Kwiaty jadalne – stokrotki, nagietki, mniszek lekarski, kwiaty bzu
Kwiaty jadalne są nie tylko piękne, ale też zdrowe i smaczne. Nadają się do pieczenia, smażenia, jedzenia na surowo i gotowania. Najsmaczniejsze kwiaty jadalne to: kwiaty cukinii, stokrotki, kwiaty bzu i nasturcje.
Kwiaty jadalne są nie tylko piękne, ale też zdrowe i smaczne. Nadają się do pieczenia, smażenia, jedzenia na surowo i gotowania. Najsmaczniejsze kwiaty jadalne to: kwiaty cukinii, stokrotki, kwiaty bzu i nasturcje.
Nie wszystkie kwiaty nadają się do jedzenia. Trujące gatunki kwiatów to, m.in.: azalie, hortensje, konwalie, chryzantemy i oleandry.
Jakie kwiaty można jeść?
Kwiaty jadalne są dekoracją na talerzu i wybornie smakują. Można je znaleźć w sałatkach, deserach, ciastach i naleśnikach. Najpopularniejsze kwiaty jadalne to:
- Stokrotka pospolita. Ma delikatny smak i przyjemny ziołowy aromat. Nadaje się jako dodatek do sałatek, koktajli i deserów.
- Mniszek lekarski. Kwiatostan mniszka ma intensywny miodowy smak i jest składnikiem świeżych sałatek oraz nalewek. Liście mniszka lekarskiego można piec, gotować na parze i smażyć z oliwą z oliwek, cebulką i czosnkiem.
- Nagietek lekarski. Ma pieprzny smak. Jest dodawany do zup i sosów. Ze względu na swój intensywny soczyście pomarańczowy kolor, nagietek jest wykorzystywany jako składnik barwiący ryż i ser.
- Kwiaty cukinii. Mają łagodny smak cukinii. Kwiaty nadają się do smażenia i pieczenia. Wybornie smakują obtoczone w roztrzepanym jajku i obsypane bułką tartą i startym parmezanem.
- Nasturcja większa. Kwiatostan nasturcji ma pikantny smak, który przypomina rzeżuchę lub rukolę. Jest składnikiem sałatek i przekąsek na zimno.
- Kwiat bzu. Ma przyjemnie słodki i orzeźwiający smak. Doskonale smakuje obsmażony w puszystym cieście naleśnikowym.
Przepis na sałatkę ze stokrotek, truskawek i świeżego szpinaku
Potrzebujesz:
- deski do krojenia,
- noża,
- miski,
- miseczki,
- sitka,
- blendera.
Składniki:
- 200 g szpinaku baby,
- 5 truskawek,
- 3 łodygi selera naciowego,
- 100 g kwiatków stokrotek,
- 20 ml oleju lnianego,
- 10 ml octu jabłkowego,
- 10 ml wody,
- 5 ml miodu płynnego,
- pół pęczka natki pietruszki,
- szczypta soli himalajskiej i pieprzu kolorowego.
Czas przygotowania: 10 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Liście szpinaku i kwiaty stokrotek umyj, osusz na sitku i przełóż do szklanej miski.
- Truskawki pokój w plastry i dodaj do szpinaku.
- Seler umyj, posiekaj na plastry o grubości około 1,5 cm i dodaj do pozostałych składników.
- Natkę pietruszki posiekaj i przełóż do ceramicznej miseczki.
- Dodaj olej, miód, ocet i wodę. Całość zmiksuj blenderem.
- Sałatkę polej sosem i dokładnie wymieszaj.
Smacznego!
- Lubisz oryginalne smaki? Skuś się na libańską sałatkę tabuli.
- Sałatki z grzybami smakują o każdej porze roku. Polecamy, nasz przepis na sałatkę z opieniek do słoika.
- Kwiaty i starte owoce wzbogacą smak domowych smakołyków. Zobacz, nasze placuszki dla dzieci.