Reklama

Sos winegret to połączenie oliwy z miodem, musztardą, octem winnym i ziołami prowansalskimi. Do sałatki greckiej można także zrobić sos, dodając ostrą czerwoną paprykę w proszku, czosnek oraz ser feta. Składniki miksuje się na jednolitą masę. Powstały dressing najlepiej przechowywać w lodówce.

Reklama

Klasyczna sałatka grecka zawiera w sobie: sałatę lodową, pomidory (zwykłe lub koktajlowe), czerwoną cebulę, zielony ogórek, czarne oliwki i ser feta. Pokrojone na drobniejsze części składniki sałatki kropi się oliwą z oliwek i zalewa sosem winegret.

Przepis na sos winegret z musztardą i miodem, krok po kroku

Zamiast miodu można użyć białego lub trzcinowego cukru.

Składniki:

  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka octu balsamicznego (ma ciemny kolor),
  • 1 łyżka octu winnego (np. z jasnych winogron),
  • szczypta ziół prowansalskich,
  • 0,5 łyżeczki soli.

Czas przygotowania: 5 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Ocet, miód, musztardę i oliwę wlej do miseczki i dokładnie wymieszaj.
  • Dodaj zioła prowansalskie i sól.
  • Wymieszaj i spróbuj. Jeżeli sos jest za mało słony, dodaj jeszcze szczyptę soli. Gotowe.

Przepis na sos do sałatki greckiej z ostrą papryką

Do wykonania sosu przyda się blender oraz wysokie naczynie, w którym będzie można miksować składniki.

Składniki:

  • około 50 mililitrów wyciśniętego soku z cytryny,
  • 2 łyżki octu winnego (np. z jasnych winogron),
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki w proszku,
  • szczypta czarnego mielonego pieprzu,
  • 3 ząbki czosnku
  • około 60 gramów sera feta,
  • około 200 mililitrów oliwy z oliwek (niepełna szklanka),
  • łyżeczka oregano,
  • łyżeczka ziół prowansalskich.

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Sok z cytryny, ocet, cukier i czosnek wymieszaj w wysokim naczyniu.
  • Dodawaj powoli kawałki sera feta i miksuj blenderem.
  • Wlej olej i wsyp paprykę, pieprz, oregano oraz zioła prowansalskie i zmiksuj wszystko na jednolitą masę.
  • Przygotowany sos włóż do lodówki i wylej na sałatkę przed samym podaniem. Gotowe.

Sos z ostrą papryką i czosnkiem nadaje się także do marynowania mięsa, np. kurczaka albo jagnięciny.

Smacznego!


Reklama
  • Sos do ryby to kulinarne zwieńczenie dania. Łagodny smak kremowego beszamelowego sosu do łososia doskonale skomponuje się z lekkim smakiem ryby. Zobacz przepis na sos beszemelowy!
  • Sos do kaszy gryczanej nadaje smak całej potrawie. Jeśli nie wiesz, jak zrobić sos, który będzie smakował całej rodzinie, koniecznie wypróbuj ten przepis.
  • Sos curry doskonale sprawdza się jako sos do ryżu. Jego orientalny smak nadaje potrawom egzotyczny charakter. Jak go zrobić?
Reklama
Reklama
Reklama