Przepis na sos berneński z estragonem i holenderski z klarowanym masłem
Sos holenderski można podawać z jajkami na twardo. Dressing po dodaniu estragonu i octu winnego zmienia się w sos berneński. Oba są dobrym dodatkiem do łososia lub grillowanego steku.
Sos holenderski można podawać z jajkami na twardo. Dressing po dodaniu estragonu i octu winnego zmienia się w sos berneński. Oba są dobrym dodatkiem do łososia lub grillowanego steku.
Sos berneński, w niektórych przepisach pisany „bearneński” pochodzi z Francji. Jego oryginalna nazwa brzmi: sauce bearnaise.
Sos berneński, krok po kroku
Składniki (na 4 porcje):
- 4 jajka,
- 2 łyżki posiekanej szalotki,
- 2 łyżki estragonu,
- 70 mililitrów białego octu winnego (niecałe pół szklanki),
- pół cytryny,
- 200 gramów masła,
- 1/3 łyżeczki soli.
Czas przygotowania: 10 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- W rondlu wymieszaj estragon z szalotką.
- Dodaj ocet winny i gotuj całość około 5 minut.
- Odcedź płyn na sitku i wlej do miski.
- Dodaj żółtka, sok wyciśnięty z cytryny oraz sól i zmiksuj blenderem.
- Rozpuść masło w garnku i dodaj do reszty składników.
- Całość dokładnie wymieszaj.
- Posyp sos odrobiną estragonu.
Smacznego!
Sos berneński a holenderski
Sos holenderski nie zawiera w sobie octu winnego (tak jak berneński), a do jego zrobienia potrzebne jest masło klarowane. Proces klarowania masła jest oczyszczaniem go z białka, przez co otrzymuje się czysty tłuszcz.
Jak klarować masło do sosu holenderskiego?
Masło musi zawierać co najmniej 82 procent tłuszczu. Wystarczy rozpuścić masło w rondlu na bardzo małym ogniu. Potrwa to około 15 minut. Na wierzchu płynu pojawi się biała pianka. Należy ją dokładnie zebrać łyżką.
Sos holenderski, krok po kroku
Składniki (na 4 porcje):
- 4 jajka,
- 250 gramów masła (cała kostka),
- pół cytryny,
- 2/3 łyżeczki soli,
- 1/3 łyżeczki białego pieprzu.
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Sklaruj masło w rondlu.
- Do miski wbij żółtka, dopraw solą, pieprzem i roztrzep ubijaczką.
- Dodaj sok wyciśnięty z cytryny i wymieszaj.
- Do oddzielnego garnka wlej 2 szklanki wody i zagotuj.
- Miskę z jajkami postaw na garnku z wrzącą wodą.
- Ciepłe masło powoli dodaj do żółtek.
- Mieszaj, aż sos będzie miał konsystencję majonezu.
Smacznego!
- Pomidory, opakowanie mozzarelli i listki świeżej bazylii wystarczą na przygotowanie smacznej przekąski. Zapiekane pomidory z mozzarellą i bazylią.
- Pastę do kanapek można zrobić z zielonych i czarnych oliwek z dodatkiem kaparów. Przepis na pastę do kanapek z tuńczyka i oliwek.
- Dressing koperkowy można zrobić na bazie śmietany lub mleka. Sos koperkowy na ciepło: jak go zrobić.