Lody i sorbety truskawkowe – przepisy na domowy sorbet truskawkowy bez cukru
Lody i sorbety truskawkowe - zrób je sam kiedy najdzie cię ochota na „coś dobrego”. Domowy sorbet truskawkowy będzie bardziej wyrazisty, gdy dodasz banana i miętę. Sok z cytryny wzmocni smak, a wanilia doda aromatu.
Lody i sorbety truskawkowe - zrób je sam kiedy najdzie cię ochota na „coś dobrego”. Domowy sorbet truskawkowy będzie bardziej wyrazisty, gdy dodasz banana i miętę. Sok z cytryny wzmocni smak, a wanilia doda aromatu.
Sekretem delikatnej, piankowej konsystencji lodów i sorbetów owocowych jest tzw. „napowietrzanie”. Wystarczy przemieszać sorbet blenderem kilka razy w czasie chłodzenia w zamrażarce.
Domowy sorbet truskawkowy
Przygotowanie deseru zajmuje około 30 minut, późniejsze chłodzenie w zamrażarce trwa 3-4 godziny.
Potrzebujesz:
- blendera,
- małego garnka,
- szklanki,
- plastikowego pojemnika z przykrywką.
Składniki:
- 600 g truskawek świeżych lub mrożonych,
- 1/3 szklanki cukru pudru,
- 2 łyżki wyciśniętego soku z cytryny,
- 1 szklanka wody.
Sposób przygotowania:
- Wodę razem z cukrem pudrem doprowadź do wrzenia i odstaw do ostygnięcia.
- Do chłodnego syropu wlej sok z cytryny.
- Obrane truskawki miksuj około minuty w blenderze.
- Dodaj syrop z cytryny i ponownie zamieszaj.
- Owocową masę przełóż do plastikowego pojemnika i wstaw do zamrażarki na 3-4 godziny.
- Co pół godziny przemieszaj sorbet 2-3 razy.
Jak zrobić sorbet truskawkowy bez cukru
Domowy sorbet truskawkowy bez cukru to niskokaloryczny deser (200 g sorbetu to około 90 kcal). Przygotowanie trwa około pół godziny, a późniejsze chłodzenie w zamrażarce 3 godziny.
Potrzebujesz:
- blendera,
- sitka,
- plastikowego pojemnika z przykrywką.
Składniki:
- 1 kg truskawek,
- 1 dojrzałe mango,
- sok wyciśnięty z 1 cytryny,
- 1 laska wanilii.
Sposób przygotowania:
- Przekrój mango na pół, wyjmij pestkę, ponacinaj miąższ w kostkę i oddziel go od skóry łyżką.
- Cząstki owocu przełóż do naczynia, dokładnie zmiksuj i przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się włókien.
- Dodaj odszypułkowane truskawki i całość ponownie zmiksuj.
- Dodaj ziarenka z laski wanilii z sokiem z cytryny i wymieszaj.
- Całość przełóż do plastikowego pojemnika i odstaw do zamrażarki na 3 godziny.
- Podczas mrożenia przemieszaj sorbet 3-4 razy.
Jak zrobić sorbet truskawkowo-bananowy
Jeśli dodasz do lodów banana i miętę, smak sorbetu będzie bardziej urozmaicony. Jeśli nie masz w domu świeżych owoców, możesz zrobić sorbet truskawkowy z mrożonych truskawek.
Potrzebujesz:
- blendera,
- plastikowego pojemnika.
Składniki:
- 1 kg truskawek,
- 3 dojrzałe banany,
- garść świeżej mięty,
- sok wyciśnięty z 1 cytryny.
Sposób przygotowania:
- Obrane truskawki i banany pokrój na mniejsze kawałki i dokładnie zmiksuj.
- Dodaj sok z cytryny oraz miętę i ponownie blenduj do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Całość przelej do plastikowego pojemnika i włóż do lodówki na 3 godziny.
- W czasie chłodzenia sorbetu przemieszaj go 3-4 razy.
Lody i sorbety truskawkowe możesz podawać w pucharkach albo waflach do lodów. Do dekoracji użyj listków mięty, świeże owoce lub kolorowe posypki .
Smacznego!
- Czarny pieprz to znany i ceniony afrodyzjak. Jeżeli planujesz romantyczną kolację koniecznie wypróbuj nasz przepis: truskawki w czekoladzie na różne sposoby.
- Owoce, z których będziesz przyrządzać lody można przygotować na dwa sposoby. Sprawdź nasz przepis na domowe lody truskawkowe.
- Marzysz o "małym co nieco" z sezonowych lub mrożonych owoców? Proponujemy: desery z truskawek - przepisy na zimno.
- Coś słodkiego na szybko: przepis na deser z serkiem mascarpone!