Reklama

Podstawą zdrowego serca jest właściwa dieta, aktywność fizyczna i dostarczanie organizmowi niezbędnych witamin i minerałów. Jeśli zastanawiasz się jak wzmocnić serce i nie zmienić diametralnie życia całej rodziny, sprawdź ile możesz zyskać, wprowadzając tylko drobne zmiany do swojej diety.

Reklama

Jak wzmocnić serca – odpowiednia dieta

1. Czekolada – uczeni z Uniwersytetu w Yale podkreślają, że ciemna czekolada, o zawartości minimum 65% kakao, pomaga skutecznie obniżyć ciśnienie.

2. Herbata – uczeni z „Annals of Epidemiology” opublikowali badania, mówiące o wpływie herbaty na zapadalność na choroby serca. Osoby pijące siedem filiżanek zielonej herbaty dziennie są o 75% mniej narażeni na choroby układu krążenia. Przy czarnej herbacie, najbardziej optymalne jest picie od trzech do sześciu filiżanek, choć działa słabiej od zielonej.

3. Czosnek – siarkowodór zawarty w czosnku rozluźnia naczynia krwionośne, dzięki czemu zwiększa przepływ krwi. Łagodzi także skutki niedokrwienia mięśnia sercowego i pomaga dojść do siebie po przebytym zawale. O wiele skuteczniejszy jest świeży czosnek od suszonego czy przetworzonego.

4. Wino lub piwowypijanie dwóch małych piw lub lampek wina pomoże obniżyć ciśnienie. Alkohol w umiarkowanej ilości zwiększa elastyczność tętnic i ich światło. Nie znaczy to jednak, że można z nim szaleć! Jeśli będziesz pić więcej, uzyskasz odwrotny efekt.

5. Cytryna – wypijając codziennie rano i wieczorem szklankę wody z sokiem z połowy cytryny i łyżeczką miodu, wspomożesz pracę serca.

6. Pietruszka – zarówno natka jak i korzeń pietruszki działają moczopędnie, dzięki czemu obniżają ciśnienie. Dodawaj więc to warzywo do każdej potrawy.

8. Głóg – zawiera aminy aromatyczne, które regulują czynność układu krążenia. Nieznacznie zwiększają siłę skurczów mięśnia sercowego, rozszerzają naczynia wieńcowe, wzmacniają ściany tętnic oraz obniżają ciśnienie krwi.

9. Imbir – oprócz działania rozgrzewającego, poprawia także krążenie krwi.

10. Ryby – ryby morskie takie jak śledzie, makrele, sardynki, tuńczyk czy łosoś są bogate w tłuszcze omega-3, które działają bardzo korzystnie na obniżenie poziomu cholesterolu.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama