Kasza gryczana w dietetycznych daniach obiadowych
Kasza gryczana jest źródłem witamin i mikro i makroelementów, a także błonnika. Kasza gryczana szybko nasyca, usprawnia perystaltykę jelit, sprzyja odchudzaniu i oczyszczaniu organizmu, sprawdza się również w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego, wpływając na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi.
Kasza gryczana jest źródłem witamin i mikro i makroelementów, a także błonnika. Kasza gryczana szybko nasyca, usprawnia perystaltykę jelit, sprzyja odchudzaniu i oczyszczaniu organizmu, sprawdza się również w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego, wpływając na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi.
Kotleciki z kaszy gryczanej
Składniki:
- kasza gryczana (50 g),
- ser biały chudy (50 g),
- jajko (1 sztuka),
- mielone siemię lniane (1 łyżeczka),
- otręby (1,5 łyżki),
- cebula (pół małej sztuki),
- do smaku sól i pieprz.
Czas przygotowania: 50 minut
Stopień trudności: łatwy
Sposób przygotowania:
- Kaszę gryczaną ugotować zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu. Pozostawić do ostudzenia.
- Drobno posiekaną cebulę poddusić na patelni.
- Ser biały rozdrobnić widelcem.
- Wymieszać wystudzoną kaszę, ser, cebulę i siemię lniane, wbić jajka.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Dokładnie wymieszane składniki pozostawić na kilka minut.
- Następnie uformowane w dłoniach kotleciki obtoczyć w otrębach.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180-200 stopni i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć kotleciki, po czym włożyć je do piekarnika.
- Piec przez około 30 minut, po 15 minutach ostrożnie je obrócić. Gotowe.
Smacznego!
Kasza gryczana z kurczakiem i warzywami
Składniki:
- kasza gryczana niepalona (50 g),
- pieczarki (5 małych sztuk),
- cebula (1 mała),
- kabaczek lub cukinia (100 g),
- pomidor (1 mały),
- czosnek (1 ząbek),
- pierś z kurczaka (120 g),
- oliwa z oliwek,
- do smaku przyprawy: pieprz, sól, oregano, słodka papryka, zioła prowansalskie.
Czas przygotowania: 30 minut
Stopień trudności: łatwy
Sposób przygotowania:
- Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu.
- Kabaczek lub cukinię i pieczarki pokroić w plastry, cebulę w drobną kostkę.
- Kurczaka pokroić w kostkę lub paski i dodać do smaku sól, zioła prowansalskie, pieprz i paprykę.
- Dobrze rozgrzać patelnię i skropić delikatnie oliwą, poddusić pod przykryciem warzywa i kurczaka, mieszając co jakiś czas.
- Po około 5 minutach można zdjąć przykrywkę, aby odparować nadmiar wody.
- Dodać pokrojonego pomidora i czosnek (przepuszczony przez praskę) i przez chwilę potrzymać na ogniu.
- Odcedzić kaszę i rozłożyć ją na talerzu, pokrywając zawartością patelni.
Smacznego!
Kasza gryczana: palona czy niepalona
Prażoną kaszę gryczaną gotuje się krócej niż nieprażoną i ma ona wyraźniejszy smak.
W przypadku palonej kaszy gryczanej nasiona gryki poddawane są procesowi prażenia. Zawiera ona mniej składników odżywczych niż kasza niepalona, gdyż nawet 50% witamin ulega zniszczeniu w procesie prażenia.
- Masz już sos? Dowiedz się, jak zrobić kotlety z kaszy gryczanej.
- To łatwe: pieczarki, cebula, śmietana. Oto podstawowy przepis na sos do kaszy gryczanej.
- Jesteś bezglutenowcem? Poznaj właściwości mąki gryczanej.
- Masz problemy z żołądkiem? Sprawdź, czy możesz jeść kaszę gryczaną i jakie ma właściwości.
- Lubisz kaszę gryczaną? Jaki indeks glikemiczny i wartości odżywcze ma kasza gryczana?