Reklama

Konfitura z pigwy do herbaty jest dodatkiem nie tylko zmieniającym smak i kolor napoju, ale i źródłem składników odżywczych. Dzięki niej herbata wzbogaca się o takie mikro- i makroelementy jak potas, fosfor i żelazo. Pigwa jest również bogata w witaminę C, która chroni organizm przed przeziębieniem.

Reklama

Konfitura z pigwy dodawana jest do herbaty w zastępstwie za cytrynę, ma więcej składników odżywczych od niej i posiada bardziej aromatyczny smak – mimo że obydwa owoce mają silnie kwaskowaty posmak.

Składniki:

  • 1,5 kg owoców pigwy,
  • 4 szklanki cukru,
  • łyżka cynamonu,
  • woda.

Czas przygotowania: ok. godziny

Poziom trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

1. Obierz owoce pigwy i podziel je na ćwiartki, a te jeszcze na pół (na tzw. ósemki).

2. Wydrąż z nich pestki i zetrzyj na tarce na dużych oczkach.

3. Startą pigwę wrzuć do garnka z wrzącą wodą i gotuj aż owoce będą miękkie (ok. pół godziny).

4. Następnie odlej wodę, a owoce przełóż na patelnię, smaż je na wolnym ogniu z dodatkiem cukru i cynamonu.

5. Gdy konfitura stanie się ciemnopomarańczowa, to znaczy, że jest gotowa do spożycia. Można ją od razu jeść lub pasteryzować w słoikach.

6. Pasteryzacja konfitury polega na zamknięciu przetworu w słoikach i włożeniu ich do gotującej się wody na ok. 10 minut – dzięki temu termin ważności konfitury będzie o wiele dłuższy.

Konfitura z pigwy do herbaty jest smacznym dodatkiem podczas zimowych wieczorów. Pobudzi, rozgrzeje, a co najważniejsze – pomoże wyleczyć przeziębienie.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama