kobieta-trzymająca jabłko i butelkę
©rh2010/Fotolia.com
Styl życia

Wpływ diety na psychikę – jak jedzeniem regulować samopoczucie, inteligencję i emocje?

Dieta ma równie silny wpływ na sferę fizyczną, jak i psychiczną. Jedzenie czerwonego mięsa zwiększa poziom agresji, a warzywa go obniżają. Aby poprawić procesy intelektualne, warto jeść dużo orzechów, ryb i potraw zawierających witaminy z grupy B. Zła dieta wpływa również na wahania nastroju, nasilenie stanów depresyjnych i lękowych. Z tego powodu warto unikać białego pieczywa, słodyczy i fast foodów.

Dieta ma równie silny wpływ na sferę fizyczną, jak i psychiczną. Jedzenie czerwonego mięsa zwiększa poziom agresji, a warzywa go obniżają. Aby poprawić procesy intelektualne, warto jeść dużo orzechów, ryb i potraw zawierających witaminy z grupy B. Zła dieta wpływa również na wahania nastroju, nasilenie stanów depresyjnych i lękowych. Z tego powodu warto unikać białego pieczywa, słodyczy i fast foodów.

Od dawna wiadomo, że niewłaściwe odżywianie może powodować takie schorzenia, jak cukrzyca, osteoporoza lub nawet nowotwory. Jednak dieta ma też istotny wpływ na emocje i zachowanie człowieka.

Zależność pomiędzy jedzeniem a psychiką

Gdy człowiek zdrowo się odżywia i dostarcza organizmowi wartości odżywcze, witaminy i minerały, to wszystkie komórki w ciele mogą działać sprawnie. Zła dieta powoduje natomiast zaśmiecanie organizmu. W takiej sytuacji organizm nie otrzymuje substancji niezbędnych do poprawnego funkcjonowania, a ponadto toksyny i złogi substancji szkodliwych utrudniają prawidłowe działanie narządów wewnętrznych i obciążają organizm powodując złe samopoczucie. Brak witamin i minerałów skutkuje osłabioną pracą mózgu i co za tym idzie – procesów myślowych. Ten organ jest niezwykle wrażliwy na to, co dostarczamy organizmowi z pożywieniem.

Związek jedzenia mięsa z agresją

W 7-letnim badaniu przeprowadzonym przez The Harvard School of Public Health badacze odkryli, że istnieje silny związek pomiędzy jedzeniem mięsa a agresją. Co więcej, mięsożercy mieli 42% większe ryzyko zachorowania na zawał serca. Zauważono, że szczególnie mięso wołowe i wieprzowe przyczynia się do bardziej wrogiego nastawienia i większego dystansu do innych. Po przeanalizowaniu ankiet psychologicznych badanych okazało się, że mięsożercy bardziej popierają wojnę oraz posiadanie broni palnej. Jest to związane ze wzrostem testosteronu na skutek jedzenia mięsa.

Dieta a inteligencja

Rodzaj spożywanych pokarmów ma również znaczący wpływ na inteligencję człowieka. Dieta oparta na fast foodach, słodyczach i napojach gazowanych znacznie obniża zdolności intelektualne. Aby wzmocnić ten obszar psychiki, warto natomiast jeść dużo orzechów i ryb bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe, liczne składniki mineralne oraz witaminy A, D i E. Bardzo ważne są też warzywa i owoce bogate w witaminy i przeciwutleniacze. Aby dostarczyć witaminy z grupy B, które odpowiadają za układ nerwowy, warto jeść pełnoziarniste zboża. Składnik B12 należy natomiast przyjmować z jaj lub suplementować.

Jedzenie a samopoczucie

Dieta ma również ogromny wpływ na nastrój. Nieodpowiedni styl odżywiania oparty na fast foodach, produktach mocno przetworzonych oraz używkach może prowadzić do większej podatności na smutek oraz stany lękowe. Jeśli więc zależy nam na dobrym samopoczuciu, należy unikać białego pieczywa i białego makaronu oraz wyeliminować z diety słodycze a zastąpić je owocami.

Aby zadbać o sprawny umysł, warto też jeść gorzką czekoladę, która ma działanie antystresowe. Dodatkowo produkt ten wyzwala tzw. „hormony szczęścia”. Kwasy omega-3 działają antydepresyjnie, tak więc warto jeść jak najwięcej ryb, orzechów i siemię lniane. Natomiast witaminy z grupy B odpowiadają za regulację samopoczucia oraz mniejszą podatność na stres.

mężczyzna krojący wołowinę
©bit24/Fotolia.com
Styl życia
Jedzenie mięsa – zagrożenia związane z chorobami oraz zalety produktów mięsnych
Mięso ma dużo dobrze przyswajalnego żelaza, pełnowartościowe białko oraz minerały, takie jak cynk i selen. Jedzenie zbyt dużej ilości czerwonego mięsa przyczynia się jednak do rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy, miażdżycy oraz niewydolności nerek. Mięsożercy częściej też chorują na nowotwory oraz zapalenie stawów. Mają oni wyższy wskaźnik testosteronu, co skutkuje większą agresją.

Mięso ma dużo dobrze przyswajalnego żelaza, pełnowartościowe białko oraz minerały, takie jak cynk i selen. Jedzenie zbyt dużej ilości czerwonego mięsa przyczynia się jednak do rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy, miażdżycy oraz niewydolności nerek. Mięsożercy częściej też chorują na nowotwory oraz zapalenie stawów. Mają oni wyższy wskaźnik testosteronu, co skutkuje większą agresją. Wiele osób uważa, że jedzenie mięsa nie jest konieczne dla zdrowia człowieka. Wegetarianizm jest praktykowanym stylem żywienia od tysięcy lat. Dieta roślinna jest np. podstawą hinduskiej ajurwedy. Jedzenie czerwonego mięsa a choroby W badaniu z 2012 roku dotyczącym konsekwencji jedzenia mięsa wzięło udział prawie 24 tysiące osób. Wynikło z niego, że spożywanie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Natomiast w innym badaniu pod kierownictwem Woon-Puay Koh'a okazało się, że osoby jedzące czerwone mięso o 40% częściej chorują na niewydolność nerek. Zgodnie z badaniem, ograniczenie jedzenia tego produktu do jednego posiłku w tygodniu zmniejszy ryzyko chorób nerek o 62%. Nie zauważono podobnych zależności pomiędzy tymi schorzeniami a jedzeniem drobiu, jajek czy serów . Dodatkowo jedzenie czerwonego mięsa zwiększa ryzyko miażdżycy, zawałów serca, cukrzycy (aż o 40%) oraz reumatoidalnego zapalenie stawów. Warto dodać, że w Polsce na jedną osobę przypada 47 kg czerwonego mięsa rocznie, co w przeliczeniu na każdy dzień wynosi 900 g. Według specjalistów do spraw żywienia, maksymalna ilość tego produktu powinna wynosić 210 g tygodniowo. Białko zwierzęce przyczyną nowotworów Zgodnie z badaniami naukowców z University of Southern California, u osób w średnim wieku, które regularnie jedzą białko pochodzenia zwierzęcego występuje czterokrotnie większe ryzyko na rozwój nowotworu niż u ludzi będący na diecie roślinnej . Jest...

Kanapki
© fserega/Fotolia.com
Styl życia
Co jeść uprawiając crossfit
Dieta, jaką stosują osoby uprawiające crossfit to najczęściej paleo i zone. Bardzo ważne przy tego typu aktywności fizycznej jest dostarczanie organizmowi niezbędnych składników odżywczych zawartych w dobrze zbilansowanych posiłkach. Zarówno dieta paleo, jak i dieta zone polegają na komponowaniu jadłospisu w oparciu o naturalne produkty oraz przyrządzanie ich w taki sposób, by były jak najmniej przetworzone.

Dieta, jaką stosują osoby uprawiające crossfit to najczęściej paleo i zone. Bardzo ważne przy tego typu aktywności fizycznej jest dostarczanie organizmowi niezbędnych składników odżywczych zawartych w dobrze zbilansowanych posiłkach. Zarówno dieta paleo, jak i dieta zone polegają na komponowaniu jadłospisu w oparciu o naturalne produkty oraz przyrządzanie ich w taki sposób, by były jak najmniej przetworzone.   Trening crossfit polega na wykonywaniu bardzo prostych ćwiczeń, takich jak podskoki, bieganie, wspinanie czy pływanie. Można przyrównać go do powrotu do korzeni, do naturalnych, pierwotnych sposobów na aktywność fizyczną. Dlatego też dieta paleo oraz dieta zone są wskazywane jako najlepsze przy tego typu sportach. Składniki odżywcze a crossfit W diecie paleo oraz zone posiłki komponuje się ze składników określanych jako „whole foods”. Oznacza to, że produkty wykorzystywane do komponowania jadłospisów powinny być jak najmniej przetworzone i pełnowartościowe. Są to m.in. warzywa, jaja, drób, orzechy, owoce morza, mięso i niewielka liczba owoców.   Bardzo ważne jest, aby dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, takich jak: białko – niskotłuszczowe, naturalne źródła białka, np. chudy drób i wołowina. Porcja białka powinna znaleźć się w każdym posiłku, przede wszystkim tym bezpośrednio przed i po treningu. węglowodany – wyłącznie te o niskim indeksie glikemicznym i z niską zawartością cukru, takie jak płatki owsiane, orkisz, pieczone ziemniaki, pełnoziarniste produkty. Węglowodany powinny stanowić około 40% diety crossfit. tłuszcze – jednonienasycone kwasy tłuszczowe, czyli np. pestki słonecznika, dyni, migdały, oleje tłoczone na zimno. Tłuszcze to 30% diety crossfit. Co można jeść uprawiając crossfit Osoby ćwiczące crossfit powinny opierać swój plan...

Młoda kobieta stoi z kilkoma książkami w rękach.
©nd3000/Fotolia.com
Styl życia
Jak poprawić pamięć i koncentrację za pomocą żywienia? Dieta na poprawę szarych komórek
Dieta na koncentrację powinna być bogata w przeciwutleniacze zawarte w warzywach strączkowych, czerwonej papryce lub rumianku. Poprawa przepływu krwi w mózgu usprawnia pamięć. Aby polepszyć pracę neuroprzekaźników, warto jeść m.in. pełnowartościowe pieczywo, fasolę i ziemniaki.

Dieta na koncentrację powinna być bogata w przeciwutleniacze zawarte w warzywach strączkowych, czerwonej papryce lub rumianku. Poprawa przepływu krwi w mózgu usprawnia pamięć. Aby polepszyć pracę neuroprzekaźników, warto jeść m.in. pełnowartościowe pieczywo, fasolę i ziemniaki.   Jedną z przyczyn takich chorób jak alzheimer czy parkinson jest permanentny brak określonych składników odżywczych dla mózgu. Jednak dieta na sprawność umysłową jest niezwykle ważna każdego dnia, ponieważ większość zajęć (studia, praca, organizacja) opiera się na możliwościach mózgu.   Dieta chroniąca szare komórki   Antyoksydanty to niezwykle potrzebne związki zwalczające wolne rodniki , które rozbijają strukturę poszczególnych elementów w ciele, w tym szarych komórek. Przeciwutleniacze neutralizują ich działanie, dzięki czemu proces starzenia przebiega wolniej. Bronią one mitochondria – elementy odpowiedzialne za generowanie energii niezbędnej do myślenia. Takie działanie mają np. flawonoidy, których częste spożycie znacznie poprawia jakość koncentracji. Składniki te znajdują się w warzywach strączkowych, czerwonej papryce, oliwie z oliwek oraz ziołach: rumianku, lukrecji czy miłorzębu japońskiego . Podobne działanie mają też karotenoidy zawarte w słodkich ziemniakach, kabaczku czy dyni.   Poprawa przepływu krwi w mózgu   Aby mózg pozostawał sprawny, należy zadbać o prawidłowy przepływ krwi w tym organie. Dzięki temu wzmacnia się hipokamp, co skutkuje usprawnieniem pamięci, przyspieszeniem czasu reakcji oraz poprawą procesu uczenia się. Dużą rolę w regulacji przepływu krwi w mózgu ma resweratrol. Środek ten może poprawić nawet do 30% stan ukrwienia tego narządu. Najwięcej tych substancji jest w soku z winogron...

Nasze akcje
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
materiały prasowe TVP
TV-Show

Sylwia Grzeszczak nową trenerką w „The Voice of Poland”! Jak się sprawdzi?

Partner