Charakterystyka i przykładowe potrawy kuchni chorwackiej
Kuchnia chorwacka łączy w sobie wpływy kuchni innych krajów bałkańskich i kuchni śródziemnomorskiej. Silne są w niej także ślady tureckiej tradycji kulinarnej. W Chorwacji je się dużo ryb i owoców morza, doprawia dania rozmarynem i oregano.
Kuchnia chorwacka łączy w sobie wpływy kuchni innych krajów bałkańskich i kuchni śródziemnomorskiej. Silne są w niej także ślady tureckiej tradycji kulinarnej. W Chorwacji je się dużo ryb i owoców morza, doprawia dania rozmarynem i oregano.
Do posiłków pije się wino. Białe wytrawne wino pasuje do ryb, natomiast wytrawne, czerwone do mięs takich jak np. wołowina.
Wpływy kulinarne obecne w kuchni chorwackiej
Chorwacja leży w basenie Morza Śródziemnego, na Bałkanach. Sztuka kulinarna tego kraju nosi silne cechy kultury śródziemnomorskiej. Popularne są tu ryby i owoce morza (np. ośmiornice), w różnych odsłonach. Często jada się też makarony. Bardzo ważnym składnikiem wielu dań jest oliwa. Popularnymi przyprawami są rozmaryn, oregano, majeranek, a wino jest stałym elementem posiłków.
Ponadto Chorwacja w swojej historii wielokrotnie znajdowała się pod panowaniem mocarstw takich jak starożytna Grecja i Rzym, Republika Wenecka, Imperium Osmańskie oraz Austro-Węgry. Nie pozostało to bez wpływu na kuchnię chorwacką. W menu chorwackich restauracji można znaleźć dania takie, jak pljeskavica, bałkańska odmiana kotleta mielonego czy też zupa rybna.
Brudet, czyli zupa rybna z Dalmacji
Składniki (na 4 porcje):
- 1 kg filetów z ryb morskich, np. dorady, okonia lub ryb słodkowodnych, np. karpia, pstrąga, szczupaka,
- 3 duże cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 duże pomidory,
- 200 ml passaty pomidorowej,
- 3 liście laurowe,
- rozmaryn,
- 200 ml wytrawnego białego wina (najlepiej chorwackiego),
- 100 ml oleju rzepakowego,
- sól,
- pieprz,
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki.
Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- Pokrój filety rybne na równe kostki.
- Posiekaj cebulę i zeszklij ją w głębokim garnku na oleju.
- Posiekaj czosnek i pokrój pomidory.
- Dodaj do garnka pokrojone pomidory, passatę i liście laurowe, duś pod przykryciem.
- Po 6-8 minutach duszenia dodaj czosnek, a następnie ryby.
- Zalej ryby winem, jeśli 200 ml nie zakrywa ryb, dodaj go więcej.
- Dodaj odrobinę soli i pieprzu oraz rozmaryn.
- Co jakiś czas potrząsaj garnkiem.
- Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.
- Na koniec gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszki, możesz nią także posypać zupę tuż przed podaniem.
- Podawaj z pełnoziarnistym, żytnim chlebem.
Bałkańskie burgery z pljeskavicą
Składniki (na 4 porcje):
- 0,5 kg siekanej lub mielonej łopatki wołowej,
- 3 duże cebule,
- 6 ząbków czosnku,
- sałata,
- świeża natka pietruszki,
- ok. 200 ml gęstego jogurtu,
- świeży pomidor,
- papryka ostra w proszku,
- papryka słodka w proszku,
- oregano,
- majeranek,
- sól,
- pieprz,
- olej rzepakowy,
- 4 duże bułki.
Czas przygotowania: 2,5 godziny (mięso przez 2 godziny musi stać w lodówce)
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- Posiekaj 2 cebule, a jedną pokrój w cienkie plasterki.
- Posiekaj 4 ząbki czosnku.
- Połącz posiekane cebulę i czosnek z mięsem, dopraw solą, papryką słodką i odrobiną papryki ostrej.
- Mięso zostaw pod przykryciem w lodówce na 2 godziny.
- Z mięsa uformuj 4 płaskie kotlety i smaż je na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią z obu stron.
- Posiekaj kolejne 2 ząbki czosnku i wymieszaj je z jogurtem, dodaj oregano, majeranek, trochę soli i pieprzu.
- Przekrój bułkę, posmaruj ją sosem czosnkowym z obu stron.
- Do bułki włóż liść sałaty, kotlet, plasterek pomidora, kilka plasterków cebuli, natkę pietruszki.
- Twoja pociecha ma nadwagę? Zobacz, jak odchudzić dziecko. Zdrowa dieta dla dzieci.
- Dieta 5 posiłków dziennie jest zdrowa i pomaga schudnąć.
- Spędzasz dużo czasu gotując? Dowiedz się, jak urządzić kuchnię w stylu prowansalskim.