Reklama

Kanapka z awokado jest doskonała na śniadanie, przekąskę lub kolację. Awokado dzięki zawartości witamin z grupy B, witaminy C, PP, K, przy niskiej zawartości cukru dostarcza organizmowi wiele cennych składników odżywczych. Jednocześnie jego neutralny, delikatny smak daje duże pole do kulinarnych eksperymentów. Można je jeść zarówno w wersji wytrawnej, jak również w formie zdrowych słodkości. Dojrzałe awokado rozsmarowuje się na pieczywie jak miękkie masło, wystarczy szczypta soli, ulubione dodatki i kanapka gotowa. Poniżej znajdziesz 3 przepisy na kolorowe i aromatyczne kanapki, w których główną rolę gra cudowna smaczliwka.

Reklama

Kanapki z awokado – czerwona pasta

Stopień trudności: łatwy

Czas przygotowania: 15 minut

Kanapka z pastą z awokado i suszonych pomidorów to wersja dosyć kaloryczna ze względu na zawartość tłuszczu. Dlatego jest idealna na zdrowe, zimowe śniadanie.

Składniki:

  • pół dojrzałego awokado,
  • 4-5 kromek ulubionego pieczywa,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 5-6 suszonych pomidorów,
  • sos sojowy,
  • pieprz.

Przygotowanie:

1. Awokado przekrój na pół dookoła pestki. Wydrąż miąższ z połówki bez pestki – najlepiej łyżką – do średniej wielkości miski. Połówkę z pestką – ważne, żeby ją zostawić ponieważ wówczas owoc dłużej zachowa świeżość – zawiń w folię i przechowuj w lodówce.

2. Odsącz pomidory z oleju i dodaj je do awokado.

3. Dodaj 2 łyżeczki sosu sojowego, sok z cytryny i szczyptę świeżo mielonego pieprzu.

4. Całość zblenduj na gładką masę.

5. Rozsmaruj na pieczywie.

Tak przygotowaną pastę możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce nawet 3 dni.

Kanapki z awokado – czosnkowa ciabatta

Awokado i czosnek to połączenie idealne i bardzo aromatyczne. Tego typu kanapki z awokado są doskonałym dodatkiem do sałatek.

Stopień trudności: łatwy

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • pół dojrzałego awokado,
  • 2 ciabatty,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • szczypta soli himalajskiej,
  • szczypta chilli,
  • świeży pomidor,
  • świeża lub suszona bazylia – kilka listków lub 1 łyżeczka.

Przygotowanie:

1. Awokado przekrój na pół dookoła pestki. Obierz ze skórki i pokrój na cienkie plastry. Skrop sokiem z cytryny i posyp solą.

2. Ciabatty przekrój na pół, opiecz każdą kromkę w tosterze lub piekarniku i posmaruj – jeszcze ciepłe – czosnkiem. Chwyć palcami obrany ząbek czosnku i wcieraj go w ciabattę, po chwili ząbek się zetrze jak na tarce.

3. Pomidora pokrój w drobną kostkę, wsyp do miseczki, dodaj sól, chilli, bazylię i delikatnie wymieszaj.

4. Ułóż na pieczywie plastry awokado i udekoruj pomidorowo-bazyliową mieszanką.

Czekoladowo-daktylowy krem z awokado

Awokado na słodko świetnie sprawdza się jako smarowidło na kanapkę, masa do tortu czy farsz do naleśników.

Stopień trudności: łatwy

Czas przygotowania: 15 minut + całonocne moczenie daktyli

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado,
  • 10 daktyli,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • 1-2 łyżeczki kakao.

Przygotowanie:

1. Daktyle zalej wodą i zostaw do moczenia na całą noc.

2. Awokado przekrój na pół dookoła pestki. Wydrąż miąższ – najlepiej łyżką – do dużej miski. Dodaj sok z cytryny.

3. Dodaj daktyle i pozostałe składniki.

4. Zblenduj całość na bardzo gładką masę.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama