ziarna gorczycy
©akulamatiau/Fotolia
Styl życia

Właściwości i zastosowanie gorczycy białej i czarnej

Gorczyca jest rośliną z gatunku kapustowatych. Ziarna gorczycy mają gorzki smak i są bezzapachowe. W medycynie ziarna gorczycy znajdują zastosowanie m.in. jako wkład do zdrowotnych materaców oraz poduszek.

Gorczyca jest rośliną z gatunku kapustowatych. Ziarna gorczycy mają gorzki smak i są bezzapachowe. W medycynie ziarna gorczycy znajdują zastosowanie m.in. jako wkład do zdrowotnych materaców oraz poduszek.

 

Gorczyca znana jest od lat jako jedno z drogocennych naturalnych lekarstw. Do spożywania wykorzystuje się jedynie nasiona gorczycy, które przypominają małe kuleczki i mają gorzkawy smak. Gorczyca jest głównym składnikiem musztardy, dodaje się ją także do ogórków konserwowych albo grzybów. Zmielone ziarna gorczycy dodaje się zwykle do sosów bądź masła. Dzięki właściwościom antybakteryjnym gorczyca zapobiega zbyt szybkiemu psuciu się potraw.

 

Istnieją dwie odmiany gorczycy: biała i czarna. Gorczyca biała jest odmianą łagodniejszą, czarna gorczyca ma ostrzejszy smak.

 

Właściwości lecznicze gorczycy białej:

  • wspomaga trawienie;
  • pomocna przy odchudzaniu – pęcznieje w żołądku, dając tym samym uczucie sytości na długi czas;
  • wzmacnia system odpornościowy;
  • okłady z gorczycy na klatkę piersiową pomagają przy atakach astmy;
  • zapobiega ospałości oraz depresji;
  • zwalcza niestrawność, wzdęcia i nadkwasotę;
  • pomocna przy zwalczaniu choroby stawów i bólów mięśni.

Właściwości lecznicze gorczycy czarnej:

  • działa antybakteryjnie;
  • obniża ciśnienie krwi;
  • okłady z gorczycy czarnej pomagają na: zapalenie korzonków nerwowych, nerwobóle, stany zapalne i bóle gardła.

Gorczycę czarną stosuje się głównie w postaci okładów i plastrów. Plastry oraz maści rozgrzewające wykonuje się z oleju i olejku gorczycowego destylowanych z wodą.

 

Zaleca się, aby nie przykładać okładów z gorczycy na zbyt długo ze względu na jej silne działanie – gorczyca powoduje zaczerwienienie skóry, swędzenie i pieczenie, a czasem może doprowadzić nawet do martwicy.

Zastosowanie gorczycy w medycynie

Oprócz zastosowania gorczycy w maściach oraz plastrach, gorczyca stosowana jest także jako wkład do materaców oraz poduszek leczniczych. Medycyna naturalna uznaje, że gorczyca ma działanie promieniujące, które jest pomocne przy leczeniu bólów reumatycznych. Dodatkowo może pomagać usunąć zmęczenie, bóle stawów, zwalczać problemy z zasypianiem. Jednak takie działanie gorczycy nie zostało potwierdzone naukowo.

Gorczyca jako afrodyzjak

Gorczyca już w starożytności została uznawana za niezwykły afrodyzjak. Ziarnka gorczycy często podawane były młodym małżeństwom – miały one zapewnić udane pożycie małżeńskie oraz wspomagać płodność.

 

Ziarna kolendry
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Kolendra – jedna z najstarszych roślin używanych w kuchni i ziołolecznictwie
Kolendra jest nie tylko przyprawą ale i cennym zielem leczniczym. lecznicze kolendry są ogromne. Doskonale wpływa na układ trawienny, ma działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, uspokajające, przeciwbólowe, przyspiesza gojenie i łagodzi skutki oparzeń oraz obniża stężenie cholesterolu we krwi.

Kolendra jest nie tylko przyprawą ale i cennym zielem leczniczym. lecznicze kolendry są ogromne. Doskonale wpływa na układ trawienny, ma działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, uspokajające, przeciwbólowe, przyspiesza gojenie i łagodzi skutki oparzeń oraz obniża stężenie cholesterolu we krwi. Kolendra – składniki odżywcze Kolendra oraz pozyskiwany z niej olejek zawierają szereg substancji i związków, które wpływają korzystnie na ludzki organizm. Są to m.in. polifenole, kwasy organiczne, aminokwasy (glutamina, asparagina, arginina), flawonoidy, kumaryny, ponad 24 składniki mineralne, wśród których najwyższe stężenie ma potas , wapń . Ponadto znajduje się w niej olejek eteryczny oraz witaminy C , A, B2. Kolendra - właściwości lecznicze – kwiaty i olejek z kolendry Kolendra wykazuje działanie przeciwbakteryjne (na niektóre szczepy bakterii) oraz przeciwgrzybicze. Pobudza wydzielanie żółci, przez co poprawia i reguluje pracę układu pokarmowego, zapobiega niestrawności oraz wzdęciom poprzez działanie rozkurczowe i wiatropędne. Okłady z dodatkiem olejku z kolendry łagodzą ból oraz obrzęki szczególnie spowodowane oparzeniami. Udowodniono, że olejek z kolendry stosowany w aromaterapii może mieć działanie uspokajające i przeciwlękowe . Ponadto olejek ten posiada zdolność do wyłapywania wolnych rodników, przez co działa antyoksydacyjnie. Kolendra: zastosowanie w kuchni i przemyśle kosmetycznym Świeżą kolendrę stosuje się podobnie, jak natkę pietruszki (nawet przypomina ją wyglądem) dodaje pod koniec gotowania, spożywa na surowo, albo stosuje jako dekorację.   Świeża kolendra ma bardzo delikatny, lekko cytrusowy smak. Najczęściej w polskiej kuchni stosowana jest kolendra w formie suszonych ziaren, nieco bardziej aromatycznych od świeżych liści. Wówczas dodawana jest do różnego rodzaju marynat, mięs, pieczywa, ryb, sałatek lub zup....

ziarna gorczycy białej
©Diana Taliun/Fotolia
Styl życia
Biała gorczyca w kuchni. Przepisy na napary z gorczycy
Gorczyca biała jest składnikiem wielu dań. Dzięki swojemu gorzkiemu smakowi dodaje charakterystycznego, pikantnego smaku potrawom. Stosowana jest w produkcji musztardy i mieszanek przypraw. Można z niej także zrobić lecznicze napary na żołądek, nerki i trawienie.

Gorczyca biała jest składnikiem wielu dań. Dzięki swojemu gorzkiemu smakowi dodaje charakterystycznego, pikantnego smaku potrawom. Stosowana jest w produkcji musztardy i mieszanek przypraw. Można z niej także zrobić lecznicze napary na żołądek, nerki i trawienie. Gorczyca w musztardzie i mieszankach przypraw Gorczyca gości w polskiej kuchni od kilku tysiącleci. W wieku XVII używano gorczycy jako przyprawy rozgrzewającej i wspomagającej leczenie przeziębienia. Dzisiaj gorczyca jest kojarzona przede wszystkim z musztardą – jest jej nieodzownym składnikiem . Początkowo musztardą nazywano papkę ze zmielonych ziaren gorczycy oraz octu . Po jakimś czasie do tych dwóch składników doszły jeszcze przyprawy i woda, i w takiej postaci musztarda istnieje do dziś.   Gorczyca jest także jednym z głównych składników mieszanek przypraw, dodawanych m.in. do ogórków konserwowych, wchodzi także w skład mieszanki curry. Jest również nieodzownym dodatkiem do pieczonych mięs, wędlin czy konserw rybnych, potraw z jaj oraz sera . Przepisy na przetwory z białej gorczycy Napar z gorczycy na żołądek – połową szklanki gorącej wody zalać łyżeczkę ziaren gorczycy. Pić wieczorem, razem z ziarnami.   Napar moczopędny wspomagający pracę nerek – należy przygotować 1 litr wody oraz łyżkę rozgniecionych nasion gorczycy. Rozgniecione nasiona należy zalać przegotowana wodą i odstawić na godzinę. Po tym czasie zagotować wywar i gotować na małym ogniu przez 5 minut. Po ugotowaniu odcedzić gorczycę i pić ćwierć szklanki wywaru kilka razy dziennie między posiłkami.   Napar wspomagający trawienie – dwie łyżeczki gorczycy zalać szklanką zimnej wody i odstawić na noc w ciepłym miejscu. Napar należy pić trzy razy dziennie po ćwierć szklanki.   Miód z...

Miseczka z ziarnami czarnego pieprzu
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Zioła lecznicze – czarny pieprz na przeziębienie, trawienie i… na potencję
Właściwości zdrowotne czarnego pieprzu to zapobieganie wzdęciom, leczenie pierwszych objawów infekcji i wspomaganie odchudzania. Czarny pieprz wykorzystywany jest także jako naturalny afrodyzjak.

Właściwości zdrowotne czarnego pieprzu to zapobieganie wzdęciom, leczenie pierwszych objawów infekcji i wspomaganie odchudzania. Czarny pieprz wykorzystywany jest także jako naturalny afrodyzjak.   Wśród wielu odmian pieprzu największą popularnością cieszy się pieprz czarny. Dzięki niemu potrawy zyskują ostry, piekący i wyrazisty smak. Oprócz walorów aromatyzujących pieprz czarny ma także liczne właściwości lecznicze. Lecznicze właściwości czarnego pieprzu – wspomaga trawienie, krążenie i zapobiega wzdęciom Ziarna czarnego pieprzu zawierają piperynę i olejki eteryczne. Składniki te wspomagają trawienie, wzmacniają mięśnie i przyspieszają proces odchudzania . Piperyna podnosi odporność organizmu na infekcje. Pieprz działa rozgrzewająco i napotnie , dlatego jego spożywanie jest wskazane przy pierwszych objawach przeziębienia i kaszlu.   Pieprz działa pobudzająco, uznawany jest za jeden z „naturalnych afrodyzjaków” . Pobudza apetyt i działa moczopędnie . Właściwości czarnego pieprzu usprawniają pracę układu krwionośnego oraz proces oddychania. Czarny pieprz zapobiega wzdęciom – wzmaga produkcję śliny i produkcję enzymów. Działa wiatropędnie i zapobiega zaparciom. Pieprz czarny łagodzi stany zapalne. Poprawia biodostępność (przyswajalność) niektórych substancji. Czarny pieprz jest bogatym źródłem naturalnych przeciwutleniaczy , które zmniejszają ryzyko zachorowań na raka i choroby zwyrodnieniowe stawów, a także spowalniają proces starzenia. Pomaga leczyć choroby dziąseł. Pieprz czarny tłumi odczucie bólu, dzięki temu, że pobudza produkcję serotoniny („hormonu szczęścia”). Lecznicze wykorzystanie pieprzu czarnego Czarny pieprz ma wiele właściwości leczniczych i może być stosowany na różne dolegliwości.   niestrawność – aby pozbyć się niestrawności ¼ łyżeczki świeżo zmielonego...

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner