kasza gryczana
Flickr/Ervins Strauhmanis/CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/
Styl życia

Przepis na kotlety z kaszy gryczanej

Kotlety gryczane są smaczne i zdrowe. Można je podać z sosem grzybowym lub z warzywami, na przykład z kiszonym ogórkiem lub burakami, wtedy będą stanowić pełnowartościowy posiłek. To element jadłospisu nie tylko wegetarian, ale i osób z nietolerancją glutenu. Przygotowanie kotletów gryczanych jest proste i nie kosztuje wiele. Składniki potrzebne do ich zrobienia lub ich zamienniki zazwyczaj masz w lodówce (parmezan możesz zastąpić żółtym serem lub bułką tartą).

Kotlety gryczane są smaczne i zdrowe. Można je podać z sosem grzybowym lub z warzywami, na przykład z kiszonym ogórkiem lub burakami, wtedy będą stanowić pełnowartościowy posiłek. To element jadłospisu nie tylko wegetarian, ale i osób z nietolerancją glutenu. Przygotowanie kotletów gryczanych jest proste i nie kosztuje wiele. Składniki potrzebne do ich zrobienia lub ich zamienniki zazwyczaj masz w lodówce (parmezan możesz zastąpić żółtym serem lub bułką tartą).

 

Kasza gryczana nie jest zbożem. To owoc rośliny o pachnących kwiatach w kolorach białym i różowym. Najwięcej upraw gryki znajduje się na Lubelszczyźnie. Kwitnie w miesiącach letnich – w lipcu i sierpniu. Kasza gryczana to bogate źródło białka, które jest lepiej przyswajalne niż białko zbóż. W sklepach można znaleźć kaszę niepaloną i paloną, która jest ciemniejsza i ma bardziej wyrazisty smak, ale jest mniej wartościowa. Wynika to z tego, że w procesie palenia część witamin ginie.

 

Potrzebujesz:

  • garnka,
  •  miski,
  • patelni.

 

Składniki:

  • woreczek kaszy gryczanej lub około 100 g kaszy z opakowania,
  • 1 kostka bulionu warzywnego,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • 5 łyżek startego na tarce parmezanu,
  • olej do smażenia,
  • około 200 ml wody,
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki posiekanego koperku.

 

Sposób przygotowania:

  • Kaszę przelej zimną wodą i odsącz z jej nadmiaru.
  • Zagotuj wodę z kostką bulionu warzywnego. Wody powinno być 2 razy więcej niż kaszy. Do wrzątku włóż woreczek z kaszą i gotuj przez około 15-20 minut. Po tym czasie odsącz kaszę.
  • Kaszę przesyp do miski i poczekaj, aż wystygnie.
  • Pokrojoną w kostkę cebulę podsmaż na oleju.
  • Do ostudzonej kaszy dodaj parmezan, surowe jajko, cebulę oraz przyprawy. Wszystko wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej olej. Uformowane za pomocą łyżki kotlety piecz partiami po 3-4 sztuki jednocześnie.
  • Smaż z dwóch stron do momentu, gdy będą miały złoty kolor.
  • Upieczone placki ułóż na talerzu i posyp koperkiem.

Smacznego!


Kasza gryczana
Pixabay/Czendon/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Sos do kaszy gryczanej z pieczarkami
Sos do kaszy gryczanej nadaje smak całej potrawie. Jeśli nie wiesz, jak zrobić sos, który będzie smakował całej rodzinie, koniecznie wypróbuj ten przepis. Sos do kaszy gryczanej z pieczarkami to doskonała propozycja, zarówno dla jedzących mięso, jak i wegetarian.

Sos do kaszy gryczanej nadaje smak całej potrawie. Jeśli nie wiesz, jak zrobić sos, który będzie smakował całej rodzinie, koniecznie wypróbuj ten przepis. Sos do kaszy gryczanej z pieczarkami to doskonała propozycja, zarówno dla jedzących mięso, jak i wegetarian.   Rada: Sos będzie lepiej smakował, jeśli posypiesz go świeżą pietruszką lub koperkiem.   Składniki: 300 gramów pieczarek, 1 cebula, 200 gramów kwaśnej śmietany, 2 łyżki masła (najlepiej z zawartością minimum 85% tłuszczu mlecznego), sól, pieprz. Czas przygotowania: 20 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: 1. Obierz pieczarki. 2. Umyj pieczarki i pokrój je na małe kawałki (w kostkę lub w paski). 3. Obierz cebulę. 4. Posiekaj cebulę na jak najmniejsze kawałki. 5. Masło podgrzej na patelni. 6. Na patelnię wrzuć cebulę. 7. Smaż kilka minut, aż się zarumieni, jednocześnie mieszając. 8. Dodaj pieczarki. 9. Smaż wszystko na małym ogniu, pamiętając o mieszaniu składników. 10. Kiedy pieczarki będą miękkie, dodaj śmietanę. 11. Posyp danie pieprzem i solą. 12. Mieszaj do momentu, aż sos zrobi się gęsty. Po około 5 minutach, sos będzie gotowy.   Smacznego! Szukasz nowych przepisów? Sprawdź  właściwości i stosowanie mąki gryczanej . Kasza gryczana to coś dla sercowców i anemików.  Jak jeść kaszę gryczaną ? Kasza gryczana ma dużo błonnika. Sprawdź  indeks glikemiczny i wartości odżywcze kaszy gryczanej . Wolisz kaszę paloną czy niepaloną? Oto  dietetyczne przepisy na dania obiadowe z kaszą gryczaną . Nie masz pomysłu na obiad? Oto jak zrobić super kotlety z kaszy gryczanej ! Sos winegret to...

