Przepis na ser feta marynowany w słoiku z papryką i czosnkiem
Przetwory z serem feta i dojrzałymi, marynowanymi w oleju lub oliwie warzywami to pyszna przekąska także zimą. Słoiki można z powodzeniem przechowywać w spiżarni nawet przez 6 miesięcy. Po otwarciu warto przechowywać je w lodówce.
Przetwory z serem feta i dojrzałymi, marynowanymi w oleju lub oliwie warzywami to pyszna przekąska także zimą. Słoiki można z powodzeniem przechowywać w spiżarni nawet przez 6 miesięcy. Po otwarciu warto przechowywać je w lodówce.
Przygotowując marynowany ser feta w słoiku upewnij się, że cała jego zawartość jest przykryta olejem lub dobrą oliwą. Znacznie przedłuży to trwałość sera marynowanego z papryką i czosnkiem.
Przepis na ser feta marynowany w słoiku z papryką i czosnkiem w oleju
Papryka z fetą wewnątrz jest najlepsza, gdy przygotujesz ją samodzielnie. Po otwarciu słoika przechowuj go w lodówce do 10 dni. Osad, który wytwarza się z fety nie powinien niepokoić.
Rada: olej ze słoika po serze i papryce można wykorzystać do sałatek, skrapiania warzyw lub przygotowania kolejnych porcji marynowanego ziołowego sera i papryki.
Składniki (na około 10 porcji – duży, jednolitrowy słoik):
- 1 opakowanie sera feta (około 200 gramów),
- 200 gramów półtłustego lub tłustego białego twarogu,
- 1 kilogram słodkich papryczek chili lub okrągłych papryczek czereśniowych,
- pół litra dobrego oleju, np. słonecznikowego lub rzepakowego,
- 4 ząbki obranego czosnku pokrojonego w plasterki,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 łyżeczka tymianku,
- szczypta soli (kupiony ser albo twaróg może być bardzo słony),
- pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu (może być cytrynowy bądź ziołowy).
Czas wykonania: 30 minut (bez czasu odstawienia słoika)
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- Ze wszystkich papryk usuń ogonki wraz z gniazdami nasiennymi i dokładnie je umyj.
- Wypłucz resztki pestek z papryczek pod bieżącą wodą.
- Gotuj papryki we wrzącej, lekko osolonej wodzie przez 6-8 minut, wystudź je i osusz ręcznikiem papierowym.
- Połącz dokładnie w niewielkiej miseczce rozdrobnione sery, tymianek, oregano, sól i pieprz.
- Nafaszeruj ostrożnie łyżeczką całe papryczki masą serową, upychając ją dość szczelnie.
- Mocno podgrzej olej w garnku i zdejmij go z palnika tuż przed jego wrzeniem.
- Ułóż papryczki obok siebie w litrowym słoiku, układając pomiędzy nimi plasterki obranego czosnku.
- Zalej zawartość słoika gorącym olejem, zakręć go i umieść w chłodnym miejscu.
- Gdy słoik ostygnie, umieść go w lodówce na 3 dni.
- Papryczki nadziewane serem feta możesz podawać z bagietką z masłem czosnkowym, jako dodatek do śniadania czy obiadu albo przekąskę.
Smacznego!
- Nie masz pomysłu na obiad? Wypróbuj przepis na farsz do naleśników na słono.
- Masz ochotę na wykwintne danie? Poznaj przepisy na obiad z serem pleśniowym niebieskim.
- Chcesz zaskoczyć swoich bliskich? Sprawdź przepisy z wykorzystaniem serów pleśniowych.