Biszkopt z owocami, śmietaną i mascarpone – najlepszy deser na lato
W lecie lepszym deserem niż ciężka czekolada są owoce sezonowe. Można z nich tworzyć pyszne ciasta i kremy, które są lekkie, puszyste i idealnie pasują na przekąskę w gorące dni. Propozycją letniego deseru jest biszkopt z owocami i puszystą masą śmietanowo-serową z kremówki i mascarpone.
W lecie lepszym deserem niż ciężka czekolada są owoce sezonowe. Można z nich tworzyć pyszne ciasta i kremy, które są lekkie, puszyste i idealnie pasują na przekąskę w gorące dni. Propozycją letniego deseru jest biszkopt z owocami i puszystą masą śmietanowo-serową z kremówki i mascarpone.
Chęć na coś słodkiego w gorące dni zwykle zaspokajają lody. To nie jedyny deser, który latem smakuje najlepiej, równie dobrze sprawdzają się lekkie desery z owocami. Najlepsze do robienia słodkości są owoce sezonowe, zwłaszcza borówki, maliny, truskawki, brzoskwinie, wiśnie, jeżyny i porzeczki.
Puszysty biszkopt z owocami to deser słodki i pachnący. Jego słodko-kwaśny smak współgra z miękką teksturą ciasta przełożonego delikatnym kremem, w którym zatopione są ulubione owoce. Sprawia to, że biszkopt z owocami jest lekki i idealnie nadaje się na upalne dni.
Potrzebujesz:
- tortownicy o średnicy 16 lub 18 centymetrów
- miksera,
- 2 misek i filiżanki na żółtka.
Składniki na biszkopt (na 6 porcji):
- 2 duże jajka,
- 65 gramów mąki,
- 75 gramów mąki ziemniaczanej,
- 110 gramów cukru,
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka wody
- szczypta soli
- masło do posmarowania tortownicy.
- Składniki na krem:
- 250 mililitrów śmietanki kremówki 30%,
- 250 gramów serka mascarpone,
- 2-3 łyżki cukru pudru,
- owoce sezonowe – borówki, maliny, truskawki lub mieszanka tych owoców.
Czas przygotowania: 45 minut + czas potrzebny na wystudzenie biszkoptu
Stopień trudności: średni
Sposób przygotowania:
- Tortownicę wysmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą.
- Żółtka oddziel od białek.
- Białka ubij na sztywno, dodając najpierw szczyptę soli, a następnie stopniowo cukier.
- Miksuj dalej, dodając po jednym żółtku.
- W misce wymieszaj mąki z proszkiem do pieczenia.
- Suche składniki partiami dodawaj do masy jajecznej, delikatnie mieszając ruchami zagarniającymi do środka powietrze.
- Dodaj łyżkę wody i wymieszaj.
- Wlej ciasto do tortownicy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 30 minut (piecz do suchego patyczka, ale pilnuj, żeby ciasto nie stało się przesuszone).
- W misce zmiksuj mocno schłodzone śmietankę i serek mascarpone z cukrem pudrem – powinna powstać sztywna masa. Włóż ją do lodówki na czas studzenia biszkoptu.
- Biszkopt po wystudzeniu przekrój na trzy części. Możesz każdą z nich skropić sokiem z cytryny wymieszanym z wodą i cukrem.
- Układaj kolejno warstwy: biszkopt, krem śmietanowo-serowy, owoce.
- Pozostałym kremem możesz udekorować brzegi ciasta.
- Wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Smacznego!