mięta pieprzowa
Image by LifetimeStock.com
Styl życia

Zioła na trawienie – mięta, rozmaryn, rumianek, kminek i imbir

Wspomaganie trawienia ziołami pomaga uporać się z takimi dolegliwościami jak zgaga, biegunka, wzdęcia czy przy drażliwych jelitach. Zioła można stosować w postaci naparów, a picie ich po posiłku poprawia pracę układu pokarmowego.

Wspomaganie trawienia ziołami pomaga uporać się z takimi dolegliwościami jak zgaga, biegunka, wzdęcia czy przy drażliwych jelitach. Zioła można stosować w postaci naparów, a picie ich po posiłku poprawia pracę układu pokarmowego.

Mięta pieprzowa na trawienie

Najważniejszym składnikiem mięty pieprzowej jest mentol, który ma działanie rozkurczowe, chłodzące i łagodzące. Z liści mięty pieprzowej można zrobić susz oraz przygotować olejek. Susz zaparzony i pity po posiłku pomaga zwalczyć dolegliwości żołądkowo-jelitowe, działa także wiatropędnie. Ze względu na żółciopędne działanie mięty, w przypadku kamieni żółciowych, jej stosowanie należy bezwzględnie skonsultować z lekarzem, aby sobie nie zaszkodzić.

 

Mięta może być wprowadzona do diety nie tylko pod postacią naparu – bardzo często stosuje się ją jako przyprawę, czy składnik sosu podawanego do mięs.

Rozmaryn lekarski na trawienie

Niewiele osób wie, że rozmaryn to roślina lecznicza. Zwykle wykorzystuje się go jako przyprawę, która przywędrowała do nas z obszaru śródziemnomorskiego. Jego liście zawierają bardzo wiele cennych składników, które korzystnie wpływają nie tylko na układ pokarmowy, ale także cały organizm. Są to między innymi: garbniki, kamfen, fitoncydy, gorycze czy cyneol. Ze względu na skład, roślina działa pobudzająco na produkcję żółci, wspomaga trawienie także niwelując uciążliwe skurcze.

Rumianek na trawienie

Rumianek zawiera olejki eteryczne, flawonoidy, kwasy organiczne, gorycze i kumaryny. Najczęściej stosuje się go w formie naparu, który pomaga w schorzeniach dróg moczowych. Działa także na układ trawienny: zapobiega biegunkom, pobudza wydzielanie żółci i soków trawiennych, likwiduje wzdęcia.

Kminek na trawienie

Nasiona kminku stanowią źródło olejku eterycznego, który wpływa na zwiększenie produkcji soków żołądkowych. Działa także rozkurczowo, dzięki czemu stanowi doskonałe remedium na wzdęcia. Kminek można pić w formie naparu lub dodawać do potraw, które są ciężkostrawne.

Imbir na trawienie

Charakterystyczny, korzenny zapach imbiru sprawił, że korzeń tej rośliny stał się popularną przyprawą. Imbir wspomaga proces trawienia poprzez pobudzenie wydzielania żółci i soków żołądkowych. Działa także przeciwutleniająco. Podobnie jak w przypadku kminku, można go stosować w formie naparu, albo dodawać do potraw jako przyprawę.


zioła w doniczce
Flickr/Suzette - www.suzette.nu/CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/
Styl życia
Domowe sposoby na bóle brzucha, czyli kojący wpływ rumianku i mięty
Rumianek i mięta to najpopularniejsze i najczęściej wybierane zioła na ból brzucha. Działają skutecznie na problemy ze zgagą, nudnościami oraz zaparciami.

Rumianek i mięta to najpopularniejsze i najczęściej wybierane zioła na ból brzucha. Działają skutecznie na problemy ze zgagą, nudnościami oraz zaparciami. Lecznicze właściwości rumianku Koszyczek rumianku zawiera, m.in. ok. 1,5% olejku eterycznego, flawonoidy, kwasy organiczne, żywice, sole mineralne, witaminę C i kumaryny. Najpopularniejszym sposobem przygotowania rumianku jest wywar (łyżkę świeżych lub suszonych ziół zalewamy gorącą wodą, parzymy pod przykryciem przez 15 minut).   Rumianek jest stosowany na różne dolegliwości: wspomaga trawienie, oczyszcza rany, koi opuchnięcia pod oczami i zwalcza wzdęcia. Leczy ból brzucha, biegunkę, choroby układu moczowego, działa napotnie i przeciwzapalnie. Wzmaga wydzielanie żółci oraz wytwarzanie soków trawiennych. Rumianek zawiera substancje odkażające i łagodzące stan zapalny , stąd jego zastosowanie przy różnego rodzaju ranach otwartych.   Ze względu na właściwości lecznicze, rumianek jest składnikiem wieku kosmetyków, także produktów dla dzieci, ponieważ jest łagodny dla skóry i ma delikatnie nawilżające działanie. Jak działa mięta? Aromatyczny napar z mięty łagodzi nieżyt żołądka. Pomaga zwalczyć bóle brzucha, nudność i wzdęcia. Leczy zapalenie dróg żółciowych i pęcherzyka żółciowego. Filiżanka wywaru po posiłku wspomoże pracę żołądka i uchroni przed uczuciem ciężkości. Sposobów przygotowania mięty jest wiele, najczęściej występuje w postaci herbatki – 2 łyżeczki liści mięty (świeżych bądź suszonych) zalewamy wrzątkiem. Napar może stać pod przykryciem ok. 10 minut, wówczas jego smak będzie intensywniejszy, a działanie mięty bardziej skuteczne. Nawet niewielka ilość herbatki wpływa kojąco i pomaga regulować układ...

kminek
Pixabay/Abdecoral/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0
Styl życia
Kminek na żołądek, wzdęcia, przeziębienie i alergię
Kminek można stosować w leczeniu lub łagodzeniu objawów wielu chorób. Skutecznie zwalcza objawy przeziębienia, stosowany jest też przy problemach żołądkowych.

