Reklama

Przy ciężkostrawnej diecie zawierającej smażone i tłuste potrawy nietrudno o niestrawność i bóle żołądka. Herbata zaparzona z odpowiednich ziół, takich jak mięta czy rumianek, pobudzi żołądek do pracy, przyniesie tym samym ulgę.

Reklama

Z jakich ziół można przyrządzić herbaty zwalczające niestrawność?

Zielona herbata – oczyszcza organizm z toksyn, przyspiesza metabolizm i wspomaga przemianę materii. Dzięki zawartych w niej aminokwasach, tłuszcz, który powoduje niestrawność, zostaje przetworzony na energię. Zielona herbata jest więc jednym z lepszych sposobów na pozbycie się niestrawności.

Mięta – często stosowana jako napar zwalczający bóle brzucha, jest pomocna także przy niestrawności. Dzięki herbacie z mięty zwiększa się wydzielanie soków trawiennych, następuje także regulacja pracy jelit.

Rumianek – dzięki rumiankowi w organizmie nie zatrzymują się gazy, a kolka jelitowa ustępuje. Rumianek można podawać najmłodszym – wspomaga apetyt.

Koper włoski – główny składnik herbatek na ból brzucha u dzieci. Dzięki niemu znikają wzdęcia, a nieprzyjemne poczucie sytości mija.

Melisa – zioło posiada głównie uspokajające właściwości, dlatego jej picie jest dobrym sposobem na walkę z bólami żołądka.

Herbata imbirowa – wspomagającą trawienie herbatę z imbiru przygotowuje się poprzez zalanie startego korzenia imbiru wrzątkiem.

Szałwia – zapobiega powstawaniu gazów i ich zatrzymywaniu się w organizmie, dodatkowo skutecznie zwalcza kolkę jelitową.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama