Party Stories
Doda z mężem Emilem Stępniem
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Grejpfrut
©milanmarkovic78/Fotolia
Styl życia

Orzeźwiający i niskokaloryczny grejpfrut, jak i po co go jeść

Zazwyczaj jemy jedynie miąższ z grejpfruta. Biała skórka między cząstkami owocu ma działanie lekko przeczyszczające i jest bogata we wspierający odchudzanie błonnik. Można przekroić grejpfrut w poprzek na pół i wydłubywać miąższ łyżeczką, jednak w ten sposób łatwo ubrudzić się sokiem. Najlepiej obrać grejpfrut podobnie jak pomarańczę.

Zazwyczaj jemy jedynie miąższ z grejpfruta. Biała skórka między cząstkami owocu ma działanie lekko przeczyszczające i jest bogata we wspierający odchudzanie błonnik. Można przekroić grejpfrut w poprzek na pół i wydłubywać miąższ łyżeczką, jednak w ten sposób łatwo ubrudzić się sokiem. Najlepiej obrać grejpfrut podobnie jak pomarańczę.

 

Grejpfrut ma wiele korzystnych dla zdrowia właściwości, takich jak: wspomaganie walki z miażdżycą czy wzmacnianie ścian tętnic. Przy jedzeniu grejpfrutów i piciu soków grejpfrutowych należy zachować ostrożność. Owoc ten zawiera liczne związki, które mogą wchodzić w niebezpieczne interakcje z lekami.

Właściwości grejpfruta – witaminy i przeciwutleniacze

Grejpfruty są źródłem beta-karotenu, potasu oraz witamin A, B i C. Dzięki temu podnoszą odporność organizmu. Biała skórka wewnątrz grejpfruta ma łagodne działanie przeczyszczające i obfituje w błonnik, który obniża poziom złego cholesterolu. Grejpfruty obniżają ciśnienie tętnicze. Normalizują poziom lipidów i pomagają w walce z miażdżycą. Likopen i karotenoidy (przeciwutleniacze) zawarte w owocach zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych i spowalniają proces starzenia komórek. Owoc ma pozytywny wpływ na układ krążenia. Wzmacnia kości, stawy i ściany tętnic. Grejpfrut jest owocem niskokalorycznym: w 100 gramach znajduje się 50 kcal, a jego indeks glikemiczny wynosi 20. Oczyszcza organizm i przyspiesza przemianę materii. Olejek grejpfrutowy działa uspokajająco i antydepresyjnie, a wyciąg z pestek pomaga w leczeniu wrzodów żołądka.

Żółty, zielony, różowy, czyli jak wybrać grejpfruta?

Najpopularniejsze odmiany grejpfruta dzieli się na żółte, zielone i różowe. Żółte owoce mają kwaśny i soczysty smak. Zielone są słodkie, ale średnio soczyste, a różowe owoce mają charakterystyczny gorzko-winny smak i są bardzo soczyste. Owoce, które mają intensywny kolor są najlepszym źródłem witamin i składników odżywczych. Im większy i cięższy jest grejpfrut, tym więcej soku w sobie zawiera. Warto też zwracać uwagę na końcówki owocu. Nie powinny być ani zielone ani wydłużone, ponieważ owoc będzie miał wówczas grubą skórkę a miąższ nie będzie soczysty.

Jak jeść grejpfrut?

Grejpfrut można jeść na surowo lub dodawać go do sałatek. Dobrze komponuje się w sałatce z dodatkiem cykorii, soku z cytryny i oliwy z oliwek. Przed obraniem owoc należy dokładnie oczyścić z chemicznych konserwantów, jakie znajdują się na skórce. W tym celu najlepiej posłużyć się szczoteczką i wyczyścić skórkę pod bieżącą wodą.

 

Grejpfrut najlepiej obrać podobnie jak pomarańczę. Na skórce, należy zrobić nacięcia (na krzyż), które podzielą owoc na ćwiartki. Następnie skórki należy oderwać od owocu i usunąć pozostałe białe błonki.

Grejpfrut a zażywane leki

Spośród wszystkich cytrusów grejpfrut ma najwięcej związków wchodzących w interakcje z lekami. Na liście potencjalnie szkodliwych środków znajdują się m.in. niektóre środki obniżające cholesterol, leki zażywane w walce z nowotworami i antybiotyki. Zdaniem farmakologa klinicznego Davida Baileya (zobacz wyniki badań) – popicie sokiem z grejpfruta jednej pigułki jest porównywalne do połknięcia 20 tabletek popitych szklaną wody. Do skutków ubocznych należy zaliczyć, np.: ostrą niewydolność nerek, krwawienie z przewodu pokarmowego, niewydolność oddechową i nagłą śmierć. Na komplikacje najbardziej narażone są osoby po 45. roku życia, ponieważ to oni kupują największe ilości grejpfrutów i zażywają najwięcej leków.


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
owoce grejpfruta
©anetlanda/Fotolia
Styl życia
Czy grejpfrut odchudza?
Nie bez powodu wyciąg z grejpfruta jest składnikiem wielu preparatów wspomagających odchudzanie. Owoc ten stał się niemal symbolem tracenia zbędnych kilogramów. Dodatkowo ma on ogrom prozdrowotnych właściwości.

Nie bez powodu wyciąg z grejpfruta jest składnikiem wielu preparatów wspomagających odchudzanie. Owoc ten stał się niemal symbolem tracenia zbędnych kilogramów. Dodatkowo ma on ogrom prozdrowotnych właściwości. Grejpfrut jako niezastąpiony element odchudzania Liczne suplementy diety wspomagające odchudzanie mają w składzie właśnie wyciąg z grejpfruta . Jednak lepiej sięgnąć po naturalny owoc. Badania potwierdziły, iż włączenie grejpfrutów do codziennej diety pomaga pozbyć się zbędnych kilogramów . Biały miąższ znajdujący się tuż pod skórką obfituje w drogocenne składniki, nie należy zatem go usuwać. Grejpfrut jest niskokaloryczny (w 100 gramach ma zaledwie 42 kcal), bogaty m.in. w witaminę C (która znakomicie wspomaga proces odchudzania), witaminy z grupy B (które również biorą udział w przemianach cukrowo-tłuszczowo-białkowych) oraz zawiera naringinę (która poprawia perystaltykę jelit i przyspiesza metabolizm ). Grejpfruty obniżają również poziom cholesterolu we krwi, świetnie sprawdzają się zatem w profilaktyce chorób układu krążenia. Mają działanie oczyszczające, pomagają w walce z wolnymi rodnikami (zapobiegając przedwczesnemu starzeniu) oraz dzięki właściwościom przeciwwirusowym i przeciwbakteryjnym wzmacniają odporność organizmu. Sok z grejpfruta a odchudzanie Osoby, które decydują się na korzystanie z dobroczynnych właściwości grejpfruta, ale w formie soku, powinny zastanowić się nad jego wyborem. Najpewniejszą opcją jest samodzielne wyciśnięcie soku ze świeżych owoców. Co prawda traci się część właściwości zawartych w białej skórce, ale nadal jest to lepsze wyjście niż zakup kartonowego soku. Wybierając sok w sklepie należy zapoznać się z jego składem, bo może okazać się, że zamiast odchudzającego soku w pudełku znajduje się duża domieszka cukru lub innych substancji słodzących. Wówczas sok z grejpfruta nie...

Grejpfruty
Pixabay/uroburos/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Grejpfrut – upiększa, odżywia, leczy
Grejpfrut (z łacińskiego citrus paradisi – rajski owoc cytrusowy) w 90% składa się z wody. Cytrus pochodzi z wyspy Barbados w Ameryce Północnej. Grejpfrut dostępny jest w trzech kolorach, które informują o smaku owocu: żółtym – kwaśnym, czerwonym – gorzkim i zielonym – najsłodszym.

Grejpfrut (z łacińskiego citrus paradisi – rajski owoc cytrusowy) w 90% składa się z wody. Cytrus pochodzi z wyspy Barbados w Ameryce Północnej. Grejpfrut dostępny jest w trzech kolorach, które informują o smaku owocu: żółtym – kwaśnym, czerwonym – gorzkim i zielonym – najsłodszym. Grejpfrut – właściwości owocu Grejpfrut ma w składzie flawonoidy (substancje wpływające m.in. na układ krwionośny), które wykazują działanie antynowotworowe. Owoc wzmacnia serce i pozwala utrzymać ciśnienie na prawidłowym poziomie. Dzięki dużej dawce likopenu (przeciwutleniacza) i karotenoidów (barwników) grejpfruty chronią przed miażdżycą oraz spowalniają proces starzenia się. Cytrusy  poprawiają kondycję skóry oraz pomagają w walce z grzybicą. Grejpfruty stanowią zwykle ważny element diety cukrzyków, ponieważ przyczyniają się do większego wydzielania insuliny z trzustki, dzięki czemu zmniejsza się poziom glukozy we krwi. Cytrusy wpływają dobroczynnie również na kości oraz na wątrobę. Grejpfrut na odchudzanie Grejpfrut to owoc niskokaloryczny – w 100 gramach ma około 40 kalorii. Albedo, czyli biała skórka, która znajduje się w środku owocu ma działanie oczyszczające. Grejpfrut usprawnia przemianę materii oraz przyspiesza spalanie tłuszczów . Dodatkowo, cytrus ma niski indeks glikemiczny (20), dzięki czemu nie powoduje gwałtownego wyrzutu insuliny do krwi (w konsekwencji dłużej jesteśmy najedzeni). Niektórzy badacze twierdzą, że grejpfrut jest sprzymierzeńcem w walce z tłuszczem zlokalizowanym szczególnie na pośladkach i na biodrach. Dietetycy zalecają codzienne spożywanie cytrusa, ponieważ tylko wtedy można zobaczyć efekty (najlepiej zjadać pół grejpfruta do każdego posiłku). Dzięki dużej zawartości witaminy C grejpfrut pomoże...

grejpfruty wysypujące sięz worka
©Lsantilli/Fotolia.com
Styl życia
Sok z grejpfruta jako ważny składnik diety cukrzycowej
Grejpfruty są mało kalorycznymi cytrusami o gorzkim smaku. Sok z grejpfruta sprawia, że zachodzi wolniejszy proces rozkładu cukru w organizmie. Owoce te mają też działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne. Są zalecanym składnikiem diety cukrzycowej. Inne owoce dla cukrzyka to truskawki, arbuzy, melony, brzoskwinie i wiśnie.

Grejpfruty są mało kalorycznymi cytrusami o gorzkim smaku. Sok z grejpfruta sprawia, że zachodzi wolniejszy proces rozkładu cukru w organizmie. Owoce te mają też działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne. Są zalecanym składnikiem diety cukrzycowej. Inne owoce dla cukrzyka to truskawki, arbuzy, melony, brzoskwinie i wiśnie. W każdej chorobie należy wspomagać leczenie farmakologiczne zdrową dietą dopasowaną do walki z danym zaburzeniem. Szczególną wartość leczniczą mają cytrusy, które są bogate w niezbędne do życia składniki, takie jak witaminy A , B1, B2, C, PP, E, P oraz B6. Grejpfrut – właściwości i zastosowanie Grejpfruty to mało kaloryczne owoce pochodzące z Barbadosu. Wyglądem przypominają pomarańczę, jednak dzięki narynginie mają dużo bardziej gorzki smak. Owoc jest bogaty w witaminy z grupy B, witaminy C, karoteny i minerały, takie jak: potas, żelazo, magnez czy wapń. Zawarte w grejpfrucie flawonoidy mają działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne oraz przeciwbakteryjne. Badania wykazały, że wyciąg z tego owocu ma działanie antynowotworowe. Dzięki przyjmowaniu esencji grejpfruta udaje się zahamować rozwój guzów i zmniejszyć stopień ich złośliwości. Grejpfruty a cukrzyca Grejpfruty są niezbędnym składnikiem diety cukrzyków . Diabetycy powinni je jeść ze względu na niski indeks glikemiczny. Grejpfruty wydłużają proces przyswajania substancji odżywczych (w tym cukrów) przez organizm, przez co spowalniają proces wzrostu poziomu cukru we krwi . Powodują też uczucie sytości. Dobrym pomysłem jest więc jedzenie grejpfruta przed obfitym posiłkiem. Inne owoce dobre dla cukrzyka to: arbuz, truskawki, awokado, melon, brzoskwinia, wiśnie. Łączenie grejpfrutów z lekami Sok z grejpfruta zawiera furanokumaryny, które przyspieszają...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner