Przepis na pyszną roladę śląską
Przygotowanie rolady śląskiej jest proste i trwa około godziny. Jej składnikami są mięso wieprzowe, ogórki kiszone, boczek i kiełbasa.
Przygotowanie rolady śląskiej jest proste i trwa około godziny. Jej składnikami są mięso wieprzowe, ogórki kiszone, boczek i kiełbasa.
Rolada to potrawa mięsna. Tradycyjnie przygotowywana z wołowiny lub wieprzowiny. Nadziewana farszem najczęściej z boczku, kiełbasy, ogórka, cebuli czy skórki chleba. Na Górnym Śląsku podawana z modrą kapustą i kluskami śląskimi. W innych regionach polski znana również jako zraz wołowy.
Rolada śląska
Pomysł na roladę śląską nadziewaną cebulą, ogórkiem kiszonym, boczkiem i kiełbasą. Smakuje wyśmienicie podawana razem z kluskami śląskimi.
Potrzebujesz:
- szpikulców do spięcia rolad,
- maszynki do mielenia,
- patelni,
- tłuczka do mięsa.
Składniki na 6 porcji:
- 6 grubych plastrów mięsa wieprzowego np. karkówki, łopatki lub szynki,
- cebula (do smaku),
- 2 ogórki kiszone,
- 6 plasterków boczku wędzonego,
- 6 plasterków kiełbasy,
- sól (do smaku),
- pieprz (do smaku),
- 6 łyżeczek musztardy stołowej,
- masło (do wysmarowania brytfanny),
- woda (do podlewania rolad).
Czas przygotowania: 90 minut
Stopień trudności: łatwy
Sposób przygotowania:
- Mięso pokrój w plastry i rozbij tłuczkiem na kotlety.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Wysmaruj cienko musztardą.
- Zmiel w maszynce boczek, kiełbasę, cebulę, ogórki.
- Nałóż farsz na plastry mięsa i zawiń ciasno w rulon, aby farsz po bokach nie wypadł.
- Zepnij każdy rulon szpikulcem.
- Patelnię wysmaruj masłem.
- Nałóż rolady do patelni.
- Smaż pod przykryciem do miękkości.
- Od czasu do czasu podlewaj wodą.
- Po usmażeniu wyjmuj szpikulce z rolad.
Smacznego!
- Lubisz kuchnię regionalną? Wypróbuj czarne kluski - najlepiej smakują ze skwarkami.
- Do obiadu zwykle podaje się sałatkę. Bardzo sycący będzie szałot, czyli warzywna śląska sałatka.
- Zamiast sałatki możesz też podać ciapkapustę. Przygotujesz ją z kiszonej kapusty i ziemniaków.
- Kuchnię litewską tworzą przepisy z wielu krajów. Najbardziej charakterystyczne są dania robione z surowych ziemniaków i dużych ilości tłustych mięs. Sprawdź przepisy na litewskie cepeliny i babkę ziemniaczaną!