Reklama

Karkówka z grilla to gwóźdź programu wielu wiosennych i letnich przyjęć na świeżym powietrzu. Jeśli grillowanie karkówki będzie się odbywało wieczorem, już rano tego samego dnia należy pomyśleć o przyrządzeniu mięsa. Powinno ono odstać kilka godzin w marynacie.

Reklama

Karkówkę z grilla można podawać z musztardą, ketchupem, świeżymi warzywami, np. pomidorem, ogórkiem, lub warzywami z grilla.

Musztardowa marynata do karkówki

Aby mięso było delikatne i soczyste, należy zamarynować je przed upieczeniem.

Składniki (6 plastrów karkówki):

  • 2 łyżki ostrej musztardy,
  • pół szklanki oliwy z oliwek,
  • 3 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • pół łyżeczki suszonego majeranku,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki.

Sposób przygotowania:

Cebulę należy pokroić w drobną kostkę, a czosnek posiekać. Zmieszać musztardę z oliwą, dodać do nich cebulę i czosnek oraz przyprawy. Wszystko dokładnie zamieszać. Marynatą należy zalać opłukane pod bieżącą wodą mięso i odstawić je pod przykryciem na 8-12 godzin do lodówki.

Jak grillować karkówkę, żeby była delikatna i soczysta

Grill należy rozgrzać przed położeniem na niego plastrów mięsa. Karkówkę grilluje się przez 8 minut: 4 minuty na jednej stronie, 4 minuty na drugiej. Żeby mięso zachowało sprężystość i po upieczeniu było soczyste, najlepiej grillować je pod przykryciem, a po zdjęciu z grilla owinąć w folię aluminiową. Nie należy od razu kroić mięsa, warto odczekać z jedzeniem ok. 10-15 minut.


Reklama
Reklama
Reklama
Reklama