danie z kaszą gryczaną
©robert6666/Fotolia
Styl życia
Kasza gryczana w dietetycznych daniach obiadowych
Kasza gryczana jest źródłem witamin i mikro i makroelementów, a także błonnika. Kasza gryczana szybko nasyca, usprawnia perystaltykę jelit, sprzyja odchudzaniu i oczyszczaniu organizmu, sprawdza się również w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego, wpływając na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi.

Kasza gryczana jest źródłem witamin i mikro i makroelementów, a także błonnika. Kasza gryczana szybko nasyca, usprawnia perystaltykę jelit, sprzyja odchudzaniu i oczyszczaniu organizmu, sprawdza się również w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego, wpływając na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Kotleciki z kaszy gryczanej Składniki: kasza gryczana (50 g), ser biały chudy (50 g), jajko (1 sztuka), mielone siemię lniane (1 łyżeczka), otręby (1,5 łyżki), cebula (pół małej sztuki), do smaku sól i pieprz. Czas przygotowania: 50 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Kaszę gryczaną ugotować zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu . Pozostawić do ostudzenia. Drobno posiekaną cebulę poddusić na patelni. Ser biały rozdrobnić widelcem. Wymieszać wystudzoną kaszę, ser, cebulę i siemię lniane, wbić jajka. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszane składniki pozostawić na kilka minut. Następnie uformowane w dłoniach kotleciki obtoczyć w otrębach. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180-200 stopni i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć kotleciki, po czym włożyć je do piekarnika. Piec przez około 30 minut, po 15 minutach ostrożnie je obrócić. Gotowe. Smacznego! Kasza gryczana z kurczakiem i warzywami Składniki: kasza gryczana niepalona (50 g), pieczarki (5 małych sztuk), cebula (1 mała), kabaczek lub cukinia (100 g), pomidor (1 mały), czosnek (1 ząbek), pierś z kurczaka (120 g), oliwa z oliwek , do smaku przyprawy: pieprz, sól, oregano, słodka papryka, zioła prowansalskie. Czas przygotowania: 30 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu. Kabaczek lub cukinię i...

Mąka gryczana
© al62/Fotolia.com
Styl życia
Bezglutenowa mąka z gryki – zastosowanie i właściwości odżywcze
Mąka gryczana jest otrzymywana poprzez zmielenie nasion gryki. Można ją przygotować samemu blendując nieprażoną kaszę gryczaną. Dodanie mąki gryczanej np. do wypieku chleba zwiększy jego wartości odżywcze, przedłuży trwałość, obniży indeks glikemiczny oraz wzbogaci smak.

Mąka gryczana jest otrzymywana poprzez zmielenie nasion gryki. Można ją przygotować samemu blendując nieprażoną kaszę gryczaną. Dodanie mąki gryczanej np. do wypieku chleba zwiększy jego wartości odżywcze, przedłuży trwałość, obniży indeks glikemiczny oraz wzbogaci smak. Mąka gryczana – właściwości gryki Gryka nie zawiera glutenu , za to posiada dobrze zbilansowane pod względem składu aminokwasowego białka, które wykazują działanie obniżające poziom cholesterolu we krwi oraz zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych. Produkty zawierające mąkę gryczaną poprawiają pracę przewodu pokarmowego oraz obniżają poziom cukru we krwi. Zawartość fenoli czyni z gryki roślinę prozdrowotną. Substancje te wykazują działanie przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe oraz pozytywnie wpływają na układ krążenia wzmacniając ściany naczyń krwionośnych i obniżając ciśnienie tętnicze. Ponadto gryka zawiera magnez, błonnik, potas, sód, miedź, wapń i selen oraz witaminy z grupy B. Mąka gryczana – zastosowanie Mąka gryczana używana jest do produkcji makaronów, naleśników , ciast oraz blinów. Często mieszana jest z mąką pszenną ponieważ sama mąka gryczana jest stosunkowo ciężka, a brak glutenu powoduje, że wypieki zawierające tylko ją są bardzo kruche i się rozpadają. Dodanie mąki gryczanej do chleba czy ciast spowoduje wzmocnienie smaku.   Dzięki temu, że mąka gryczana nie zawiera glutenu, a posiada wiele cennych składników odżywczych, jest szczególnie polecana osobom chorym na celiakię , stosującym dietę bezglutenową, jak również osobom starszym i w czasie rekonwalescencji. Co przygotować z kaszy gryczanej? Zobacz, jak jeść kaszę gryczaną i jakie ma właściwości odżywcze . Kasze mają dużo właściwości odżywczych. A jaki indeks glikemiczny ma kasza gryczana ? Nie szukaj pomysłu na obiad. Sprawdź nasze przepisy na ...

Nasze akcje

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner