2 przepisy na pyszny sos tzatziki: w wersji podstawowej i pikantnej. Z czym podawać grecki sos jogurtowy.
Tzatziki to sos na bazie gęstego jogurtu naturalnego z dodatkiem świeżego ogórka, czosnku, oliwy i soli. Jest najchętniej podawaną przystawką w kuchni greckiej. Jego skład można dowolnie modyfikować, dodając np. ocet winny, chili, szalotkę, świeżą miętę, koperek, ser feta lub miód.
Tzatziki to sos na bazie gęstego jogurtu naturalnego z dodatkiem świeżego ogórka, czosnku, oliwy i soli. Jest najchętniej podawaną przystawką w kuchni greckiej. Jego skład można dowolnie modyfikować, dodając np. ocet winny, chili, szalotkę, świeżą miętę, koperek, ser feta lub miód.
Tzatziki to dip doskonały do dań z grilla, owoców morza oraz pieczonych i surowych warzyw. Znakomicie sprawdza się również, jako smarowidło do pieczywa lub sos sałatkowy. Około 100 g gotowego sosu przygotowanego w wersji podstawowej to zaledwie 85 kcal.
Z czym podawać tzatziki
Ze względu na świeży, ogórkowy aromat i aksamitną konsystencję tzatziki znakomicie komponują się z wieloma smakami. Dip można podawać z grillowanymi warzywami, pokrojonymi w słupki marchewkami, gałązkami selera naciowego oraz frytkami z batatów. Doskonale sprawdza się również jako sos do pizzy, sałatek ziemniaczanych, jarmużowych czipsów i dań z ryżem. Można nim smarować kanapki, wytrawne tarty, dodawać go do zapiekanek oraz używać jako dodatku do kremowych zup np. dyniowej.
Przepis na podstawowy klasyczny sos tzatziki
Składniki:
- 1 duży świeży ogórek szklarniowy lub 3 małe ogórki gruntowe,
- 400 g jogurtu greckiego,
- szczypta soli,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 2- 3 ząbki czosnku.
Czas przygotowania: około 25 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Wyszoruj dokładnie ogórek, możesz dodatkowo opłukać go wodą z dodatkiem sody oczyszczonej (1 łyżeczka na 1 litr wody) – dzięki temu pozbędziesz się wszystkich pestycydów.
- W miseczce rozmieszaj jogurt z solą i oliwą.
- Czosnek zetrzyj na tarce lub przeciśnij przez praskę.
- Zetrzyj ogórek na tarce o drobnych oczkach lub w malakserze, delikatnie posól, wymieszaj i odstaw na 10 – 15 minut. W tym czasie warzywo „puści” wodę.
- Odlej zgromadzoną wodę i odciśnij ogórkowe wiórki z jej nadmiaru.
- Połącz wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Wstaw do lodówki – jeżeli będziesz serwować tzatziki do zimnych dań lub przekąsek.
Przepis na pikantny sos tzatziki
Składniki:
- 2 duże ogórki,
- 1 łyżeczka soli,
- 600 g jogurtu greckiego,
- 4 ząbki czosnku – startego na tarce lub przeciśniętego przez praskę,
- 1 mała, drobno posiekana szalotka,
- 1 łyżeczka płynnego miodu,
- 1 łyżeczka posiekanych listków świeżej mięty,
- pół łyżeczki chili,
- pół łyżeczki octu winnego,
- 1 łyżka oliwy z oliwek.
Czas przygotowania: około 35 minut
Stopień trudności: łatwe
Sposób przygotowania:
- Wyszoruj dokładnie ogórki, możesz dodatkowo opłukać je wodą z dodatkiem sody oczyszczonej (1 łyżeczka na 1 litr wody) – dzięki temu pozbędziesz się wszystkich pestycydów.
- Zetrzyj ogórki na tarce o drobnych oczkach lub w malakserze, delikatnie posól (pół łyżeczki), wymieszaj i odstaw na 10 – 15 minut. W tym czasie „puszczą” wodę.
- W miseczce wymieszaj jogurt, z oliwą, chili, resztą soli, czosnkiem, szalotką, octem i miodem.
- Odlej wodę i odciśnij ogórkowe wiórki.
- Połącz wszystkie składniki i dodaj miętę (możesz zostawić szczyptę listków do dekoracji).
Przygotowany w ten sposób sos tzatziki jest pikantny i bardzo aromatyczny, dlatego będzie świetnym dodatkiem do pieczonych warzyw, zapiekanek, pieczywa i delikatnych kremowych zup.
Smacznego!