3 sprawdzone przepisy na powidła śliwkowe: z czekoladą i kakao, z jabłkami oraz bez cukru
Powidła śliwkowe można przygotować bez żadnych dodatków lub z przyprawami i cukrem. Doskonale sprawdzą się także owoce ugotowane w połączeniu z jabłkiem, cynamonem, czekoladą, kakao i miodem.
Powidła śliwkowe można przygotować bez żadnych dodatków lub z przyprawami i cukrem. Doskonale sprawdzą się także owoce ugotowane w połączeniu z jabłkiem, cynamonem, czekoladą, kakao i miodem.
Śliwki poprawiają apetyt i trawienie, obniżają poziom cholesterolu we krwi i chronią przed wolnymi rodnikami. Owoce świetnie nadają się do robienia przetworów, napojów, wypieków i deserów.
Pyszne i słodkie powidła śliwkowe z czekoladą i kakao
Powidła śliwkowe z dodatkiem czekolady i kakao z powodzeniem zastąpią sklepowe kremy czekoladowe. Możesz używać ich do pieczywa, ciast, placków i lodów.
Składniki:
- 4 kilogramy śliwek węgierek,
- 600 gramów cukru trzcinowego,
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
- 6 łyżek kakao.
Czas przygotowania: 5 godzin
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- Śliwki umyj, osusz, pokrój na ćwiartki i pozbądź się pestek.
- Owoce przełóż do garnka i gotuj na małym ogniu przez 4 godziny, mieszając co kilka minut (jeśli śliwki się przypalają, podlej je wodą).
- Kiedy owoce będą rozgotowane, dodaj do nich cukier, pokruszoną czekoladę oraz kakao. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj przez 30 minut.
- Gotowe powidła przełóż do wyparzonych słoików i ustaw je na ręczniku do góry dnem.
Dobra rada: Do powideł śliwkowo-czekoladowych możesz użyć również ekstraktu waniliowego. Dzięki temu przetwory będą miały delikatnie słodki zapach.
Jak przygotować aromatyczne powidła śliwkowe z jabłkami i cynamonem?
Jabłka i cynamon w powidłach śliwkowych sprawią, że przetwory będą aromatyczne i lekko kwaśne. To doskonała propozycja dla osób, które nie lubią słodkiego smaku gotowanych śliwek.
Składniki:
- 4 kilogramy śliwek węgierek,
- 4 jabłka,
- 600 gramów cukru,
- 2 łyżki cynamonu.
Czas przygotowania: 4 godziny
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- Śliwki umyj, pokrój na ćwiartki i usuń pestki.
- Owoce przełóż do garnka, zasyp cukrem i gotuj na małym ogniu przez 3 godziny (mieszaj co kilka minut).
- Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Wymieszaj je z cynamonem i odstaw na 30 minut.
- Do śliwek dodaj jabłka, wymieszaj i gotuj przez kolejną godzinę.
- Gorące powidła przełóż do wyparzonych słoików i ustaw je na ręczniku do góry dnem.
Dobra rada: Jeśli zależy ci na kwaśnym posmaku powideł, użyj antonówek.
Niskokaloryczne powidła śliwkowe z miodem zamiast cukru
Powidła śliwkowe bez cukru to dobra propozycja dla diabetyków, cukrzyków oraz osób na dietach odchudzających.
Składniki:
- 4 kilogramy śliwek węgierek,
- świeży sok z jednej cytryny,
- 400 mililitrów miodu wielokwiatowego.
Czas przygotowania: 5 godzin
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- Śliwki umyj, pokrój na ćwiartki i usuń pestki.
- Owoce przełóż do garnka i gotuj około 4 godzin (na małym ogniu, mieszając co kilka minut).
- Do śliwek dodaj sok z cytryny oraz miód i gotuj jeszcze przez godzinę.
- Gorące powidła przełóż do wyparzonych słoików i ustaw je na ręczniku do góry dnem.
Dobra rada: Zamiast miodu możesz użyć ksylitolu, stewii, syropu klonowego lub z agawy. Powidła z dojrzałych węgierek dobrze smakują również bez żadnych dodatków.
Smacznego!
- Do ogórków konserwowych z papryką potrzebujesz warzyw i przypraw, m.in. ziela angielskiego. Ogórki konserwowe z papryką: jak zrobić do nich zalewę.
- Maślaki w occie przygotujesz już w godzinę. Maślaki marynowane: jak zrobić maślaki w occie?
- Sałatkę z czerwonej kapusty do słoika robi się na bazie octowej zalewy. Czerwona kapusta na zimę. Przepis na sałatkę w słoiku.