Kminek można stosować w leczeniu lub łagodzeniu objawów wielu chorób. Skutecznie zwalcza objawy przeziębienia, stosowany jest też przy problemach żołądkowych.   Kminek można spotkać w całej Europie, Azji, Australii czy niektórych częściach Afryki. W Polsce kminek zwyczajny kwitnie w czerwcu i lipcu, a główki kwiatowe rośliny przypominają kwiaty marchewki. Zioło nie tylko ma zastosowanie w kuchni, ale i w lecznictwie. Właściwości kminku Kminek zwyczajny działa pozytywnie na nasz organizm. Posiada właściwości przeciwskurczowe i łagodzące . Roślinę stosuje się na wzdęcia brzucha, gdyż jego działanie jest wiatropędne i pomaga usunąć nadmiar gazów. Oprócz tego kminek wspomaga trawienie , łagodzi niestrawność i kolki . Dodatkowo zwiększa produkcję mleka u kobiet karmiących piersią. Przyprawa ta jest również pomocna w zwalczaniu przeziębień i nieżytów układu oddechowego. Usuwa katar alergiczny i goi podrażnione infekcją gardło. Kminek dodawany do posiłków powoduje poprawę perystaltyki jelit, zwiększa wydzielanie soków trawiennych i zwalcza biegunki. Nasiona kminku stosuje się w celu odświeżenia oddechu, złagodzeniu bólów menstruacyjnych i poprawy apetytu. Wykorzystywane są także w lekarstwach na kaszel, czy na zapalenie oskrzeli. Do czego warto dodawać kminek? 1. Mięso – kminek stosuje się przede wszystkim jako przyprawę do potraw mięsnych, a szczególnie do dziczyzny, z której wydobywa głębię smaku. 2. Fast-food – warto go dodawać do tłustych dań, takich jak: pizza, zapiekanki czy lasagne. Działanie kminku przyspiesza trawienie, dzięki czemu nie pozwala na gromadzenie się cholesterolu. 3. Sery – twarożek i żółty ser dobrze smakują, jeśli doda się do nich kminek. 4. Owoce morza – owoce morza z...

napar z szałwii
©Hetizia/Fotolia
Styl życia
Sposoby na wzdęcia: herbata z kminku, anyżu lub kopru włoskiego
Wzdęcia są skutkiem zatrzymywania się gazów w jelitach: powodują nieprzyjemne uczucie pełności w żołądku, czujemy się ociężale i mamy powiększony brzuch.

Wzdęcia są skutkiem zatrzymywania się gazów w jelitach: powodują nieprzyjemne uczucie pełności w żołądku, czujemy się ociężale i mamy powiększony brzuch.   Przyczyna wzdęć jest picie gazowanych napojów bądź jedzenie niektórych ciężkostrawnych posiłków. Wzdęcia często znikają samoczynnie, jednak dobrze jest stosować herbaty na wzdęcia , które – przyrządzone z odpowiednich ziół – pomagają we właściwym funkcjonowaniu organizmu. Przyczyny powstawania wzdęć Oprócz napojów gazowanych oraz ciężkostrawnych potraw, do przyczyn powstawania wzdęć należy doliczyć także zbyt szybkie pochłanianie pokarmu, bądź jego za dużą ilość. Za zatrzymywanie się gazów w jelitach odpowiada niestrawiona laktoza, która fermentuje w przewodzie pokarmowym . Herbaty dobre na wzdęcia Dobrym sposobem na pozbycie się wzdęć jest parzenie herbat przy użyciu odpowiednich ziół . Zioła takie jak kminek czy koper włoski mają działanie rozkurczowe, łagodzą wzdęcia i wspomagają trawienie. Napar z kminku: mieloną łyżeczkę kminku należy zalać szklanką wrzątku, po czym odstawić na 15 minut. Napar należy pić trzy razy dziennie. Koper włoski: łyżeczkę nasion należy zalać szklanką wrzątku. Napar należy odstawić na około 15 minut. Herbatę z kopru włoskiego można również kupić w aptece jako herbatę ekspresową. Mięta: łyżeczkę ususzonych liści mięty należy zalać szklanką wrzątku i parzyć przez około 15 minut. Szałwia: ziele działa rozkurczowo i zapobiega procesowi fermentacji. Herbatę z szałwii robi się podobnie jak wcześniejsze: wystarczy łyżeczka suszonej szałwii oraz szklanka gorącej wody. Anyż: pół łyżki anyżu w proszku zalać wrzątkiem i parzyć około 15 minut. Można pić szklankę albo półtorej szklanki herbaty anyżowej dziennie. O czym należy pamiętać, aby zapobiec wzdęciom?...

Nasze akcje

Poznaj Huawei Mobile Services i ciesz się wyjątkowymi funkcjami w przyjaznym ekosystemie

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
Newsy

Stylowy prezent dla mężczyzny? Łączy w sobie design i praktyczność

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner
Newsy

To zdrowy i ekologiczny nawyk, który pozwoli ci zadbać o siebie i środowisko

Partner
Newsy

Bo należy ci się komfort! Zabiegi EMSELLA i EXILIS ULTRA 360 na nietrzymanie moczu

Partner