Pole dmuchawców
© Elena Petrova/Fotolia.com
Styl życia

Mniszek lekarski z alkoholem, czyli jak zrobić lecznicze nalewkę i wino

Nalewka z mniszka lekarskiego poprawia pracę wątroby i dróg żółciowych, działa uspokajająco i leczy choroby dróg moczowych. Przyrządza się ją z kwiatów bądź korzeni tej rośliny.

Nalewka z mniszka lekarskiego poprawia pracę wątroby i dróg żółciowych, działa uspokajająco i leczy choroby dróg moczowych. Przyrządza się ją z kwiatów bądź korzeni tej rośliny.

Kwiatowa nalewka z mlecza

Do zrobienia nalewki z mniszka lekarskiego potrzebujemy około 30 kwiatów tej rośliny (50 gramów). Kwiaty dokładnie płuczemy, pozbywamy się insektów i osuszamy. Następnie tak przygotowany mlecz układamy w słoju, zalewamy litrem wódki i odstawiamy na tydzień. Po 7 dniach przecedzamy miksturę i przelewamy ją do butelek. Tak przyrządzona nalewka nadaje się do spożycia po kilku tygodniach. Pomaga w zaparciach, działa moczopędnie, koi nerwy, a także wpływa pozytywnie na żylaki. Możemy zrobić też nalewkę z mlecza z dodatkiem miodu. Do tego niezbędne są: kwiaty mlecza – ok. 50 gramów, 150 gramów miodu akacjowego oraz 1 litr wódki. Kwiaty oczyszczamy, a następnie umieszczamy w słoju, zalewamy wódką i odstawiamy na trzy tygodnie w słoneczne miejsce. Po tym czasie filtrujemy powstały syrop i dodajemy do niego miód. Następnie mieszamy dokładnie i przelewamy do butelek. Nalewki możemy używać po pół roku, wtedy nabiera ona leczniczych właściwości.

Wino z mniszka lekarskiego

Zdrowym napojem alkoholowym na bazie mlecza jest też wino. Można je przygotować zarówno z kwiatów, jak i z korzeni mniszka lekarskiego. Wino z kwiatów mlecza przyrządza się z użyciem drożdży winnych, a wino z korzeni – z dodatkiem gotowego wina białego. W balonie do wina umieszczamy 250 gramów kwiatów mniszka, 1 kilogram cukru, 2 litry wody oraz 50 gramów drożdży winnych. Wymieszane składniki zamykamy szczelnie i odstawiamy w suche, zacienione i ciepłe miejsce.

 

Wino jest gotowe, kiedy kwiaty opadną na dno gąsiora, zwykle zajmuje to kilka tygodni. Po tym trunek zlewamy do butelek i chronimy przed światłem. Bardziej owocowe wino uzyskamy, jeśli użyjemy do jego produkcji 4 litrów przegotowanej wody, 4 szklanek kwiatów mlecza, 2 pomarańczy i 2 cytryn pozbawionych soku, 1500 gramów miodu (najlepiej z mniszka lekarskiego) i 15 gramów białych winnych drożdży. Kwiaty zalewamy wodą, dodajemy miód, drożdże i pokrojone cytrusy. Fermentacja powinna trwać około trzech tygodni w ciepłym, suchym i ciemnym miejscu. Średnio co 2 dni powinniśmy mieszać zawartość gąsiora. Gdy wino będzie gotowe, przecedzamy je i przelewamy do butelek. Możemy je pić po 9 miesiącach leżakowania w chłodnym miejscu. Wino z korzeni mniszka lekarskiego robimy poprzez zmieszanie 50 gramów korzeni tej rośliny z 750 mililitrami białego wina. Po dwóch tygodniach i codziennym mieszaniu mikstury trunek jest gotowy do spożycia. Tak przyrządzony napitek pomaga w trawieniu, oczyszcza organizm, wspiera pracę wątroby i leczy choroby gardła i jamy ustnej.


Kwiat mniszka lekarszkiego
© oliviaamanda/Fotolia.com
Styl życia
Napar z mniszka lekarskiego przyrządza się z kwiatów, liści i korzeni
Herbata z mniszka lekarskiego przyspiesza trawienie, działa moczopędnie i wspomaga leczenie chorób gardła i jamy ustnej. Jeśli do jej przygotowania użyje się kwiatów, można użyć jej w leczeniu zaburzeń miesiączkowania i zapalenia jajników.

Herbata z mniszka lekarskiego przyspiesza trawienie, działa moczopędnie i wspomaga leczenie chorób gardła i jamy ustnej. Jeśli do jej przygotowania użyje się kwiatów, można użyć jej w leczeniu zaburzeń miesiączkowania i zapalenia jajników. Napar z liści i korzeni mleczu na trawienie i przeciwzapalnie Herbatę z mniszka lekarskiego przygotowuje się ze świeżych liści i korzeni tej rośliny.   Sposób pierwszy: 50 gramów liści i korzeni należy pokroić, a następnie gotować w litrze wody przez 2 minuty. Po zestawieniu z ognia i odczekaniu 10 minut herbata nadaje się do spożycia.   Sposób drugi: 2 łyżki pokrojonych korzeni wrzucić do 250 mililitrów wrzątku, gotować pod przykryciem przez 2 minuty. Zestawić z ognia i dodać 2 łyżki posiekanych liści mniszka. Zaparzać przez 40 minut.   Napar z mniszka lekarskiego ułatwia trawienie i działa przeciwzapalnie. Żeby uzyskać pożądane efekty, należy ją pić 3 razy dziennie. Pomaga w leczeniu półpaśca , wysypki, infekcji gardła i np. dziąseł. Po rozcieńczeniu naparem z mlecza można przemywać zmiany trądzikowe na twarzy. Innym rodzajem napoju z korzeni mniszka jest odwar. Przyrządza się go wrzucając do ½ litra wody 2 łyżki pokrojonych korzeni i gotując pod przykrywką przez 10 minut. Przed wypiciem miksturę należy przecedzić. Herbatę z mlecza można przyrządzić także z suszonych liści i korzeni.   Setki produktów i usług w Twoim mieście w świetnych cenach? Skorzystaj z oferty na stronie Groupon kody promocyjne .   Herbata z kwiatów mniszka lekarskiego w problemach z jajnikami Do przygotowania herbaty używa się świeżych kwiatów mlecza. Należy je oczyścić z insektów i zaparzyć, czyli pozostawić we wrzątku pod przykryciem przez 10 minut....

Miód w słoiku i plaster miodu
© kobeza/Fotolia.com
Styl życia
Z kwiatów mniszka lekarskiego robi się miód
Miód z mlecza ma formę syropu. Przyrządza się go, gotując kwiaty mniszka lekarskiego. Zapasteryzowaną na sucho miksturę można dodawać do herbaty, napojów albo smarować nią pieczywo. Pomaga w leczeniu infekcji gardła i jamy ustnej, a także dobroczynnie wpływa na pracę wątroby.

Miód z mlecza ma formę syropu. Przyrządza się go, gotując kwiaty mniszka lekarskiego. Zapasteryzowaną na sucho miksturę można dodawać do herbaty, napojów albo smarować nią pieczywo. Pomaga w leczeniu infekcji gardła i jamy ustnej, a także dobroczynnie wpływa na pracę wątroby. Sposób produkcji miodu z mniszka lekarskiego Żeby przyrządzić miód z mlecza, konieczne jest zebranie kwiatów tej rośliny. Najlepiej zrywać same główki i robić to w słoneczny i suchy dzień. Do przygotowania syropu potrzebny będzie 1 litr kwiatów (około 400 sztuk). Kwiaty najpierw oczyszcza się z insektów. Aby pozbyć się robaków, wystarczy rozłożyć zerwane rośliny na jasnej powierzchni, np. papierze, i ręcznie pozbyć się nieproszonych gości. Następnie należy włożyć kwiaty do garnka, zalać je zimną wodą i gotować na małym ogniu przez około kwadrans. Po tym garnek trzeba odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce. Kolejnym krokiem jest przefiltrowanie mikstury i dodanie do niej 1 kilograma cukru i soku wyciśniętego z 2 cytryn . Następnie ponownie należy doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 2 godziny, aż do uzyskania konsystencji miodu. Gorący syrop zlewa się do czystych i suchych słoików i zakręca, a następnie otula ręcznikiem lub kocem na około 3 godziny. Dzięki temu znacznie zwiększy się trwałość miodu. Po 3 godzinach należy odstawić słoiki w pozycji na zakrętkach do całkowitego wystygnięcia.   Buty dla kobiet, mężczyzn i dzieci na każdą porę roku! Teraz ze zniżkami na stronie born2be kupony rabatowe .   Pozytywny wpływ miodu z mlecza na organizm Miód z mniszka lekarskiego ma właściwości lecznicze i detoksykujące. Żeby przygotowany syrop oddziaływał wyłącznie pozytywnie, kwiaty należy zebrać z dala od spalin i miejsc zanieczyszczonych ....

Słoik z grzańcem z przyprawami
©czarny_bez/Fotolia
Styl życia
Jak zrobić grzaniec zbójnicki?
Grzaniec zbójnicki ma dwie wersje: jedna na bazie wódki, druga z mieszanki wina, piwa i rumu. Obie świetnie smakują i nadają się na chłodne, zimowe wieczory.

Grzaniec zbójnicki ma dwie wersje: jedna na bazie wódki, druga z mieszanki wina, piwa i rumu. Obie świetnie smakują i nadają się na chłodne, zimowe wieczory.   Grzaniec jeszcze do niedawna był nieodłącznym elementem każdego polowania, kuligu i zabaw karnawałowych. Obecnie często przygotowywany jest w domach w okresie zimowym. Grzaniec rozgrzewa, wzmacnia organizm i zapobiega przeziębieniom. Do jego przygotowania można użyć miodu, przypraw, owoców, wina, piwa lub nawet wódki. Grzaniec zbójnicki: napój, który rozgrzewa w zimowe wieczory By ogrzać się w zimowy wieczór, gdy za oknem pada śnieg, warto przygotować pyszny i rozgrzewający grzaniec zbójnicki.   Grzaniec zbójnicki – wersja z wódką   Składniki na 1 porcję: 50 ml wódki, 150 ml soku jabłkowego, rodzynki (według uznania), goździki (według uznania).   Czas przygotowania: 15 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania:   Wlej sok jabłkowy do rondelka. Podgrzewaj go na średnim ogniu. Dodaj do soku według uznania goździków i rodzynek . Gdy całość zacznie się gotować dolej duży kieliszek wódki. Gotuj wszystko jeszcze przez minutę. Grzaniec przelej do kubka lub szklanki. Smacznego! Grzaniec zbójnicki – wersja z rumem, winem i piwem Składniki na 1 porcję: 200 ml słodkiego wina typu cherry , 150 ml jasnego piwa, 100 ml soku jabłkowego , rodzynki (według uznania), goździki (według uznania), 15 ml rumu.   Czas przygotowania: 15 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Do garnuszka wlej wino, sok, piwo i zacznij gotować. Dopraw rodzynkami i goździkami. Gdy zacznie powoli wrzeć, zdejmij garnek z ognia . Do grzańca dolej rumu i dobrze wymieszaj. Wlej grzańca do kubka lub szklanki . Gotowe.  ...

Nasze akcje

Poznaj Huawei Mobile Services i ciesz się wyjątkowymi funkcjami w przyjaznym ekosystemie

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
Newsy

Stylowy prezent dla mężczyzny? Łączy w sobie design i praktyczność

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner
Newsy

To zdrowy i ekologiczny nawyk, który pozwoli ci zadbać o siebie i środowisko

Partner
Newsy

Bo należy ci się komfort! Zabiegi EMSELLA i EXILIS ULTRA 360 na nietrzymanie moczu

Partner