Reklama

Kombucha, potocznie nazwyana grzybem herbaciany, to nazwa rośliny z której tworzy się wywar o cennych leczniczych właściwościach. Napar pomaga m.in. w problemach trawiennych, wspiera pracę wątroby, reguluje ciśnienie krwi, a także dodaje energii.

Reklama

Kombucha jest półprzezroczysta lub mlecznobiała. Z wyglądu przypomina meduzę, a w dotyku jest dość śliska i bardzo miękka.

Grzybek herbaciany – właściwości zdrowotne

Grzybek herbaciany zawiera w sobie witaminy z grupy B oraz kwas askorbinowy. W składzie rośliny znajduje się również kwas mlekowy i octowy oraz składniki mineralne: magnez, wapń, żelazo, miedź oraz cynk. Napój z kombuchy może także zawierać cukier lub kofeinę.

Wywar z grzybka herbacianego polecany jest m.in. na takie dolegliwości, jak:

Przepis na napój z kombuchy

Do wykonania wywaru z grzybka herbacianego będzie potrzebna kombucha (w postaci grzyba) wraz z zaczynem. Gotowe składniki można kupić przez Internet, np. za pośrednictwem aukcji.

Potrzebujesz:

  • garnka na litr płynu,
  • szklanego naczynia w którym będzie przebiegać fermentacja,
  • kawałka tkaniny przepuszczającej powietrze,
  • gumki recepturki,
  • szklanej litrowej butelki,
  • sitka,
  • lejka.

Składniki:

  • 1 kombucha razem z zaczynem,
  • 100 gramów białego cukru,
  • 2 łyżki zielonej herbaty.

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Zagotuj litr wody i zaparz w niej herbatę.
  • Dodaj cukier.
  • Ostudź płyn do temperatury około 25 stopni Celsjusza.
  • Przelej wywar do szklanego naczynia.
  • Dodaj zaczyn i grzyba.
  • Przykryj naczynie tkaniną przepuszczającą powietrze i odstaw na 10 dni w ciepłym miejscu.
  • Wyjmij grzyba z napoju, a płyn przelej przez sito do butelki.
  • Odstaw butelkę do lodówki na 5 dni.
  • Napój z kombuchy najlepiej smakuje schłodzony.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama