Reklama

Gęś w piekarniku piecze się około czterech godzin. Farsz z grzybów i kaszy gryczanej nakłada się po natarciu skóry gęsi czosnkową marynatą. Danie można podawać z ciepłymi buraczkami albo ziemniakami posypanymi świeżym koperkiem.

Reklama

Przed pieczeniem gęś oczyszcza się z pozostałości po piórach. Można to robić rękami albo pęsetą. Następnie usuwa się wnętrze ptaka, aby pozostało puste. Wyjęte podroby można wykorzystać np. do ugotowania rosołu (podlinkuj https://party.pl/porady/dom/kuchnia/przepis-na-rosol-z-gesi-104672-r1/).

Jak zrobić gęś faszerowaną grzybami i kaszą krok po kroku

Pamiętaj, aby przygotowania do pieczenia gęsi zacząć już dzień wcześniej. Suszone grzyby są gotowe do obróbki dopiero po 24 godzinach moczenia w wodzie z masłem.

Potrzebujesz:

  • papieru do pieczenia,
  • wykałaczek (około 10 sztuk),
  • grubej igły i nitki.

Składniki (na 10 porcji):

  • 1 cała gęś (około 4 kilogramowa),
  • 50 gramów suszonych grzybów,
  • 500 mililitrów wody (2 szklanki),
  • 1 torebka kaszy gryczanej,
  • 3 cebule,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej.

Składniki na marynatę do gęsi:

  • 5 ząbków czosnku,
  • 4 łyżki majeranku,
  • 1 łyżka soli.

Czas przygotowania: 4 godziny

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Grzyby włóż do garnka, zalej wodą, dodaj masło i odstaw na 24 godziny.
  • Czosnek drobno posiekaj, posyp łyżeczką soli i 4 łyżkami majeranku.
  • Wymieszaj dokładnie składniki.
  • Natrzyj gęś marynatą z każdej strony.
  • Przełóż mięso do naczynia z przykrywką i odstaw w chłodne miejsce na 1 godzinę.
  • Grzyby gotuj około 20 minut na wolnym ogniu z wodą, w której się moczyły.
  • Odcedź je na sitku i pozostaw do ostygnięcia.
  • Ugotuj kaszę według wskazówek na opakowaniu.
  • Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
  • Rozgrzej oliwę na patelni.
  • Dodaj cebulę i smaż około 4 minuty.
  • Grzyby pokrój w kostkę i przełóż na patelnię.
  • Smaż z cebulą około 3 minuty.
  • Dodaj kaszę gryczaną i wymieszaj.
  • Przypraw gałką muszkatołową, łyżeczką soli i pieprzu.
  • Wbij jajko i wymieszaj.
  • Skórę w okolicach szyi gęsi zepnij ciasno wykałaczkami.
  • Włóż farsz do wnętrza drobiu.
  • Zaszyj otwór igłą i nitką (by farsz nie wypłynął w czasie pieczenia).
  • Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej gęś.
  • Posyp mięso odrobiną majeranku.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza i piecz gęś pół godziny.
  • Zmniejsz temperaturę pieczenia do 160 stopni Celsjusza i piecz jeszcze 3 godziny.
  • Podawaj z buraczkami na ciepło lub ziemniakami.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama