Reklama

W lecie lepszym deserem niż ciężka czekolada są owoce sezonowe. Można z nich tworzyć pyszne ciasta i kremy, które są lekkie, puszyste i idealnie pasują na przekąskę w gorące dni. Propozycją letniego deseru jest biszkopt z owocami i puszystą masą śmietanowo-serową z kremówki i mascarpone.

Reklama

Chęć na coś słodkiego w gorące dni zwykle zaspokajają lody. To nie jedyny deser, który latem smakuje najlepiej, równie dobrze sprawdzają się lekkie desery z owocami. Najlepsze do robienia słodkości są owoce sezonowe, zwłaszcza borówki, maliny, truskawki, brzoskwinie, wiśnie, jeżyny i porzeczki.

Puszysty biszkopt z owocami to deser słodki i pachnący. Jego słodko-kwaśny smak współgra z miękką teksturą ciasta przełożonego delikatnym kremem, w którym zatopione są ulubione owoce. Sprawia to, że biszkopt z owocami jest lekki i idealnie nadaje się na upalne dni.

Potrzebujesz:

  • tortownicy o średnicy 16 lub 18 centymetrów
  • miksera,
  • 2 misek i filiżanki na żółtka.

Składniki na biszkopt (na 6 porcji):

  • 2 duże jajka,
  • 65 gramów mąki,
  • 75 gramów mąki ziemniaczanej,
  • 110 gramów cukru,
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka wody
  • szczypta soli
  • masło do posmarowania tortownicy.
  • Składniki na krem:
  • 250 mililitrów śmietanki kremówki 30%,
  • 250 gramów serka mascarpone,
  • 2-3 łyżki cukru pudru,
  • owoce sezonowe – borówki, maliny, truskawki lub mieszanka tych owoców.

Czas przygotowania: 45 minut + czas potrzebny na wystudzenie biszkoptu

Stopień trudności: średni

Sposób przygotowania:

  • Tortownicę wysmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą.
  • Żółtka oddziel od białek.
  • Białka ubij na sztywno, dodając najpierw szczyptę soli, a następnie stopniowo cukier.
  • Miksuj dalej, dodając po jednym żółtku.
  • W misce wymieszaj mąki z proszkiem do pieczenia.
  • Suche składniki partiami dodawaj do masy jajecznej, delikatnie mieszając ruchami zagarniającymi do środka powietrze.
  • Dodaj łyżkę wody i wymieszaj.
  • Wlej ciasto do tortownicy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 minut (piecz do suchego patyczka, ale pilnuj, żeby ciasto nie stało się przesuszone).
  • W misce zmiksuj mocno schłodzone śmietankę i serek mascarpone z cukrem pudrem – powinna powstać sztywna masa. Włóż ją do lodówki na czas studzenia biszkoptu.
  • Biszkopt po wystudzeniu przekrój na trzy części. Możesz każdą z nich skropić sokiem z cytryny wymieszanym z wodą i cukrem.
  • Układaj kolejno warstwy: biszkopt, krem śmietanowo-serowy, owoce.
  • Pozostałym kremem możesz udekorować brzegi ciasta.
  • Wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama