Owoce pigwy i sok z pigwy w szklance.
© Robertsre/Adobe Stock
Styl życia

Przepis na sok z pigwy do herbaty – z cukrem czy bez?

Sok z pigwy, czyli z polskiej cytryny, jest źródłem cennych witamin i składników mineralnych. To dzięki nim wykazuje właściwości prozdrowotne. O tym, jak zrobić sok z pigwy, powinny dowiedzieć się m.in. osoby borykające się z częstymi infekcjami górnych dróg oddechowych.

Sok z pigwy, czyli z polskiej cytryny, jest źródłem cennych witamin i składników mineralnych. To dzięki nim wykazuje właściwości prozdrowotne. O tym, jak zrobić sok z pigwy, powinny dowiedzieć się m.in. osoby borykające się z częstymi infekcjami górnych dróg oddechowych.

 

Sok z pigwowca to idealny dodatek do rozgrzewającej herbaty. Można go przygotować z cukrem. Dobrym rozwiązaniem jest też sok z pigwy bez cukru, np. z ksylitolem lub miodem.

Kasia gotuje z Polki.pl: wołowina po chińsku

Pigwa – co to za owoc?

Pigwa pospolita (łac. Cydonia oblonga) to pochodząca z Azji roślina z rodziny różowatych. Nazywamy ją „polską cytryną”, co wynika z tego, że wiele osób dodaje ją do herbaty zamiast cytryny, która z uwagi na panujący u nas klimat, nie jest uprawiana. Dojrzewająca we wrześniu i październiku pigwa wygląda jak małe jabłko bądź gruszka. Surowy owoc jest kwaśny i twardy, dlatego najczęściej spożywa się go po wcześniejszej obróbce.

 

Sok z pigwy jest smaczny i w wyjątkowy sposób działa na zdrowie. Warto go spożywać z kilku powodów. Wszystkie one wynikają ze składu polskiej cytryny. Sok z pigwowca jest kopalnią witaminy C i witamin z grupy B. Stanowi źródło ważnych dla organizmu człowieka składników mineralnych – żelaza, wapnia, potasu, miedzi, magnezu, fosforu. Sok z pigwy, dodawany często do herbaty, obfituje również w polifenole, które wyróżniają się wysoką aktywnością przeciwutleniającą. Nie można też zapomnieć o pektynach obecnych w składzie tego owocu.

Właściwości soku z pigwy

Sok z pigwy może być pomocny zwłaszcza w miesiącach jesienno-zimowych, czyli w okresie zwiększonej zachorowalności na infekcje górnych dróg oddechowych. Z uwagi na znajdujący się w owocu kwas askorbinowy, sok z pigwowca wykazuje właściwości, z których można korzystać zawsze, gdy pragnie się podnieść odporność własnego organizmu. Pomaga szybko wyleczyć się z przeziębienia i grypy.

 

Polska cytryna polecana jest też na problemy ze strony układu pokarmowego. Gotowany sok z pigwy przyspiesza przemianę materii i poprawia trawienie. Pozytywnie wpływa na działanie wątroby. Na korzystanie z niego powinny zdecydować osoby, którym dokuczają wzdęcia. Pomaga też uporać się z uporczywym paleniem w żołądku, czyli zgagą. Sok z pigwy, zwłaszcza przygotowywany bez cukru, jest polecany na odchudzanie, gdyż ogranicza wchłanianie cukrów.

 

W związku ze znajdującymi się w owocu antyoksydantami sok z pigwy ma właściwości, które można wykorzystać w celu zmniejszenia ryzyka zachorowania na nowotwory. Każdy, kto zastanawia się, jak się robi sok z pigwy, powinien wiedzieć, że warto poświęcić swój czas na jego przygotowanie. Poza wymienionymi właściwościami sok z polskiej cytryny ma dobroczynny wpływ na wzrok i oczyszcza organizm z toksyn. Z uwagi na wysoki poziom kwasu foliowego polecany jest przyszłym matkom.

Syrop z pigwy z cukrem - przepis

Składniki (na 20 porcji):

  • 4 kg pigwy,
  • 2 kg cukru.

 

Przygotowanie:

  • Dojrzałą pigwę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i zmiel w maszynce do mięsa.
  • Za pomocą pieluchy tetrowej wyciśnij sok, połącz go z cukrem.
  • Sok rozlej do butelek lub słoików.
  • Sok z pigwy pasteryzuj przez 15 minut.

Sok z pigwy z ksylitolem - przepis

Biały cukier staje się produktem, który coraz częściej usuwamy z codziennego jadłospisu. Od dawna wiadomo, że jest on przyczyną wielu problemów zdrowotnych. Rezygnacja z cukru nie oznacza jednak rezygnacji ze wszystkiego, co słodkie. Biały cukier zastąpić ksylitolem, który smakuje zdecydowanie lepiej niż stewia i nie trzeba obawiać się jego szkodliwego wpływu. Co ważne, cukier brzozowy nie działa uzależniająco.

 

Składniki (na 20 porcji):

  • 4 kg pigwy,
  • 4 kg ksylitolu.

 

Przygotowanie:

  • Umytą pigwę pozbaw gniazd nasiennych, po czym posiekaj na plasterki.
  • Owoce przełóż do słoików (do ¾ wysokości naczynia), zasyp ksylitolem i odstaw na 5 dni w chłodne miejsce. W tym czasie codziennie ugniataj owoce w słoiku i systematycznie dosypuj ksylitolu.
  • Zakręć słoiki z pokrojoną pigwą i ksylitolem, po czym przełóż do lodówki.

Sok z pigwy z miodem - przepis

Zdrową alternatywą dla cukru jest też miód, który doskonale komponuje się z kwaśną pigwą. Sok z polskiej cytryny z miodem to idealny dodatek do rozgrzewającej herbaty podawanej w mroźny dzień.

 

Składniki (na 10 porcji):

  • 20 owoców pigwy,
  • 250 ml miodu z lipy.

 

Przygotowanie:

  • Z oczyszczonej pigwy usuń gniazda nasienne, po czym pokrój owoce na drobne kawałki.
  • Umieszczoną w słoiku pigwę zalej miodem i odstaw na 2–3 dni.
  • Sok puszczony przez owoce odcedź i wlej do butelki.

Jak pasteryzować sok z pigwy?

Aby sok z pigwy mógł być zdatny do spożycia przez dłuższy okres, należy go zapasteryzować. W tym celu trzeba zaopatrzyć się w czyste słoiki. Po wlaniu do nich soku szczelnie je zamknij. Dno dużego garnka wyłóż ściereczką, wlej wodę i włóż słoiki z sokiem. Gotuj przez ok. 15 minut w temperaturze 80 stopni. Po tym czasie słoiki wyjmij na blat lub stół wyłożony bawełnianą ściereczką, ułóż je do góry dnem.

 

Pigwa
©unverdorbenjr/Fotolia
Styl życia
Przepisy na pigwę z bitą śmietaną, kaszą manną i w postaci ciasta drożdżowego
Desery z pigwy zawierają dużo witamin i pierwiastków mineralnych, które w okresie jesienno-zimowych zachorowań pozwolą wzmocnić układ odpornościowy.

Desery z pigwy zawierają dużo witamin i pierwiastków mineralnych, które w okresie jesienno-zimowch zachorowań pozwolą wzmocnić układ odpornościowy.   Pigwa zawiera aż 15 mg witaminy C na 100 g produktu . Jest również bogatym źródłem potasu (197 mg na 100 g) niezbędnego do prawidłowej pracy serca. Pigwa z dodatkiem miodu polecana jest na suchy kaszel, przeziębienie, grypę i na wymioty. Pigwa z bitą śmietaną – przepis na słodki deser Pomysł na pyszne, gotowane pigwy z dodatkiem goździków i bitej śmietany .   Potrzebujesz: rondelka, pokrywki.   Składniki (4 porcje): 2 owoce pigwy , 2 szklanki cukru, 4 cytryny, goździki (do dekoracji).   Czas przygotowania: 45 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Obierz pigwy i przekrój je na pół. Usuń gniazda nasienne. Przełóż połówki pigwy do rondla. Każdą połówkę posyp połową szklanki cukru i polej sokiem z cytryny. Na wierzch ułóż po cztery goździki. Przykryj rondel pokrywką i podgrzewaj na dużym ogniu. Gdy pokrywka się rozgrzeje, zmniejsz ogień do minimum. Podgrzewaj aż pigwy będą miękkie. Podawaj schłodzone z bitą śmietaną. Smacznego! Pigwa z kaszą manną – kwaskowy deser na każdą porę dnia Pyszny, kwaskowy deser idealny na spotkanie z przyjaciółmi .   Potrzebujesz: dwóch garnków, blendera.   Składniki (3 porcje): 10 owoców pigwy, 200 g cukru trzcinowego , 1 łyżka galaretki truskawkowej, skórka z cytryny (do smaku), półtorej szklanki mleka, pół szklanki kaszy manny, cukier waniliowy (do smaku).   Czas przygotowania: 30 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Pigwę opłucz i pokrój. Wrzuć pigwę do garnka. Gotuj w...

Owoc pigwy
©Peredniankina/Fotolia
Styl życia
Pigwa – właściwości „polskiej cytryny”, która chroni przed przeziębieniem
Właściwości pigwy są nieocenione w przypadku walki z przeziębieniem. Lecznicze działanie zawdzięcza dużej zawartości witaminy C, ale również innych minerałów takich jak żelazo, potas i witamina B2. Warto ją jeść, ponieważ wzmacnia organizm i usprawnia pracę układu pokarmowego.

Właściwości pigwy są nieocenione w przypadku walki z przeziębieniem. Lecznicze działanie zawdzięcza dużej zawartości witaminy C, ale również innych minerałów takich jak żelazo, potas i witamina B2. Warto ją jeść, ponieważ wzmacnia organizm i usprawnia pracę układu pokarmowego.   Pigwa jest rośliną, która występowała naturalnie na terenach Azji, jednak dziś hodowana jest niemal wszędzie. Jest krzewem jednorocznym, który wydaje owoce w okresie letnim, choć ich pełna dojrzałość występuje na jesień – przeważnie przypada na miesiąc wrzesień. Wtedy też powinien się odbyć zbiór owoców. Pamiętajmy, że są one niesmaczne w surowym stanie, tylko po właściwym przygotowaniu w postaci przetworów. Pigwa: właściwości lecznicze Właściwości lecznicze pigwa zawdzięcza głównie witaminie C . Jest jej aż 7 razy więcej w owocu pigwy niż w cytrynie. Dzięki temu przetwory z pigwy wzmacniają organizm, usprawniają układ odpornościowy oraz skutecznie zwalczają liczne podczas jesiennych słot przeziębienia i grypę. Oprócz witaminy C pigwa zawiera inne ważne składniki odżywcze – np. pektyny , które usuwają toksyny z organizmu, zmniejszając przy tym kaloryczność spożywanych pokarmów oraz pobudzając metabolizm. W owocach pigwy znajdują się również polifenole, które uwalniają wolne rodniki, odpowiedzialne za działanie rakotwórcze w organizmie. Owoc zawiera również garbniki, witaminy: A, PP, B1, B2, B6, magnez, wapń i żelazo. Co można zrobić z pigwy? Pigwy nie jada się na surowo, ponieważ jest zbyt twarda i w smaku bywa bardziej kwaśna niż cytryna . Dlatego też przygotowuje się z niej przede wszystkim wszelkiego rodzaju przetwory, które dodawane są do herbaty czy do deserów. Są to m.in.: sok lub syrop; konfitura ; dżem; powidła; nalewka (przeważnie robi się z pestek pigwy).   Pigwa jest dobrym zastępnikiem...

Herbata z kwiatem
©ipopba/Fotolia
Styl życia
Przepis na sok z pigwy do herbaty – skuteczny sposób na przeziębienie
Sok z pigwy to skuteczne lekarstwo na przeziębienie i grypę w okresie jesienno-zimowym. Wzmacnia organizm i poprawia pracę układu pokarmowego. Do zrobienia go w domu wystarczy kilogram owoców pigwy i pół kilograma cukru.

Sok z pigwy to skuteczne lekarstwo na przeziębienie i grypę w okresie jesienno-zimowym. Wzmacnia organizm i poprawia pracę układu pokarmowego. Do zrobienia go w domu wystarczy kilogram owoców pigwy i pół kilograma cukru.   Aby przygotować sok z pigwy należy na początku wszystkie owoce pigwy obrać ze skórki, wydrążyć pestki i pokroić na plasterki.   Potrzebujesz: 1 kg owoców pigwy, 0,5 kg cukru , słoik.   Sposób przygotowania: 1. Pokrojone owoce pigwy układamy do słoika warstwami, przy czym każdy plasterek posypujemy oddzielnie cukrem. 2. Odkładamy je na 5 dni do ciepłego miejsca (codziennie należy potrząsać słoik w celu zmieszania). 3. Odlewamy sok do mniejszych słoików i pasteryzujemy (wkładamy słoiki do gotującej się wody przez około 10 minut).   Dzięki pasteryzacji napój będzie dłużej zdatny do picia. Sok z pigwy do herbaty podawany jest często dzieciom podczas infekcji gardła i przeziębień . Łączony z miodem tworzy naturalną ochronę organizmu – wzmacnia układ odpornościowy. Sok z pigwy także rozgrzewa organizm. Jeśli masz wysoki poziom cholesterolu we krwi, zacznij pić sok z granatu , który możesz samodzielnie przygotować w domu.  Napełnij swój organizm odpowiednią dawką witaminy C i zacznij regularnie spożywać sok z jabłek .  Wiśnie to smaczne owoce, z których możesz uzyskać wiśniowy sok do deserów lub do rozcieńczania .  Jeśli posiadasz w domu sokowirówkę lub blender możesz pozwolić sobie na przygotowanie soków oczyszczających .  Jeśli chcesz wspomóc procesy detoksykacyjne zachodzące w organizmie zacznij pić oczyszczające soki z warzyw . 

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik