele ciekawych potraw. Świetnie smakują te faszerowane i pieczone czy smażone krążki w cebuli. Są ciekawym dodatkiem do sałatek lub lecza z cukinii.
Patisony - składniki odżywcze i właściwości zdrowotne
Patisony to doskonałe źródło wielu witamin i składników odżywczych, takich jak:
- witamina C,
- witaminy z grupy B - B1, B2,
- wapń,
- fosfor,
- żelazo,
- magnez,
- karoten.
Owoce patisona są lekkostrawne i regulują przemianę materii. Zawierają także niewiele kalorii - jedynie 10 kcal w 100 g produktu, to świetny wybór dla osób na diecie odchudzającej. Ponadto mają działanie antyoksydacyjne i wspierają układ odpornościowy. Wspomagają prawidłową pracę mięśni i ścięgien. Duża zawartość beta-karotenu zapobiega nowotworom.
Najwięcej witamin i składników odżywczych mają młode patisony. Ważne jest jednak to, żeby ich nie obierać, w skórce kryje się wiele cennych składników.
Przepis na marynowane patisony
Składniki na marynowane patisony
- 2 kg małych patisonów
- 2 cebule
- czosnek
- ziarna pieprzu czarnego
- ziele angielskie
- gorczyca
- koper
Składniki na zalewę do patisonów
- 1,5 l wody
- 1,5 szklanki octu
- 8 łyżek cukru
- 2 łyżki soli
Jak zrobić marynowane patisony?
- Małe patisony tylko myjemy, większe kroimy na ćwiartki.
- Patisony układamy ściśle w słoikach. Do średniego słoika dorzucamy: 3 ziela angielskie, 3 ziarna pieprzu, 5-8 ziaren gorczycy, 1/2 ząbka czosnku, 1/4 cebuli i gałązkę kopru.
- W garnku przygotowujemy zalewę. Wodę gotujemy z octem, dodajemy cukier i sól.
- Zalewamy wszystkie słoiki i dokładnie zakręcamy.
- Wkładamy do gotującej się wody, ma zakrywać słoiki do 3/4 wysokości. Pasteryzujemy przez 15 minut.
- Kładziemy do góry dnem, aż do wystygnięcia.