Reklama

Najłatwiejszy przepis na cykorię to sałatka z surowych warzyw, smażonego boczku i kurczaka. Wystarczy ostrzejszy sos na bazie chili, sok z cytryny i obiad gotowy.

Reklama

Cykoria, uznawana wieki temu za roślinę magiczną, jest krucha i lekko gorzka w smaku. Z jej korzenia robi się kawę zbożową.

Przepis na krokiety z cykorii i mięsa mielonego

Rada: przed przygotowaniem dania ze smażoną cykorią, zawsze trzeba ją obgotować lub sparzyć kilka minut we wrzątku, żeby zmiękła. W przeciwnym razie podczas smażenia nie zmięknie wystarczająco i będzie twarda i półsurowa.

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 6 dużych cykorii,
  • 250 gramów mięsa mielonego,
  • 1 cebula,
  • 1 biała czerstwa lub podsuszona w piekarniku bułka, namoczona wcześniej w mleku i odsączona,
  • 3 całe jajka,
  • sok wyciśnięty z 1 sparzonej cytryny,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 1 łyżka tartego chrzanu ze słoiczka,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • 4 łyżki mąki,
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
  • pół łyżeczki majeranku,
  • pół łyżeczki cząbru,
  • odrobina soli,
  • szczypta cukru,
  • kilka łyżek oleju słonecznikowego lub rzepakowego do smażenia.

Czas przygotowania: 70-80 minut

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Pokrój drobno cebulę i podsmaż ją na patelni na maśle.
  • Zagotuj półtora litra wody z sokiem z cytryny, solą i cukrem.
  • W dużej misce rozdrobnij rękami mięso mielone i połącz je z cebulą, pokruszoną bułką, 1 jajkiem, chrzanem, miodem, pieprzem, odrobiną soli, majerankiem i cząbrem.
  • Wyrabiaj masę rękami przez około 2-3 minuty i odstaw do lodówki.
  • Do garnka z wrzącą wodą włóż całe cykorie, wyłącz gaz i zostaw je we wrzątku do czasu osiągnięcia przez niego temperatury pokojowej.
  • Ostrożnie wyłów cykorie i osusz je ręcznikiem papierowym.
  • Ostrym nożem wytnij z nich głąby (możesz je później wykorzystać np. do sałatki lub gulaszu warzywnego).
  • Rozgrzej piekarnik do 170° Celsjusza.
  • Wyjmij mięso z lodówki i uformuj z niego wałeczki.
  • Włóż je pojedynczo do środka cykorii, posól i zamknij główki, dociskając palcami.
  • Przygotuj 3 płaskie talerze i włóż na nie kolejno: mąkę, 2 roztrzepane jajka doprawione solą i pieprzem, a także bułkę tartą.
  • Obtaczaj cykorie po kolei w mące, jajkach i bułce tartej.
  • Smaż je na patelni z grubym dnem na oleju na złoto, przekręcając ostrożnie co 2 minuty.
  • Przełóż delikatnie usmażone cykorie faszerowane mięsem do dużego naczynia do zapiekania.
  • Umieść je w piekarniku i piecz około 20 minut.
  • Podawaj z sosem czosnkowym i pieczonymi ziemniaczkami pokrojonymi w kostki, dobrze doprawionymi słodką i wędzoną papryką oraz ziołami prowansalskimi.

Smacznego!

Przepis na sałatkę z cykorii, kurczaka i boczku

Sałatka ze świeżych warzyw z ciepłym kurczakiem i chrupiącym boczkiem z powodzeniem wystarczy za cały obiad. Możesz ją podać z pełnoziarnistą bagietką lub ciabattą z oliwkami.

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka,
  • 100 gramów surowego boczku,
  • 2 duże cykorie,
  • 4 niewielkie pomidory,
  • kilkanaście czarnych oliwek bez pestek,
  • 2 łyżeczki kaparów odsączonych z zalewy,
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny,
  • ćwierć pęczka koperku,
  • 1 łyżka słodkiego sosu chili,
  • odrobina cukru, soli i pieprzu do smaku.

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Pokrój kurczaka w małe kawałki.
  • Włóż je do miski i zamarynuj w sosie chili z odrobiną cukru, soli i pieprzu.
  • Boczek pokrój w kostki i smaż je na suchej patelni około 5 minut do wytopienia się większości tłuszczu.
  • Pokrój cykorię i oliwki na cienkie plasterki, pomidory na ćwiartki, posiekaj drobno koperek.
  • Usmaż kurczaka na patelni teflonowej, często mieszając.
  • Rozłóż na talerzach pokrojone warzywa, kurczaka, boczek, posyp kaparami, koperkiem i polej sokiem z cytryny.
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama