Przepis na sos winegret w wersji z musztardą oraz ostrą czerwoną papryką
Sos winegret to połączenie oliwy z miodem, musztardą, octem winnym i ziołami prowansalskimi. Do sałatki greckiej można także zrobić sos, dodając ostrą czerwoną paprykę w proszku, czosnek oraz ser feta. Składniki miksuje się na jednolitą masę. Powstały dressing najlepiej przechowywać w lodówce.
Sos winegret to połączenie oliwy z miodem, musztardą, octem winnym i ziołami prowansalskimi. Do sałatki greckiej można także zrobić sos, dodając ostrą czerwoną paprykę w proszku, czosnek oraz ser feta. Składniki miksuje się na jednolitą masę. Powstały dressing najlepiej przechowywać w lodówce.
Klasyczna sałatka grecka zawiera w sobie: sałatę lodową, pomidory (zwykłe lub koktajlowe), czerwoną cebulę, zielony ogórek, czarne oliwki i ser feta. Pokrojone na drobniejsze części składniki sałatki kropi się oliwą z oliwek i zalewa sosem winegret.
Przepis na sos winegret z musztardą i miodem, krok po kroku
Zamiast miodu można użyć białego lub trzcinowego cukru.
Składniki:
- 1 łyżeczka musztardy,
- 1 łyżeczka miodu,
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- 1 łyżka octu balsamicznego (ma ciemny kolor),
- 1 łyżka octu winnego (np. z jasnych winogron),
- szczypta ziół prowansalskich,
- 0,5 łyżeczki soli.
Czas przygotowania: 5 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Ocet, miód, musztardę i oliwę wlej do miseczki i dokładnie wymieszaj.
- Dodaj zioła prowansalskie i sól.
- Wymieszaj i spróbuj. Jeżeli sos jest za mało słony, dodaj jeszcze szczyptę soli. Gotowe.
Przepis na sos do sałatki greckiej z ostrą papryką
Do wykonania sosu przyda się blender oraz wysokie naczynie, w którym będzie można miksować składniki.
Składniki:
- około 50 mililitrów wyciśniętego soku z cytryny,
- 2 łyżki octu winnego (np. z jasnych winogron),
- 2 łyżeczki cukru,
- 0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki w proszku,
- szczypta czarnego mielonego pieprzu,
- 3 ząbki czosnku
- około 60 gramów sera feta,
- około 200 mililitrów oliwy z oliwek (niepełna szklanka),
- łyżeczka oregano,
- łyżeczka ziół prowansalskich.
Czas przygotowania: 10 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Sok z cytryny, ocet, cukier i czosnek wymieszaj w wysokim naczyniu.
- Dodawaj powoli kawałki sera feta i miksuj blenderem.
- Wlej olej i wsyp paprykę, pieprz, oregano oraz zioła prowansalskie i zmiksuj wszystko na jednolitą masę.
- Przygotowany sos włóż do lodówki i wylej na sałatkę przed samym podaniem. Gotowe.
Sos z ostrą papryką i czosnkiem nadaje się także do marynowania mięsa, np. kurczaka albo jagnięciny.
Smacznego!
- Sos do ryby to kulinarne zwieńczenie dania. Łagodny smak kremowego beszamelowego sosu do łososia doskonale skomponuje się z lekkim smakiem ryby. Zobacz przepis na sos beszemelowy!
- Sos do kaszy gryczanej nadaje smak całej potrawie. Jeśli nie wiesz, jak zrobić sos, który będzie smakował całej rodzinie, koniecznie wypróbuj ten przepis.
- Sos curry doskonale sprawdza się jako sos do ryżu. Jego orientalny smak nadaje potrawom egzotyczny charakter. Jak go zrobić?