Reklama

Kasza gryczana jest źródłem witamin i mikro i makroelementów, a także błonnika. Kasza gryczana szybko nasyca, usprawnia perystaltykę jelit, sprzyja odchudzaniu i oczyszczaniu organizmu, sprawdza się również w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego, wpływając na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi.

Reklama

Kotleciki z kaszy gryczanej

Składniki:

  • kasza gryczana (50 g),
  • ser biały chudy (50 g),
  • jajko (1 sztuka),
  • mielone siemię lniane (1 łyżeczka),
  • otręby (1,5 łyżki),
  • cebula (pół małej sztuki),
  • do smaku sól i pieprz.

Czas przygotowania: 50 minut

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Kaszę gryczaną ugotować zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu. Pozostawić do ostudzenia.
  • Drobno posiekaną cebulę poddusić na patelni.
  • Ser biały rozdrobnić widelcem.
  • Wymieszać wystudzoną kaszę, ser, cebulę i siemię lniane, wbić jajka.
  • Doprawić solą i pieprzem.
  • Dokładnie wymieszane składniki pozostawić na kilka minut.
  • Następnie uformowane w dłoniach kotleciki obtoczyć w otrębach.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180-200 stopni i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć kotleciki, po czym włożyć je do piekarnika.
  • Piec przez około 30 minut, po 15 minutach ostrożnie je obrócić. Gotowe.

Smacznego!

Kasza gryczana z kurczakiem i warzywami

Składniki:

  • kasza gryczana niepalona (50 g),
  • pieczarki (5 małych sztuk),
  • cebula (1 mała),
  • kabaczek lub cukinia (100 g),
  • pomidor (1 mały),
  • czosnek (1 ząbek),
  • pierś z kurczaka (120 g),
  • oliwa z oliwek,
  • do smaku przyprawy: pieprz, sól, oregano, słodka papryka, zioła prowansalskie.

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwy

Sposób przygotowania:

  • Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu.
  • Kabaczek lub cukinię i pieczarki pokroić w plastry, cebulę w drobną kostkę.
  • Kurczaka pokroić w kostkę lub paski i dodać do smaku sól, zioła prowansalskie, pieprz i paprykę.
  • Dobrze rozgrzać patelnię i skropić delikatnie oliwą, poddusić pod przykryciem warzywa i kurczaka, mieszając co jakiś czas.
  • Po około 5 minutach można zdjąć przykrywkę, aby odparować nadmiar wody.
  • Dodać pokrojonego pomidora i czosnek (przepuszczony przez praskę) i przez chwilę potrzymać na ogniu.
  • Odcedzić kaszę i rozłożyć ją na talerzu, pokrywając zawartością patelni.

Smacznego!

Kasza gryczana: palona czy niepalona

Prażoną kaszę gryczaną gotuje się krócej niż nieprażoną i ma ona wyraźniejszy smak.

W przypadku palonej kaszy gryczanej nasiona gryki poddawane są procesowi prażenia. Zawiera ona mniej składników odżywczych niż kasza niepalona, gdyż nawet 50% witamin ulega zniszczeniu w procesie prażenia.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama