Przepis na konfiturę z pigwy do herbaty
Konfitura z pigwy do herbaty jest dodatkiem nie tylko zmieniającym smak i kolor napoju, ale i źródłem składników odżywczych. Dzięki niej herbata wzbogaca się o takie mikro- i makroelementy jak potas, fosfor i żelazo. Pigwa jest również bogata w witaminę C, która chroni organizm przed przeziębieniem.
Konfitura z pigwy do herbaty jest dodatkiem nie tylko zmieniającym smak i kolor napoju, ale i źródłem składników odżywczych. Dzięki niej herbata wzbogaca się o takie mikro- i makroelementy jak potas, fosfor i żelazo. Pigwa jest również bogata w witaminę C, która chroni organizm przed przeziębieniem.
Konfitura z pigwy dodawana jest do herbaty w zastępstwie za cytrynę, ma więcej składników odżywczych od niej i posiada bardziej aromatyczny smak – mimo że obydwa owoce mają silnie kwaskowaty posmak.
Składniki:
- 1,5 kg owoców pigwy,
- 4 szklanki cukru,
- łyżka cynamonu,
- woda.
Czas przygotowania: ok. godziny
Poziom trudności: łatwy
Sposób przygotowania:
1. Obierz owoce pigwy i podziel je na ćwiartki, a te jeszcze na pół (na tzw. ósemki).
2. Wydrąż z nich pestki i zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
3. Startą pigwę wrzuć do garnka z wrzącą wodą i gotuj aż owoce będą miękkie (ok. pół godziny).
4. Następnie odlej wodę, a owoce przełóż na patelnię, smaż je na wolnym ogniu z dodatkiem cukru i cynamonu.
5. Gdy konfitura stanie się ciemnopomarańczowa, to znaczy, że jest gotowa do spożycia. Można ją od razu jeść lub pasteryzować w słoikach.
6. Pasteryzacja konfitury polega na zamknięciu przetworu w słoikach i włożeniu ich do gotującej się wody na ok. 10 minut – dzięki temu termin ważności konfitury będzie o wiele dłuższy.
Konfitura z pigwy do herbaty jest smacznym dodatkiem podczas zimowych wieczorów. Pobudzi, rozgrzeje, a co najważniejsze – pomoże wyleczyć przeziębienie.
- Konfitura z czarnej porzeczki jest bardzo prosta w przygotowaniu. Dżem, syrop i konfitura z czarnej porzeczki – przepisy.
- Głóg jest niewielkim krzewem, mającym małe, czerwone owoce. Przetwory z głogu: konfitura, dżem, nalewka.
- Róże nie tylko pięknie pachną, ale mogą także rewelacyjnie smakować. Przetwory z dzikiej róży: konfitura, dżem i syrop.
- Powidła z jabłek smakują wyśmienicie z cynamonem i dodatkiem rumu. Są świetnym dodatkiem do deserów. Sprawdź jak zrobić powidła z jabłek z dodatkiem rumu i cynamonu!