3 sprawdzone przepisy na bożonarodzeniowy kompot ze świeżej, mrożonej i suszonej żurawiny
Kompot z żurawiną świetnie sprawdzi się podczas Wigilii lub bożonarodzeniowego obiadu. Napój ze świeżych owoców doskonale orzeźwia i gasi pragnienie. Kompot z mrożonej żurawiny, jabłek i pomarańczy jest lekko kwaśny i aromatyczny. Dobrym pomysłem na rozgrzewający napój jest przygotowanie soku z suszonej żurawiny, bakalii oraz przypraw korzennych.
Kompot z żurawiną świetnie sprawdzi się podczas Wigilii lub bożonarodzeniowego obiadu. Napój ze świeżych owoców doskonale orzeźwia i gasi pragnienie. Kompot z mrożonej żurawiny, jabłek i pomarańczy jest lekko kwaśny i aromatyczny. Dobrym pomysłem na rozgrzewający napój jest przygotowanie soku z suszonej żurawiny, bakalii oraz przypraw korzennych.
Żurawina jest bogata w błonnik, miedź, wapń, fosfor, jod, a także witaminy C oraz z grupy B. Jedzenie owoców korzystnie wpływa na pracę nerek i pęcherza, wzmacnia odporność organizmu, pomaga usuwać bakterie i zapobiega rozwojowi infekcji.
Przepis na pyszny kompot ze świeżej żurawiny
Kompot ze świeżej żurawiny świetnie sprawdzi się do obiadu. Napój poprawia apetyt, jest orzeźwiający i szybko gasi pragnienie.
Składniki (na 6 porcji):
- 500 gramów świeżej żurawiny,
- 1 litr wody,
- 2 łyżki miodu wielokwiatowego.
Czas przygotowania: 45 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Żurawinę oczyść i umyj.
- Zagotuj wodę w rondlu.
- Wsyp żurawinę do wrzątku i gotuj przez około 30 minut. Dodaj miód i wymieszaj.
- Napój przecedź przez sitko o drobnych oczkach.
- Kompot podawaj na ciepło lub zimno.
Dobra rada: Zamiast miodu kompot możesz posłodzić cukrem trzcinowym, stewią lub ksylitolem.
Smacznego!
Jak przygotować kompot z mrożonej żurawiny, jabłek i pomarańczy?
Kompot z mrożonej żurawiny, jabłek i pomarańczy dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i schłodzony. Napój można podawać z kawałkami owoców.
Składniki (na 6 porcji):
- 500 gramów mrożonej żurawiny,
- 1 litr wody,
- 1 pomarańcza,
- 1 jabłko,
- 3 goździki,
- 1 łyżka cukru.
Czas przygotowania: 55 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Zagotuj wodę w garnku.
- Obierz i umyj owoce. Jabłko i pomarańczę pokrój w kostkę.
- Żurawinę i goździki wsyp do wrzątku. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu.
- Po 30 minutach do kompotu dodaj pozostałe owoce i gotuj przez kolejny kwadrans.
- Do napoju wsyp cukier i wymieszaj.
- Całość przecedź przez sitko o drobnych oczkach.
Dobra rada: Kompot będzie bardziej gęsty, jeśli ugotowane owoce zmiksujesz i połączysz z napojem.
Smacznego!
Rozgrzewający kompot z suszonej żurawiny, bakalii i przypraw
Kompot z suszonej żurawiny, bakalii oraz przypraw korzennych jest rozgrzewający. Świetnie smakuje po kolacji.
Składniki (na 8 porcji):
- 2 litry wody,
- 500 gramów suszonej żurawiny,
- 100 gramów rodzynek,
- 100 gramów suszonych śliwek,
- 100 gramów suszonych moreli,
- laska cynamonu,
- łyżeczka imbiru,
- łyżeczka kardamonu,
- sok z jednej cytryny.
Czas przygotowania: 50 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Bakalie przepłucz wodą, a następnie namocz we wrzątku i pozostaw na noc.
- Wodę wlej do garnka. Dodaj wszystkie składniki.
- Gotuj przez 40 minut.
- Podawaj na ciepło.
Dobra rada: Zamiast laski cynamonu możesz dodać przyprawę w proszku (zawartość łyżeczki).
Smacznego!
- Na diecie ONZ nie trzeba liczyć kalorii. Na czym polega dieta ONZ?
- Dania z kaszy pęczak odznaczają się wysoką wartością odżywczą. Pęczotto z kurczakiem i burakami.
- Bezalkoholowe drinki na sylwestra przygotowuje się z soków owocowych. Drinki na sylwestra.
- Sos sojowy stanowi doskonałe połączenie z różnymi potrawami. Do czego pasuje sos sojowy.