2 szybkie przepisy na sałatkę z czerwonej kapusty do słoików na zimę. Jak zrobić kiszoną modrą kapustę?
Modra kapusta, zwana też czerwoną, świetnie nadaje się do robienia zimowych przetworów. Warzywo możesz przygotować z antonówkami i cebulą lub kapustą białą, marchewką i kukurydzą. Czerwona kapusta jest też odpowiednia do kiszenia.
Modra kapusta, zwana też czerwoną, świetnie nadaje się do robienia zimowych przetworów. Warzywo możesz przygotować z antonówkami i cebulą lub kapustą białą, marchewką i kukurydzą. Czerwona kapusta jest też odpowiednia do kiszenia.
Czerwona kapusta pochodzi z terenów dzisiejszej Turcji. Warzywo swoją barwę zawdzięcza antocyjanom, czyli naturalnym barwnikom roślinnym.
Kapusta modra z antonówkami i cebulą
Sałatka z modrej kapusty, antonówek i cebuli to świetny dodatek do obiadu. Ma delikatnie kwaśny i ostry smak.
Składniki:
- 5 kilogramów czerwonej kapusty,
- 2 kilogramy jabłek antonówek,
- 1 kilogram czerwonej cebuli,
- 1,5 szklanki octu,
- 1,5 szklanki wody,
- pół szklanki oleju,
- 1 szklanka cukru,
- 4 łyżki soli,
- 1 łyżka pieprzu czarnego mielonego,
- 10 liści laurowych,
- 10 ziarenek ziela angielskiego.
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- Umyj, obierz i poszatkuj kapustę i cebulę oraz zetrzyj jabłka na tarce.
- Całość posól, wymieszaj i pozostaw na 2 godziny.
- W garnku zagotuj ocet, wodę, olej, cukier i przyprawy.
- Do wrzącej zalewy wrzuć kapustę, cebulę oraz jabłka i gotuj przez 20 minut (mieszając co kilka minut).
- Gorącą sałatkę przełóż do słoików.
- Pasteryzuj przez 20 minut.
Dobra rada: Posoloną kapustę i cebulę możesz pozostawić na całą noc. Dzięki temu warzywa puszczą więcej soku, a smaki się wymieszają.
Jak przygotować sałatkę z czerwonej i białej kapusty oraz kukurydzy?
Sałatka z dwóch kolorów kapusty oraz kukurydzy jest lekko słodka. Warto jeść ją samą lub z pieczywem.
Składniki:
- 1 kilogram kapusty czerwonej,
- 1 kilogram kapusty białej,
- 2 kolby kukurydzy słodkiej,
- 1,5 szklanki wody,
- 1 szklanka cukru,
- pół szklanki octu,
- pół szklanki oliwy,
- 2 łyżki soli,
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego.
Czas przygotowania: 1 godzina
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Kapustę umyj, poszatkuj, posól i odstaw na godzinę.
- Kukurydzę umyj, obierz, odkrój nożem ziarna i dodaj je do kapusty.
- Zagotuj wodę z octem, oliwą i pieprzem.
- Do wrzącej zalewy włóż kapustę z kukurydzą i gotuj przej 15 minut.
- Sałatkę przełóż do słoików.
- Pasteryzuj przez 30 minut.
Dobra rada: Sałatkę możesz wzbogacić o marchew (1 kilogram), jednak po jej dodaniu danie może być zbyt słodkie.
Kiszona czerwona kapusta
Czerwona kapusta świetnie smakuje ukiszona, a przy tym jest prosta w przygotowaniu. Możesz komponować z niej sałatki i surówki lub ugotować bigos.
Składniki:
- 2 kilogramy czerwonej kapusty,
- 2 łyżki soli,
- 2 łyżki cukru,
- 4 liście laurowe,
- łyżeczka ziarnek ziela angielskiego.
Czas przygotowania: 40 minut
Stopień trudności: średnie
Sposób przygotowania:
- Kapustę umyj, obierz i drobno poszatkuj.
- Warzywo wymieszaj z pozostałymi składnikami i odstaw na 4 godziny.
- Kapustę ugniataj tłuczkiem lub pięścią przez 15 minut (musi puścić sok).
- Całość przełóż do wysokiego naczynia (na przykład słoika) i odstaw w ciemne miejsce.
- Po kilku dniach kapusta jest gotowa.
Dobra rada: Jeśli chcesz ubijać kapustę pięścią, załóż czyste gumowe rękawice.
Smacznego!
- W kuchni często eksperymentujesz? Wypróbuj nasze smaczne dania i przetwory z papryką ostrą.
- Lubisz warzywa? Poznaj właściwości lecznicze i działanie selera naciowego.
- Masz ochotę na wykwintną przekąskę? Zobacz, jak jeść i ile kosztują szparagi konserwowe.