Cykoria na desce do krojenia z oliwą i nożem
©Printemps/Fotolia.com
Styl życia

Cykoria na choroby skóry, odchudzanie i piękną cerę

Cykoria pochodzi z Egiptu i znana jest w lecznictwie od czasów starożytnych. Ceniono ją jako lek na dolegliwości wątroby i przeciw zatwardzeniu. Także Grecy i Rzymianie doceniali jej właściwości, stosując ją do produkcji syropów, wina i toników oczyszczających organizm. Szczególnie przydatna jest w zimie podczas niedoboru warzyw. Może być składnikiem surówek, sosów, ciast i zapiekanek.

Cykoria pochodzi z Egiptu i znana jest w lecznictwie od czasów starożytnych. Ceniono ją jako lek na dolegliwości wątroby i przeciw zatwardzeniu. Także Grecy i Rzymianie doceniali jej właściwości, stosując ją do produkcji syropów, wina i toników oczyszczających organizm. Szczególnie przydatna jest w zimie podczas niedoboru warzyw. Może być składnikiem surówek, sosów, ciast i zapiekanek.

Rodzaje cykorii

Na rynku można znaleźć różne odmiany cykorii i w zależności od gatunku, jadalne są jej różne części:

  • cykoria podróżnik – surowcem leczniczym jest korzeń, ale stosowane jest również ziele;
  • cykoria sałatowa – jemy liście;
  • cykoria korzeniowa biała – jemy żółtawe korzenie jako warzywo. Jest to uszlachetniona odmiana cykorii korzeniowej;
  • cykoria korzeniowa – jadalny jest zgrubiały korzeń, który po obróbce używany jest jako namiastka kawy.

Właściwości cykorii

Właściwości cykorii są nie do przecenienia. Jest bogata w związki mineralne: żelazo, magnez, siarkę, potas, zawiera także dużo wapnia i fosforu.

 

Korzenie i liście cykorii zawierają gorzką substancję – intybinę – która działa lekko żółciopędnie i poprawia pracę przewodu pokarmowego. Zwiększa wytwarzanie soków żołądkowych i stymuluje ruchy żołądka i czynności trzustki. Używana jest jako środek pobudzający apetyt, wzmagający pragnienie oraz moczopędny.

 

Medycyna ludowa zaleca stosowanie cykorii przeciw chorobom skóry – opryszczce, łuszczycy, trądzikowi. Wspomaga ona odbudowę błon komórkowych skóry. Cykoria nie tylko rozwiązuje problemy dermatologiczne, ale ogólnie poprawia kondycję i koloryt skóry. Zawiera betakaroten i witaminę A, które w połączeniu odmładzają i odżywiają skórę.

Odchudzające właściwości cykorii

Cykoria jest niskokaloryczna, jedna główka zawiera tylko 30 kcal. Poza tym stymuluje spalanie tłuszczów, usprawnia metabolizm, obniża cholesterol i normalizuje poziom cukru we krwi. Jej jedzenie wspiera detoks organizmu. Jest także bardzo pożywna – popita szklanką wody zapewnia na długo uczucie sytości.

 

owoce cykorii na stole
©Daniel Vincek/Fotolia.com
Styl życia
Cykoria – niskokaloryczne warzywo, które poprawia metabolizm i oczyszcza organizm
Cykoria ma tylko 21 kalorii. Zawiera witaminy m.in. A i E i minerały, takie jak potas, żelazo oraz magnez. Można ją podawać w sałatkach, a także dusić i zapiekać. Doskonale smakuje w połączeniu z warzywami, serami i wędlinami.

Cykoria ma tylko 21 kalorii. Zawiera witaminy m.in. A i E i minerały, takie jak potas, żelazo oraz magnez. Można ją podawać w sałatkach, a także dusić i zapiekać. Doskonale smakuje w połączeniu z warzywami, serami i wędlinami.   Cykoria jest dostępna od listopada do kwietnia. Jej jadalna część to główka z kremowobiałymi liśćmi o zielonych brzegach. Najlepiej wybierać warzywa o bardzo jasnych, wręcz śnieżnobiałych, ciasno ułożonych listkach. Są one najmniej gorzkie. Wartości odżywcze cykorii Cykoria ma jedyne 21 kalorii w 100 g. W jej składzie znajdują się witaminy: A, B1, B2, C, E i K. Warzywo zawiera takie składniki mineralne, jak: cynk, fosfor, selen, żelazo, mangan, magnez, cynk, potas oraz wapń. Warto je spożywać ze względu na dużą ilość błonnika, który skutecznie poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. W cykorii znajduje się także kwas foliowy, dlatego powinny po nią sięgnąć kobiety w ciąży. Cykoria a zdrowie Cykoria pozytywnie wpływa na zdrowie i urodę. Warto wiedzieć, że: poprawia metabolizm , zwiększa produkcję soków żołądkowych, stymuluje wydzielanie żółci, reguluje stężenie glukozy we krwi, zmniejsza ilość tłuszczów wchłanianych z jedzenia, obniża poziom cholesterolu , poprawia odporność organizmu , bierze udział w oczyszczaniu organizmu z toksyn, zmniejsza bezsenność, zwalcza wolne rodniki, które odpowiadają za starzenie się organizmu, zapobiega pojawianiu się zmarszczek i przebarwień na skórze, poprawia wygląd włosów i paznokci, zwiększa ilość mleka u kobiet karmiących piersią . Jak wykorzystać cykorię? Cykorię należy opłukać, zdjąć z niej wierzchnie liście i wyciągnąć gorzki środek, tzw. głębik. Ważne, aby jej liście były chrupiące i jędrne oraz nie miały...

Kwiaty mniszka lekarskiego
© Vidady/Fotolia.com
Styl życia
Korzeń mniszka lekarskiego poprawia działanie układu trawiennego
Badania wykazały, że korzeń mniszka lekarskiego może zatrzymać rozwój nowotworu skóry, a także leczyć białaczkę. Pomaga też w walce z anemią, wzmacnia układ odpornościowy i zmniejsza stany zapalne.

Badania wykazały, że korzeń mniszka lekarskiego może zatrzymać rozwój nowotworu skóry, a także leczyć białaczkę. Pomaga też w walce z anemią, wzmacnia układ odpornościowy i zmniejsza stany zapalne. Korzeń mleczu ma właściwości odtruwające Polepsza pracę wątroby, zwiększa wydzielanie żółci i soku żołądkowego, a także wpływa na nerki i działa moczopędnie – takie właściwości ma korzeń mniszka lekarskiego. Działa detoksykująco , czyli wspomaga usuwanie z organizmu zalegających toksyn. Oczyszczone i wysuszone korzenie mlecza mogą być stosowane jako zamiennik kawy , co zresztą funkcjonowało w dawnych latach. Napój przyrządzony z korzenia mniszka nie powoduje wzrostu ciśnienia i obniża cholesterol. Obniża też poziom cukru we krwi. Na odporność korzeń mniszka lekarskiego Dzięki zawartości witamin C i B, magnezu, potasu i wielu innych składników, w tym inuliny i seskwiterpenów, korzeń mniszka ma właściwości nie tylko lecznicze czy przeciwzapalne, ale też stymuluje odporność organizmu . Korzenie mlecza wykopuje się jesienią. Należy uważać, by ich nie połamać. Po oczyszczeniu suszy się je w temperaturze około 30 stopni Celsjusza. Jeśli roślina jest uprawiana, a nie rośnie dziko, to zbioru dokonuje się w drugim roku po wysiewie, po tym czasie jej korzenie mają największą wartość. Naturalne leczenie raka korzeniem mleczu Wyniki badań klinicznych świadczą o tym, że korzeń mniszka lekarskiego pomaga w leczeniu czerniaka i białaczki. Liście mleczu pomagają natomiast w leczeniu raka piersi i prostaty . Wyciąg z korzenia mniszka zabija komórki nowotworowe czerniaka. Sprawia on, że te komórki znowu podlegają naturalnemu procesowi w organizmie – obumieraniu i wydalaniu komórek uszkodzonych bądź „zużytych”. W ten sam sposób korzeń mniszka działa w przypadku białaczki. Ponadto nie stwierdzono, aby ekstrakt z korzenia mniszka...

Korzeń pietruszki
© Printemps/Fotolia.com
Styl życia
Pietruszka i pasternak – bliźniaczo podobne rośliny o różnym smaku
Pietruszka i pasternak to rośliny należące do rodziny selerowatych. Pietruszka jest dużo bardziej aromatyczna, słodsza, o mniej wysublimowanym smaku niż pasternak. Pasternak ma dużo większy korzeń. Warzywa najłatwiej rozróżnić, zwracając uwagę na liście.

Pietruszka i pasternak to rośliny należące do rodziny selerowatych. Pietruszka jest dużo bardziej aromatyczna, słodsza, o mniej wysublimowanym smaku niż pasternak. Pasternak ma dużo większy korzeń. Warzywa najłatwiej rozróżnić, zwracając uwagę na liście.   Pietruszka w Anglii jest niemal niedostępna – zastępuje ją pasternak. Ten zamiennik pietruszki jest bardziej opłacalny w uprawie, więc nieuczciwi sprzedawcy wykorzystują niewiedzę konsumentów i sprzedają im tańszy produkt jako pietruszkę. Pasternak jest także łatwiej magazynować. Podobieństwa między pietruszką a pasternakiem Korzenie obu roślin są jadalne i wyglądają bardzo podobnie. Jedzenie obu warzyw jest korzystne dla zdrowia , zawierają dużo witamin i minerałów: potasu, żelaza, magnezu, wapnia. Obie rośliny usprawniają trawienie i działają moczopędnie . Różnice między pietruszką a pasternakiem Liście pietruszki mają ciemnozielony kolor i są gładkie, zaś nać pasternaku jest jaśniejsza i ma włoski. Pietruszka ma również mniejsze korzenie. Warto zwrócić uwagę także na miejsce wyrastania naci – pasternak, w przeciwieństwie do pietruszki ma w tej okolicy lekkie wgłębienie z ciemną obwódką. Pietruszka ma bardziej intensywny smak i kwitnie na biało, zaś jej kuzyn – na żółto. Pietruszka ma więcej nasion, które są mniejsze – około 900 w jednym gramie, pasternak – 300. Ten ostatni ma więcej kalorii – 55 w 100 gramach, zaś w korzeniu pietruszki znajduje się 38 kalorii. Pietruszka ma więcej witaminy C i kwasu foliowego niż pasternak, który zawiera z kolei więcej błonnika (4,9 grama, zaś pietruszka 3,3 gramy) i mniej sodu. Przepisy z użyciem pasternaku Pasternak ma przyjemny zapach i słodkawy smak – podobny do marchwi. Można go jeść samodzielnie, dodawać do sałatek i surówek, a także stosować jako zamiennik ziemniaków . Warzywo połączone z batatami...

Nasze akcje
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
Newsy

Stylowy prezent dla mężczyzny? Łączy w sobie design i praktyczność

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner