Przepisy na zielone kotlety z gotowanego bobu i ostry bób w fistaszkach z chili
Przepisy na zielone kotlety z gotowanego bobu i ostry bób w fistaszkach z chili
Młody bób jest idealnym wyborem na lekkie, letni posiłek. Jest to niezwykle smaczna, a zarazem zdrowa, roślina strączkowa o niezwykłych właściwościach. Odpowiednio przygotowany bób jest mięciutki i rozpływa się w ustach. Można go jeść samego, z dodatkiem masła i koperku, ale sprawdzi się również w wielu daniach. Jeśli znudziła się Wam klasyczna wersja, wypróbujcie przepisy na kotleciki z bobu i bób w sosie fistaszkowym.
Idealne ugotowanie bobu to trudna sztuka. Nie można go gotować zbyt długo, aby zachował swoje niezwykłe właściwości, kolor i jędrność. A jedzony na surowo nie ma aż tyle walorów smakowych. Bób ma wiele właściwości zdrowotnych, a zbyt długie gotowanie sprawia, że traci on ponad 40% witamin i składników odżywczych względem surowego produktu.
Przepis na zielone kotleciki z bobu
Składniki na zielone kotleciki z bobu (na 4 porcje):
- 500 gramów ugotowanego i ostudzonego bobu w łupinkach,
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
- 1 drobno posiekana cebula,
- 2 obrane i zmiażdżone ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz,
- pół pęczka natki pietruszki,
- olej do smażenia,
- pół szklanki bułki tartej, rozdrobnionych płatków owsianych czy ziarenek sezamu do panierowania kotlecików.
Czas wykonania: 30 minut (bez czasu stygnięcia bobu i kaszy)
Stopień trudności: łatwe
Jak przygotować kotleciki z bobu?
- Zmiksuj nieobrany bób z kaszą jaglaną.
- Usmaż cebulę na odrobinie oleju.
- Połącz w dużej misce masę z bobu i kaszy z cebulą, czosnkiem i natką pietruszki.
- Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i uformuj małe kotleciki.
- Obtocz je w bułce tartej, smaż z obu stron na złoty kolor i odsącz z nadmiaru tłuszczu.
- Podawaj z pieczonymi ziemniakami, ryżem z sosem grzybowym, surówkami, warzywnymi dipami czy domowym keczupem.
Przepis na ostry bób w sosie z fistaszków
Ostrość potrawy możesz modyfikować, dodając większą ilość ostrej papryczki chili (uwaga na bardzo ostre pestki!).
Składniki (na 4 porcje):
- 500 gramów ugotowanego, ostudzonego i obranego bobu,
- 4 łyżki masła orzechowego z obranych i zmiksowanych fistaszków,
- pół wypestkowanej ostrej papryczki chili,
- 1 średnia cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 szklanka bulionu warzywnego z kostki,
- 3 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka mielonego kuminu.
Czas wykonania: 30 minut (bez czasu stygnięcia bobu)
Stopień trudności: łatwe
Jak przygotować bób w sosie z fistaszków?
- Na rozgrzanym oleju smaż przez 5 minut pokrojoną w pióra cebulę, dorzuć rozgniecione ząbki czosnku, cieniutkie plasterki ostrej papryczki i przyprawy.
- Po 1 minucie dolej bulion i doprowadź do wrzenia.
- Wmieszaj masło orzechowe i mieszaj do powstania kremowego sosu.
- Dodaj obrany bób, dopraw solą i pieprzem.
- Podawaj z ryżem lub makaronem.