Jak stosować wanilię w kuchni?
Świeża i nadająca się do użycia laska wanilii powinna być miękka i intensywnie pachnąca. Aby wydobyć z niej ziarenka i użyć ich podczas przygotowywania np. deserów, wystarczy posłużyć się ostrym nożem i łyżeczką.
Świeża i nadająca się do użycia laska wanilii powinna być miękka i intensywnie pachnąca. Aby wydobyć z niej ziarenka i użyć ich podczas przygotowywania np. deserów, wystarczy posłużyć się ostrym nożem i łyżeczką.
Laska wanilii powinna być przechowywana w szczelnym opakowaniu, by nie straciła swoich walorów.
Zapach i miękkość świadczą o jakości laski wanilii
Dobrej jakości laska wanilii powinna być miękka i pachnąca. Jeśli jest prawidłowo zapakowana, waniliowy aromat nie powinien wydobywać się z opakowania, w którym jest sprzedawana. Choć pojedyncza laska wanilii to mały strąk, jest bardzo wydajna i aromatyczna. Nie warto wybierać tych najgrubszych i najbardziej mięsistych lasek, ponieważ może się okazać, że ich aromat wcale nie dorównuje mniej okazałym egzemplarzom.
Jak wyjąć ziarenka z laski wanilii
Aby wydobyć z laski wanilii najbardziej aromatyczne ziarenka i olejek, w którym są zanurzone, wystarczy rozciąć ją ostrym nożem na pół wzdłuż. Końcówką noża lub łyżeczką należy wyskrobać całą zawartość strąka. Nadają się do użycia w takiej formie np. jako dodatek do mleka, domowych lodów czy deserów. Prawdziwa wanilia pachnie bardzo intensywnie i w zależności od pochodzenia może mieć różny aromat. Laska wanilii powinna mieć słodki, waniliowy zapach – to oczywiste, ale wyczuwalne są także nuty owoców (jeśli pochodzi z Indonezji, z Madagaskaru) oraz anyżu (z Indonezji).
Domowy cukier waniliowy
Aby maksymalnie wykorzystać laskę wanilii, po wyjęciu z niej ziarenek można włożyć ją do pojemnika z cukrem. Dzięki temu po pewnym czasie nabierze on waniliowego zapachu.
- Czy wiesz, jakie sprzęty kuchenne mogą być przydatne w odchudzaniu? Sprawdź, odchudzanie od kuchni.
- Imbir jest bogaty w substancje przeciwzapalne, przez co leczy infekcje i działa odkażająco. Czy wiesz, jak jeść imbir?
- Przyprawą, która reguluje poziom cukru w organizmie jest czarnuszka. Zobacz, jak stosować i z czym jeść czarnuszkę.