Gdzie kupić i jak stosować aromatyczny i rozgrzewający kardamon?
Kardamon jest aromatyczną przyprawą, która wzbogaca smak potraw i ma właściwości zdrowotne. Kardamon wspomaga trawienie, rozgrzewa, zabija bakterie i odświeża oddech. Niektóre badania wskazują na to, że ma on też właściwości przeciwnowotworowe. Kardamon coraz częściej można kupić w supermarketach, a nawet małych osiedlowych sklepikach.
Kardamon jest aromatyczną przyprawą, która wzbogaca smak potraw i ma właściwości zdrowotne. Kardamon wspomaga trawienie, rozgrzewa, zabija bakterie i odświeża oddech. Niektóre badania wskazują na to, że ma on też właściwości przeciwnowotworowe. Kardamon coraz częściej można kupić w supermarketach, a nawet małych osiedlowych sklepikach.
Kulinarne zastosowanie kardamonu
Kardamon jest przyprawą stosowaną do przyrządzania wielu dań kuchni indyjskiej oraz kuchni Bliskiego Wschodu. Przyprawia się nim dania z ryżu, a także mięsa i ryby.
Kardamon dzięki swojemu korzennemu aromatowi z cytrynową nutą bywa dodawany do deserów i słodkich wypieków, np. pierników, ciast orzechowych, ciasteczek, lodów, placuszków, naleśników oraz słodkich pierogów.
Kardamon dodaje się też do kawy i herbata. Dzięki temu nie tylko zyskują one dodatkowe walory smakowe, ale też lepiej rozgrzewają. Co jest szczególnie ważne jesienią i w zimie.
Kardamon jest również jednym z głównych składników kompozycji ziołowej, która nadaje smak i zapach wódce „akvavit”, produkowanej w Danii, Norwegii, Finlandii i Szwecji.
Lecznicze zastosowanie kardamonu
Kardamon zapobiega niestrawnościom i wzdęciom. Z tego względu warto dodawać go zwłaszcza do potraw mięsnych i ciężkostrawnych. Kardamon poprawia przemianę materii, działa też jak afrodyzjak. Wyniki badań pokazują też, że kardamon zmniejsza namnażanie się komórek rakowych.
W celach leczniczych można przyrządzić napar z kardamonu do picia lub płukania gardła. Płukanie gardła naparem z kardamonu zlikwiduje bakterie, które odpowiadają za stany zapalne jamy ustnej oraz nieświeży oddech. Nasiona kardamonu można również żuć.
Jak przygotować napar z kardamonu?
3-4 ziarenka kardamonu należy zmielić, zalać szklanką wrzącej wody i zostawić pod przykryciem na 20 minut. Po tym czasie można go wypić. Dla smaku można dodać do naparu łyżeczkę miodu i plasterek cytryny.
Gdzie kupić kardamon?
Suszony kardamon dostępny jest w supermarketach i hipermarketach, coraz częściej widuje się go też w osiedlowych sklepikach. Pełniejszy aromat można jednak uzyskać, doprawiając potrawy kardamonem zmielonym bezpośrednio przed zastosowaniem. Ziarna kardamonu dostępne są w sklepach zielarskich i sklepach z żywnością naturalną. Można go kupić także przez internet. Opakowanie zawierające 40 g ziaren kardamonu kosztuje ok. 10 zł.
- Zobacz, jak przygotować grzane wino.
- Poznaj lecznicze właściwości imbiru.
- Rozgrzewający napój bez alkoholu? Wypróbuj rozgrzewającą herbatę.