Reklama

Kuchnia chorwacka łączy w sobie wpływy kuchni innych krajów bałkańskich i kuchni śródziemnomorskiej. Silne są w niej także ślady tureckiej tradycji kulinarnej. W Chorwacji je się dużo ryb i owoców morza, doprawia dania rozmarynem i oregano.

Reklama

Do posiłków pije się wino. Białe wytrawne wino pasuje do ryb, natomiast wytrawne, czerwone do mięs takich jak np. wołowina.

Wpływy kulinarne obecne w kuchni chorwackiej

Chorwacja leży w basenie Morza Śródziemnego, na Bałkanach. Sztuka kulinarna tego kraju nosi silne cechy kultury śródziemnomorskiej. Popularne są tu ryby i owoce morza (np. ośmiornice), w różnych odsłonach. Często jada się też makarony. Bardzo ważnym składnikiem wielu dań jest oliwa. Popularnymi przyprawami są rozmaryn, oregano, majeranek, a wino jest stałym elementem posiłków.

Ponadto Chorwacja w swojej historii wielokrotnie znajdowała się pod panowaniem mocarstw takich jak starożytna Grecja i Rzym, Republika Wenecka, Imperium Osmańskie oraz Austro-Węgry. Nie pozostało to bez wpływu na kuchnię chorwacką. W menu chorwackich restauracji można znaleźć dania takie, jak pljeskavica, bałkańska odmiana kotleta mielonego czy też zupa rybna.

Brudet, czyli zupa rybna z Dalmacji

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 kg filetów z ryb morskich, np. dorady, okonia lub ryb słodkowodnych, np. karpia, pstrąga, szczupaka,
  • 3 duże cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 duże pomidory,
  • 200 ml passaty pomidorowej,
  • 3 liście laurowe,
  • rozmaryn,
  • 200 ml wytrawnego białego wina (najlepiej chorwackiego),
  • 100 ml oleju rzepakowego,
  • sól,
  • pieprz,
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki.

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Pokrój filety rybne na równe kostki.
  • Posiekaj cebulę i zeszklij ją w głębokim garnku na oleju.
  • Posiekaj czosnek i pokrój pomidory.
  • Dodaj do garnka pokrojone pomidory, passatę i liście laurowe, duś pod przykryciem.
  • Po 6-8 minutach duszenia dodaj czosnek, a następnie ryby.
  • Zalej ryby winem, jeśli 200 ml nie zakrywa ryb, dodaj go więcej.
  • Dodaj odrobinę soli i pieprzu oraz rozmaryn.
  • Co jakiś czas potrząsaj garnkiem.
  • Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.
  • Na koniec gotowania dodaj posiekaną natkę pietruszki, możesz nią także posypać zupę tuż przed podaniem.
  • Podawaj z pełnoziarnistym, żytnim chlebem.

Bałkańskie burgery z pljeskavicą

Składniki (na 4 porcje):

  • 0,5 kg siekanej lub mielonej łopatki wołowej,
  • 3 duże cebule,
  • 6 ząbków czosnku,
  • sałata,
  • świeża natka pietruszki,
  • ok. 200 ml gęstego jogurtu,
  • świeży pomidor,
  • papryka ostra w proszku,
  • papryka słodka w proszku,
  • oregano,
  • majeranek,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej rzepakowy,
  • 4 duże bułki.

Czas przygotowania: 2,5 godziny (mięso przez 2 godziny musi stać w lodówce)

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Posiekaj 2 cebule, a jedną pokrój w cienkie plasterki.
  • Posiekaj 4 ząbki czosnku.
  • Połącz posiekane cebulę i czosnek z mięsem, dopraw solą, papryką słodką i odrobiną papryki ostrej.
  • Mięso zostaw pod przykryciem w lodówce na 2 godziny.
  • Z mięsa uformuj 4 płaskie kotlety i smaż je na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią z obu stron.
  • Posiekaj kolejne 2 ząbki czosnku i wymieszaj je z jogurtem, dodaj oregano, majeranek, trochę soli i pieprzu.
  • Przekrój bułkę, posmaruj ją sosem czosnkowym z obu stron.
  • Do bułki włóż liść sałaty, kotlet, plasterek pomidora, kilka plasterków cebuli, natkę pietruszki.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama