Jak zrobić grzane wino? Przepis i porady
Grzane wino to napój, który cieszy się popularnością szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Działa rozgrzewająco i ma aromatyczny ziołowo-korzenny smak. Trunek doskonale nadaje się na długie zimowe wieczory przy kominku.
Grzane wino to napój, który cieszy się popularnością szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Działa rozgrzewająco i ma aromatyczny ziołowo-korzenny smak. Trunek doskonale nadaje się na długie zimowe wieczory przy kominku.
Do podgrzewania najlepiej sprawdzają się półsłodkie lub półwytrawne wina czerwone, pochodzące z Chile, Węgier, Włoch lub Hiszpanii. Trunki te mają głęboki, wieloowocowy aromat i wyrazisty smak.
Jakie przyprawy wybrać do grzanego wina?
Grzane wino powinno mieć zioło-korzenny smak. Zależnie od wybranej kompozycji dodatków, przyprawy dodają trunkowi odrobinę słodyczy lub subtelną nutę pikanterii.
- Goździki – sprawiają, że trunek ma lekko pikantny smak i korzenny aromat.
- Cynamon – dzięki niemu grzaniec ma słodkawy smak.
- Pomarańcza – plaster suszonej lub świeżej pomarańczy sprawi, że trunek będzie bardziej orzeźwiający i zyska cytrusową nutę.
- Pieprz – szczypta czarnego pieprzu wzmocni smak wina i sprawi, że grzaniec będzie mieć ostry smak.
- Gałka muszkatołowa – nadaje gorzko-słodki smak i ostry zapach.
- Imbir – działa rozgrzewająco, dzięki niemu wino nabiera świeżego i pikantnego smaku.
- Laska wanilii – łagodzi smak trunku i wprowadza słodką nutę.
Przepis na grzane wino
Rada: Grzane wino najlepiej pić w naczyniach szklanych lub ceramicznych, które dłużej utrzymują wysoką temperaturę trunku. Grzanego wina nie należy gotować. Proces wrzenia spowoduje utratę aromatu i sprawi, że grzaniec nie będzie tak wyrazisty w smaku. Optymalna temperatura to 70-80ºC.
Potrzebujesz:
- garnka,
- noża,
- deski do krojenia,
- łyżki.
Składniki na 4 porcje:
- 750 ml czerwonego wina,
- 10 goździków,
- laska cynamonu,
- 100 g cukru,
- 1 świeża pomarańcza.
Czas przygotowania: 20 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Pomarańczę umyj i pokrój w plastry.
- Do garnka wlej wino.
- Dodaj cukier, laskę cynamonu, goździki i plastry pomarańczy.
- Ciągle mieszając, podgrzewaj całość przez 10-15 minut na niewielkim ogniu.
- Trunek przelej do ceramicznych kubków.
Smacznego!
- Masz problem z powracającymi zakażeniami dróg moczowych? Poznaj lecznicze właściwości soku z żurawiny.
- Jesteś przemęczona i nie możesz zasnąć? Melisa lekarska jest naturalnym i łagodnym sposobem na bezsenność.
- Schyłek lata to idealny czas na przetwory. Tutaj znajdziesz przepis na sok i dżem z czarnej porzeczki.