Przepis na dobrą gęś faszerowaną grzybami i kaszą gryczaną, pieczoną w piekarniku w marynacie czosnkowej
Gęś w piekarniku piecze się około czterech godzin. Farsz z grzybów i kaszy gryczanej nakłada się po natarciu skóry gęsi czosnkową marynatą. Danie można podawać z ciepłymi buraczkami albo ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem.
Gęś w piekarniku piecze się około czterech godzin. Farsz z grzybów i kaszy gryczanej nakłada się po natarciu skóry gęsi czosnkową marynatą. Danie można podawać z ciepłymi buraczkami albo ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem.
Przed pieczeniem gęś oczyszcza się z pozostałości po piórach. Można to robić rękami albo pęsetą. Następnie usuwa się wnętrze ptaka, aby pozostało puste. Wyjęte podroby można wykorzystać np. do ugotowania rosołu (podlinkuj https://party.pl/porady/dom/kuchnia/przepis-na-rosol-z-gesi-104672-r1/).
Jak zrobić gęś faszerowaną grzybami i kaszą krok po kroku
Pamiętaj, aby przygotowania do pieczenia gęsi zacząć już dzień wcześniej. Suszone grzyby są gotowe do obróbki dopiero po 24 godzinach moczenia w wodzie z masłem.
Potrzebujesz:
- papieru do pieczenia,
- wykałaczek (około 10 sztuk),
- grubej igły i nitki.
Składniki (na 10 porcji):
- 1 cała gęś (około 4 kilogramowa),
- 50 gramów suszonych grzybów,
- 500 mililitrów wody (2 szklanki),
- 1 torebka kaszy gryczanej,
- 3 cebule,
- 1 jajko,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej.
Składniki na marynatę do gęsi:
- 5 ząbków czosnku,
- 4 łyżki majeranku,
- 1 łyżka soli.
Czas przygotowania: 4 godziny
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Grzyby włóż do garnka, zalej wodą, dodaj masło i odstaw na 24 godziny.
- Czosnek drobno posiekaj, posyp łyżeczką soli i 4 łyżkami majeranku.
- Wymieszaj dokładnie składniki.
- Natrzyj gęś marynatą z każdej strony.
- Przełóż mięso do naczynia z przykrywką i odstaw w chłodne miejsce na 1 godzinę.
- Grzyby gotuj około 20 minut na wolnym ogniu z wodą, w której się moczyły.
- Odcedź je na sitku i pozostaw do ostygnięcia.
- Ugotuj kaszę według wskazówek na opakowaniu.
- Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
- Rozgrzej oliwę na patelni.
- Dodaj cebulę i smaż około 4 minuty.
- Grzyby pokrój w kostkę i przełóż na patelnię.
- Smaż z cebulą około 3 minuty.
- Dodaj kaszę gryczaną i wymieszaj.
- Przypraw gałką muszkatołową, łyżeczką soli i pieprzu.
- Wbij jajko i wymieszaj.
- Skórę w okolicach szyi gęsi zepnij ciasno wykałaczkami.
- Włóż farsz do wnętrza drobiu.
- Zaszyj otwór igłą i nitką (by farsz nie wypłynął w czasie pieczenia).
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej gęś.
- Posyp mięso odrobiną majeranku.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza i piecz gęś pół godziny.
- Zmniejsz temperaturę pieczenia do 160 stopni Celsjusza i piecz jeszcze 3 godziny.
- Podawaj z buraczkami na ciepło lub ziemniakami.
Smacznego!
- Wyrazisty smak czosnku i wina tworzy ciekawe tło dla gęsiny. Sprawdź, jak przyrządzić duszoną gęś.
- Czosnek podkreśla smak tłustych mięs i owoców morza. Poznaj, nasz przepis na pyszną sałatkę z krewetkami koktajlowymi.
- Klasyczną surówkę obiadową możesz zastąpić smażonymi plackami warzywnymi. Oto przepis na placki z kabaczka.