Jakie właściwości ma grzybek herbaciany? Przepis na napój z kombuchy
Kombucha, potocznie nazwyana grzybem herbaciany, to nazwa rośliny z której tworzy się wywar o cennych leczniczych właściwościach. Napar pomaga m.in. w problemach trawiennych, wspiera pracę wątroby, reguluje ciśnienie krwi, a także dodaje energii.
Kombucha, potocznie nazwyana grzybem herbaciany, to nazwa rośliny z której tworzy się wywar o cennych leczniczych właściwościach. Napar pomaga m.in. w problemach trawiennych, wspiera pracę wątroby, reguluje ciśnienie krwi, a także dodaje energii.
Kombucha jest półprzezroczysta lub mlecznobiała. Z wyglądu przypomina meduzę, a w dotyku jest dość śliska i bardzo miękka.
Grzybek herbaciany – właściwości zdrowotne
Grzybek herbaciany zawiera w sobie witaminy z grupy B oraz kwas askorbinowy. W składzie rośliny znajduje się również kwas mlekowy i octowy oraz składniki mineralne: magnez, wapń, żelazo, miedź oraz cynk. Napój z kombuchy może także zawierać cukier lub kofeinę.
Wywar z grzybka herbacianego polecany jest m.in. na takie dolegliwości, jak:
- wolna przemiana materii,
- PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego,
- zmęczenie i brak energii,
- brak apetytu,
- za wysoki cholesterol,
- brak koncentracji
- reumatyzm,
- nieuregulowana praca nerek czy układu pokarmowego,
- problemy z zasypianiem.
Przepis na napój z kombuchy
Do wykonania wywaru z grzybka herbacianego będzie potrzebna kombucha (w postaci grzyba) wraz z zaczynem. Gotowe składniki można kupić przez Internet, np. za pośrednictwem aukcji.
Potrzebujesz:
- garnka na litr płynu,
- szklanego naczynia w którym będzie przebiegać fermentacja,
- kawałka tkaniny przepuszczającej powietrze,
- gumki recepturki,
- szklanej litrowej butelki,
- sitka,
- lejka.
Składniki:
- 1 kombucha razem z zaczynem,
- 100 gramów białego cukru,
- 2 łyżki zielonej herbaty.
Czas przygotowania: 15 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Zagotuj litr wody i zaparz w niej herbatę.
- Dodaj cukier.
- Ostudź płyn do temperatury około 25 stopni Celsjusza.
- Przelej wywar do szklanego naczynia.
- Dodaj zaczyn i grzyba.
- Przykryj naczynie tkaniną przepuszczającą powietrze i odstaw na 10 dni w ciepłym miejscu.
- Wyjmij grzyba z napoju, a płyn przelej przez sito do butelki.
- Odstaw butelkę do lodówki na 5 dni.
- Napój z kombuchy najlepiej smakuje schłodzony.
Smacznego!