Party Stories
Mąka gryczana
© al62/Fotolia.com
Styl życia

Bezglutenowa mąka z gryki – zastosowanie i właściwości odżywcze

Mąka gryczana jest otrzymywana poprzez zmielenie nasion gryki. Można ją przygotować samemu blendując nieprażoną kaszę gryczaną. Dodanie mąki gryczanej np. do wypieku chleba zwiększy jego wartości odżywcze, przedłuży trwałość, obniży indeks glikemiczny oraz wzbogaci smak.

Mąka gryczana jest otrzymywana poprzez zmielenie nasion gryki. Można ją przygotować samemu blendując nieprażoną kaszę gryczaną. Dodanie mąki gryczanej np. do wypieku chleba zwiększy jego wartości odżywcze, przedłuży trwałość, obniży indeks glikemiczny oraz wzbogaci smak.

Mąka gryczana – właściwości gryki

Gryka nie zawiera glutenu, za to posiada dobrze zbilansowane pod względem składu aminokwasowego białka, które wykazują działanie obniżające poziom cholesterolu we krwi oraz zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych. Produkty zawierające mąkę gryczaną poprawiają pracę przewodu pokarmowego oraz obniżają poziom cukru we krwi. Zawartość fenoli czyni z gryki roślinę prozdrowotną. Substancje te wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe oraz pozytywnie wpływają na układ krążenia wzmacniając ściany naczyń krwionośnych i obniżając ciśnienie tętnicze. Ponadto gryka zawiera magnez, błonnik, potas, sód, miedź, wapń i selen oraz witaminy z grupy B.

Mąka gryczana – zastosowanie

Mąka gryczana używana jest do produkcji makaronów, naleśników, ciast oraz blinów. Często mieszana jest z mąką pszenną ponieważ sama mąka gryczana jest stosunkowo ciężka, a brak glutenu powoduje, że wypieki zawierające tylko ją są bardzo kruche i się rozpadają. Dodanie mąki gryczanej do chleba czy ciast spowoduje wzmocnienie smaku.

 

Dzięki temu, że mąka gryczana nie zawiera glutenu, a posiada wiele cennych składników odżywczych, jest szczególnie polecana osobom chorym na celiakię, stosującym dietę bezglutenową, jak również osobom starszym i w czasie rekonwalescencji.


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
ziarna kaszy gryczanej
©SpaPartners/Fotolia
Styl życia
Kasza gryczana odkwasza organizm
Kasza gryczana posiada wiele wartości odżywczych. Uzyskuje się ją z wyłuskanych i prażonych ziaren gryki. Kasza gryczana zawiera dużo błonnika, węglowodanów i witamin. Co istotne, jest bezglutenowa.

Kasza gryczana posiada wiele wartości odżywczych. Uzyskuje się ją z wyłuskanych i prażonych ziaren gryki. Kasza gryczana zawiera dużo błonnika, węglowodanów i witamin. Co istotne, jest bezglutenowa. Kasza gryczana – jakie posiada wartości odżywcze? Kasza gryczana zawiera błonnik pokarmowy, węglowodany i minerały takie jak potas, wapń, czy żelazo. Oprócz tego, bogata jest w witaminy z grupy B i jest bezglutenowa, dlatego mogą ją jeść osoby chorujące na celiakię. Zawiera również kwas foliowy i kwas pantotenowy. Kasza ma działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwmiażdżycowe . Kasza gryczana – jak jeść kaszę gryczaną? Kaszę gryczaną należy jeść gotowaną. Można ją przygotować na dwa sposoby.   I sposób - kaszę wsyp do garnka i zalej wodą (jedna szklanka kaszy gryczanej na dwie szklanki wody). Gotuj pod przykryciem do czasu, aż wchłonie wodę.   II sposób – torebkę kaszy gryczanej wrzuć do wrzącej wody i pod przykryciem gotuj przez 15-20 minut. Po tym czasie odstaw do ostygnięcia, po czym wyjmij z folii i wysyp zawartość na talerz.   Kasza gryczana idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju sosów , np. grzybowych, warzywnych, jako dodatek do mięs, czy do gulaszu. Stosuje się ją także do pasztetów, placków czy zapiekanek. Kasza gryczana – kto powinien ją jeść? Kaszę gryczaną powinni jeść chorujący na serce i mający problemy z układem krążenia. Zawiera dużo żelaza, przez co pomaga w leczeniu anemii. Ze względu na bogactwo witamin z grupy B, kasza gryczana polecana jest osobom cierpiącym na depresję. Kobietom w ciąży, karmiącym piersią, dzieciom i osobom starszym również zaleca się jedzenie kaszy gryczanej . Kasza gryczana – przeciwwskazania Kasza gryczana zawiera duże ilości fosforu i siarki, a przez to nie powinny jej jeść osoby cierpiące na choroby żołądka i...

kasza gryczana z łopatką
©CUKMEN/Fotolia
Styl życia
Jaki indeks glikemiczny i jakie wartości odżywcze ma kasza gryczana?
Kasza gryczana dzięki wysokiej zawartości błonnika korzystnie wpływa na pracę organizmu i służy w profilaktyce wielu chorób. Kasza gryczana w 100 gramach produktu suchego (przed ugotowaniem) ma ok. 340 kcal. Zgodnie z tabelą indeksów glikemicznych gotowana kasza gryczana ma indeks glikemiczny na poziomie 54.

Kasza gryczana dzięki wysokiej zawartości błonnika korzystnie wpływa na pracę organizmu i służy w profilaktyce wielu chorób. Kasza gryczana w 100 gramach produktu suchego (przed ugotowaniem) ma ok. 340 kcal. Zgodnie z tabelą indeksów glikemicznych gotowana kasza gryczana ma indeks glikemiczny na poziomie 54. Kasza gryczana: palona czy niepalona W przypadku palonej kaszy gryczanej nasiona gryki poddawane są procesowi prażenia. Zawiera ona mniej składników odżywczych niż kasza niepalona , gdyż nawet 50% witamin ulega zniszczeniu w procesie prażenia. Prażoną kaszę gryczaną gotuje się krócej niż nieprażoną i ma ona wyraźniejszy smak. Wartości odżywcze kaszy gryczanej Kasza gryczana jest źródłem witamin, mikro- i makroelementów. Dzięki zawartości witamin z grupy B kasza gryczana wpływa korzystnie na metabolizm , wspomagając proces odchudzania. Pozwala także dbać o pracę układu nerwowego, wspomagając koncentrację i proces zapamiętywania. Potas zawarty w kaszy poprawia zdolność myślenia, jak również wpływa na pracę mięśni. Zatem kasza może być produktem, który pomoże radzić sobie ze skurczami mięśniowymi. Potas odpowiedzialny jest również za prawidłową pracę nerek, regulację gospodarki wodnej organizmu oraz kontrole ciśnienia krwi. Kasza gryczana jest również źródłem magnezu, dzięki czemu dodatkowo usprawnia pracę układu nerwowego, zapobiega rozdrażnieniu i dekoncentracji oraz pomaga zregenerować organizm po wzmożonym wysiłku psychicznym i fizycznym. Kasza gryczana jako cenne źródło błonnika Kasza gryczana zawiera dużo więcej błonnika niż na przykład biały ryż. W 100 gramach białego ryżu jest zaledwie 2,4 grama błonnika, a w tej samej ilości kaszy gryczanej jest go już 5,9 grama. Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną? Korzyści, które można odnieść włączając do swojego jadłospisu kaszę gryczaną wiążą się...

kasza gryczana
Flickr/Ervins Strauhmanis/CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/
Styl życia
Przepis na kotlety z kaszy gryczanej
Kotlety gryczane są smaczne i zdrowe. Można je podać z sosem grzybowym lub z warzywami, na przykład z kiszonym ogórkiem lub burakami, wtedy będą stanowić pełnowartościowy posiłek. To element jadłospisu nie tylko wegetarian, ale i osób z nietolerancją glutenu. Przygotowanie kotletów gryczanych jest proste i nie kosztuje wiele. Składniki potrzebne do ich zrobienia lub ich zamienniki zazwyczaj masz w lodówce (parmezan możesz zastąpić żółtym serem lub bułką tartą).

Kotlety gryczane są smaczne i zdrowe. Można je podać z sosem grzybowym lub z warzywami, na przykład z kiszonym ogórkiem lub burakami, wtedy będą stanowić pełnowartościowy posiłek. To element jadłospisu nie tylko wegetarian, ale i osób z nietolerancją glutenu. Przygotowanie kotletów gryczanych jest proste i nie kosztuje wiele. Składniki potrzebne do ich zrobienia lub ich zamienniki zazwyczaj masz w lodówce (parmezan możesz zastąpić żółtym serem lub bułką tartą).   Kasza gryczana nie jest zbożem. To owoc rośliny o pachnących kwiatach w kolorach białym i różowym. Najwięcej upraw gryki znajduje się na Lubelszczyźnie. Kwitnie w miesiącach letnich – w lipcu i sierpniu. Kasza gryczana to bogate źródło białka, które jest lepiej przyswajalne niż białko zbóż. W sklepach można znaleźć kaszę niepaloną i paloną, która jest ciemniejsza i ma bardziej wyrazisty smak, ale jest mniej wartościowa. Wynika to z tego, że w procesie palenia część witamin ginie.   Potrzebujesz: garnka,  miski, patelni.   Składniki: woreczek kaszy gryczanej lub około 100 g kaszy z opakowania, 1 kostka bulionu warzywnego, 1 jajko, 1 cebula, 5 łyżek startego na tarce parmezanu, olej do smażenia, około 200 ml wody, sól i pieprz do smaku 2 łyżki posiekanego koperku.   Sposób przygotowania: Kaszę przelej zimną wodą i odsącz z jej nadmiaru. Zagotuj wodę z kostką bulionu warzywnego. Wody powinno być 2 razy więcej niż kaszy. Do wrzątku włóż woreczek z kaszą i gotuj przez około 15-20 minut. Po tym czasie odsącz kaszę. Kaszę przesyp do miski i poczekaj, aż wystygnie. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmaż na oleju. Do ostudzonej kaszy dodaj parmezan, surowe jajko, cebulę oraz przyprawy....

Nasze akcje
maseczki-orientana
Fleszstyle

Maseczki stworzone przez naturę – 99% naturalnych składników i 100% skuteczność! 

Partner
kosmetyki-alkemie
Fleszstyle

Alkmie - polska marka, która tworzy kosmetyczne dzieła sztuki!

Partner
Newsy

Natura i nauka łączą siły w walce ze zmarszczkami. Poznaj kosmetyki Botanical HiTech

Partner
jane-perkins
Newsy

Plastikowa REwolucja, czyli o sile REcyklingu!

Partner
anabelle-minerals
Fleszstyle

Doskonały makijaż w duchu eko i zero waste: odkryj mineralne kosmetyki Annabelle Minerals! 

Partner