Reklama

Modra kapusta, zwana też czerwoną, świetnie nadaje się do robienia zimowych przetworów. Warzywo możesz przygotować z antonówkami i cebulą lub kapustą białą, marchewką i kukurydzą. Czerwona kapusta jest też odpowiednia do kiszenia.

Reklama

Czerwona kapusta pochodzi z terenów dzisiejszej Turcji. Warzywo swoją barwę zawdzięcza antocyjanom, czyli naturalnym barwnikom roślinnym.

Kapusta modra z antonówkami i cebulą

Sałatka z modrej kapusty, antonówek i cebuli to świetny dodatek do obiadu. Ma delikatnie kwaśny i ostry smak.

Składniki:

  • 5 kilogramów czerwonej kapusty,
  • 2 kilogramy jabłek antonówek,
  • 1 kilogram czerwonej cebuli,
  • 1,5 szklanki octu,
  • 1,5 szklanki wody,
  • pół szklanki oleju,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 łyżki soli,
  • 1 łyżka pieprzu czarnego mielonego,
  • 10 liści laurowych,
  • 10 ziarenek ziela angielskiego.

Czas przygotowania: 1 godzina

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Umyj, obierz i poszatkuj kapustę i cebulę oraz zetrzyj jabłka na tarce.
  • Całość posól, wymieszaj i pozostaw na 2 godziny.
  • W garnku zagotuj ocet, wodę, olej, cukier i przyprawy.
  • Do wrzącej zalewy wrzuć kapustę, cebulę oraz jabłka i gotuj przez 20 minut (mieszając co kilka minut).
  • Gorącą sałatkę przełóż do słoików.
  • Pasteryzuj przez 20 minut.

Dobra rada: Posoloną kapustę i cebulę możesz pozostawić na całą noc. Dzięki temu warzywa puszczą więcej soku, a smaki się wymieszają.

Jak przygotować sałatkę z czerwonej i białej kapusty oraz kukurydzy?

Sałatka z dwóch kolorów kapusty oraz kukurydzy jest lekko słodka. Warto jeść ją samą lub z pieczywem.

Składniki:

  • 1 kilogram kapusty czerwonej,
  • 1 kilogram kapusty białej,
  • 2 kolby kukurydzy słodkiej,
  • 1,5 szklanki wody,
  • 1 szklanka cukru,
  • pół szklanki octu,
  • pół szklanki oliwy,
  • 2 łyżki soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego.

Czas przygotowania: 1 godzina

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Kapustę umyj, poszatkuj, posól i odstaw na godzinę.
  • Kukurydzę umyj, obierz, odkrój nożem ziarna i dodaj je do kapusty.
  • Zagotuj wodę z octem, oliwą i pieprzem.
  • Do wrzącej zalewy włóż kapustę z kukurydzą i gotuj przej 15 minut.
  • Sałatkę przełóż do słoików.
  • Pasteryzuj przez 30 minut.

Dobra rada: Sałatkę możesz wzbogacić o marchew (1 kilogram), jednak po jej dodaniu danie może być zbyt słodkie.

Kiszona czerwona kapusta

Czerwona kapusta świetnie smakuje ukiszona, a przy tym jest prosta w przygotowaniu. Możesz komponować z niej sałatki i surówki lub ugotować bigos.

Składniki:

  • 2 kilogramy czerwonej kapusty,
  • 2 łyżki soli,
  • 2 łyżki cukru,
  • 4 liście laurowe,
  • łyżeczka ziarnek ziela angielskiego.

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: średnie

Sposób przygotowania:

  • Kapustę umyj, obierz i drobno poszatkuj.
  • Warzywo wymieszaj z pozostałymi składnikami i odstaw na 4 godziny.
  • Kapustę ugniataj tłuczkiem lub pięścią przez 15 minut (musi puścić sok).
  • Całość przełóż do wysokiego naczynia (na przykład słoika) i odstaw w ciemne miejsce.
  • Po kilku dniach kapusta jest gotowa.

Dobra rada: Jeśli chcesz ubijać kapustę pięścią, załóż czyste gumowe rękawice.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama