Kobieta waży warzywa na kuchennej wadze.
©Anatoly Tiplyashin/Fotolia.com
Styl życia

Blender kielichowy oraz waga kuchenna - sprzęt kuchenny przydatny podczas odchudzania

Blender kielichowy doskonale sprawdzi się do przyrządzania dietetycznych koktajli, past i zup. Urządzenie rozdrabnia produkty spożywcze za pomocą ostrzy. Waga kuchenna umożliwi określenie ciężaru żywności. Dzięki temu będzie można kontrolować ilość zjedzonego pokarmu. Do domu warto wybrać wagę elektroniczną.

Blender kielichowy doskonale sprawdzi się do przyrządzania dietetycznych koktajli, past i zup. Urządzenie rozdrabnia produkty spożywcze za pomocą ostrzy. Waga kuchenna umożliwi określenie ciężaru żywności. Dzięki temu będzie można kontrolować ilość zjedzonego pokarmu. Do domu warto wybrać wagę elektroniczną.

 

Zdrowe i niskokaloryczne posiłki można przygotować dzięki niektórym sprzętom kuchennym. Świetnie sprawdzą się: parowar do gotowania na parze, grill elektryczny, patelnia beztłuszczowa, kiełkownica oraz wyciskarka do soku.

Kasia gotuje z Polki.pl- Tyrolskie naleśniki

Blender kielichowy idealny do robienia koktajli, past, zup i innych dań

Blender kielichowy to wielofunkcyjny sprzęt kuchenny zbudowany z plastiku lub stali nierdzewnej. Zastępuje mikser, tarkę oraz tłuczek do ubijania ziemniaków. Urządzenie składa się z blendera, nasady z ostrzami oraz zdejmowanych pojemników na produkty spożywcze (kielichów wyposażonych w pokrywki). Te ostatnie naczynia zazwyczaj mają kształt dzbanków o różnej pojemności (na przykład 250 lub 500 mililitrów). Moc silnika blendera może mieć od 100 do ponad 1000 watów. Im wyższa, tym szybciej pracują ostrza. Cena sprzętu waha się od kilkuset do ponad tysiąca złotych.

 

Do kielicha blendera wkłada się owoce, warzywa, kasze, rośliny strączkowe, jajka, mięso, sery, nasiona, mąkę oraz inne produkty. Urządzenie jest w stanie rozdrobnić żywność już w kilka sekund. Blender sprawdzi się podczas odchudzania, gdyż dzięki niemu można przygotować dietetyczne dania, na przykład:

Waga kuchenna pozwoli określić ciężar produktu spożywczego

Waga kuchenna to niezawodny sprzęt podczas odchudzania. Dzięki niej można zważyć ciężar produktu spożywczego, na przykład mięsa lub owoców. Pozwoli to kontrolować ilość zjadanych produktów i ich kalorii. Ważenie jedzenia to również doskonały sposób na przyrządzanie ciast według przepisów. Zamiast odmierzać mąkę albo mleko szklanką, można skutecznie zrobić to za pomocą wagi.

 

Najczęściej spotyka się dwa rodzaje wag:

  • mechaniczną – określa wagę produktu za pomocą wskazówki umieszczonej na tarczy. Często wskazuje jednak niedokładną masę – może się mylić nawet o 20 gramów;
  • elektroniczną – waga produktu wyświetla się na wyświetlaczu. W przypadku tego urządzenia margines błędu w pomiarze ciężaru żywności wynosi do dwóch gramów.

 

Oba rodzaje sprzętów mogą być wykonane z plastiku albo stali nierdzewnej. Ponadto każdy z nich powinien też zawierać zdejmowaną miskę z miarką. Maksymalne obciążenie wag wynosi od pół do pięciu kilogramów. Te mniejsze sprawdzą się w przypadku drobniejszej żywności (mąki, soli, cukru, przypraw i innych), natomiast większe są idealne do ważenia owoców i warzyw. Cena urządzenia waha się od kilkudziesięciu do kilkuset złotych. 

 
  • Wanilia to idealny dodatek w kuchni do ciast i owoców. Zobacz, jakie właściwości ma laska wanilii
  • Imbir jest bogaty w substancje przeciwzapalne, przez co leczy infekcje i działa odkażająco. Czy wiesz, jak jeść imbir?
  • Przyprawą, która reguluje poziom cukru w organizmie jest czarnuszka. Zobacz, jak stosować i z czym jeść czarnuszkę.

Świeżo wyciśnięty sok warzywny z sokowirówki.
©udra11/Fotolia.com
Styl życia
Sokowirówka czy wyciskarka – co wybrać do domu?
Sokowirówka miażdży miąższ owoców i warzyw za pomocą ostrzy tarki. Powstały sok jest klarowny, ale pozbawiony większości wartości odżywczych. Wyciskarka (zwana też sokowirówką wolnoobrotową bądź ślimakową) pracuje wolniej, a wyciska sok z owoców przy użyciu wałka. Powstały napój jest gęsty i pełen witamin oraz minerałów.

Sokowirówka miażdży miąższ owoców i warzyw za pomocą ostrzy tarki. Powstały sok jest klarowny, ale pozbawiony większości wartości odżywczych. Wyciskarka (zwana też sokowirówką wolnoobrotową bądź ślimakową) pracuje wolniej, a wyciska sok z owoców przy użyciu wałka. Powstały napój jest gęsty i pełen witamin oraz minerałów.   Sokowirówki należą do najtańszych i najpopularniejszych sprzętów służących do wyciskania soku. Za ich pomocą można przygotować sok już w kilka minut. Sokowirówka daje klarowny sok i jest idealna do warzyw Sokowirówka jest plastikowym bądź stalowym urządzeniem elektrycznym z ostrzami, zbiornikiem na produkty spożywcze oraz szerokim otworem z sitkiem . Sprzęt kosztuje kilkaset złotych. Do głównego naczynia wkłada się owoce bądź warzywa, które są następnie intensywnie rozdrabniane i odwirowywane. Powstały sok spływa do kielicha, natomiast filtr siatkowy chroni przed przedostaniem się pestek, miąższu i skórek. Taki napój jest przejrzysty i aromatyczny. Podczas ścierania i odwirowywania miąższu przy wysokich obrotach urządzenia sok się utlenia. Oznacza to, że traci część wartości odżywczych (między innymi witamin) i ma tendencję do rozwarstwiania. Taki sok jest zdatny do spożycia jedynie od razu po wyciśnięciu – już po godzinie od przyrządzenia traci swoje cenne właściwości i może się zepsuć. Sokowirówka świetnie sobie radzi z rozdrabnianiem miękkich i twardych warzyw oraz owoców, na przykład jabłek, marchewek, pomarańczy i buraków. Nie nadaje się jednak do wyciskania soku z zieleniny (szpinaku, pietruszki, szczypiorku, jarmużu i innych), a także malin, porzeczek i jagód. W przypadku tego typu roślin sok będzie miał konsystencję gęstej papki. Najlepsza sokowirówka to taka,...

Garnek do gotowania na parze stoi na kuchence gazowej.
©So happy/Fotolia.com
Styl życia
Skuteczne gotowanie na parze. Jaki wybrać najlepszy parowar elektryczny i gazowy
Parowar elektryczny bądź gazowy pozwala ugotować jedzenie bez tłuszczu. Urządzenie to służy do parowania kilku produktów spożywczych jednocześnie, między innymi mięsa, kasz, zup i warzyw. Parowar elektryczny jest zasilany prądem, natomiast gazowy (czyli garnek do gotowania na parze) stawia się na kuchence gazowej lub elektrycznej.

Parowar elektryczny bądź gazowy pozwala ugotować jedzenie bez tłuszczu. Urządzenie to służy do parowania kilku produktów spożywczych jednocześnie, między innymi mięsa, kasz, zup i warzyw. Parowar elektryczny jest zasilany prądem, natomiast gazowy (czyli garnek do gotowania na parze) stawia się na kuchence gazowej lub elektrycznej.   Gotowanie na parze to sposób na zachowanie wartości odżywczych, a także koloru, smaku i aromatu potraw. Ponadto tak przygotowane produkty spożywcze są lekkostrawne i niskokaloryczne .  Gotowanie w parowarze elektrycznym, czyli najpopularniejszym urządzeniu do parowania Parowar to urządzenie elektryczne do gotowania na parze. Najczęściej jest zrobiony z plastiku. Potrawy paruje się nad wrzątkiem, dzięki czemu nie trzeba dodawać do nich tłuszczu. Wodę wlewa się do dolnego pojemnika, po czym wybiera moc i czas grzania. Następnie nad główne naczynie stawia się półki , jedna nad drugą (wystarczy również jedna), a ostatnią z nich przykrywa się pokrywką. Parowar elektryczny może mieć od jednego do nawet pięciu pięter. W każdym naczyniu powinny znajdować się inne produkty spożywcze, na przykład mięso, warzywa, kasze bądź zupy. Kolejność gotowania powinna być określona w instrukcji obsługi parowaru. Najczęściej na najniższym piętrze kładzie się artykuły, które muszą się długo gotować, na przykład mięso lub ryby. Temperatura jest tam najwyższa. Wyżej można umieścić kasze, warzywa, owoce lub zupy – wedle preferencji. Dzięki temu smak potraw nie pomiesza się. Poza tym, gdy jeden produkt już się ugotuje będzie można zdjąć półkę bez wyłączania całego urządzenia. Cena parowarów waha się od kilkudziesięciu do kilkuset złotych. Podczas zakupu sprzętu warto zwrócić uwagę na: moc grzania – zazwyczaj wynosi od 500 do 2000 watów. Im...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik