Przepis na pieczoną gęś owsianą nadziewaną jabłkami i suszoną żurawiną pieczoną w cydrze
Gęsi wywodzące się z Polski w głównej mierze trafiają na rynek zagraniczny. Konsumenci szczególnie doceniają gęś owsianą. Nazwa nie jest związana ze specjalnym gatunkiem, a jedynie ze sposobem karmienia ptactwa.
Gęsi wywodzące się z Polski w głównej mierze trafiają na rynek zagraniczny. Konsumenci szczególnie doceniają gęś owsianą. Nazwa nie jest związana ze specjalnym gatunkiem, a jedynie ze sposobem karmienia ptactwa.
Obecnie potrawy z gęsi pojawiają się na polskich stołach dosyć rzadko. Niegdyś żadne świąteczne menu, szczególnie w dzień Świętego Marcina – 11 listopada, nie mogło być pozbawione potrawy z gęsiny.
Gęś owsiana
Polska gęsina trafia przede wszystkim na rynek niemiecki, ale również znana jest w Anglii, Danii i Szwajcarii. Cechuje się wysoką jakością mięsa, dlatego jest doceniana przez zagranicznych smakoszy. Aktualnie w produkcji gęsiny wykorzystuje się głównie Gęś Białą Kołudzką wywodzącą się z Kołudy Wielkiej. Nazwa „gęś owsiana” nie odnosi się do rasy gęsi, a jedynie do techniki tuczu, czyli sposobu karmienia. W tym przypadku gęsi karmione są paszami zielonym, a przez ostatnie trzy tygodnie pokarmem jest wyłącznie owies.
Przepis na gęś owsianą nadziewaną jabłkami i suszoną żurawiną pieczona w cydrze
Składniki:
- świeża, młoda gęś owsiana o wadze około 4 kilogramy (sprawiona, bez podrobów i szyjki),
- 6 ziaren ziela angielskiego,
- 6 owoców jałowca,
- 2 liście laurowe,
- 1,5 łyżki suszonego majeranku,
- 4 ząbki czosnku,
- sól.
Farsz:
- około 6 dużych kwaśnych jabłek,
- 1 szklanka suszonej żurawiny,
- 1 szklanka cydru,
- 0,5 łyżki majeranku.
Czas przygotowania: 5 godzin
Stopień trudności: trudne
Sposób przygotowania:
- Świeżą sprawioną gęś pozbawioną podrobów i szyjki umyj w zimnej wodzie i dokładnie osusz.
- W przypadku grubej warstwy tłuszczu wewnątrz gęsi należy go wyciąć.
- Osuszoną gęś natrzyj obficie solą – zewnątrz i wewnątrz.
- Utłucz starannie ziele angielskie i owoce jałowca w moździerzu, dodaj drobno pokruszone liście laurowe, majeranek oraz wyciśnięty czosnek. Wszystko ponownie dokładnie utłucz. Uzyskaną mieszanką natrzyj gęś w środku i na zewnątrz.
- Zamarynowaną gęś owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 24-48 godzin.
- Na około 2 godziny przed pieczeniem, gęś wyjmij z lodówki, by się ogrzała do temperatury pokojowej.
Faszerowanie:
- Umyj jabłka, osusz i nieobrane pokrój na ćwiartki. Usuń gniazda nasienne i przełóż jabłka do miski. Dodaj żurawinę, majeranek.
- Wlej cydr i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 10 minut.
- Ogrzaną do temperatury pokojowej gęś nadziej jabłkami z żurawiną. Zaszyj lub zabezpiecz za pomocą wykałaczek otwór po szyjce oraz jamę brzuszną. Nóżki zbierz do środka i zawiąż bawełnianym sznurkiem.
Pieczenie:
- Gęś umieść w dużej brytfannie, najlepiej z rusztem, polej cydrem pozostałym po wyjęciu jabłek i żurawiny. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza.
- Piecz przez 30 minut, a następnie obniż temperaturę do 130 stopni. Brytfankę przykryj pokrywką lub folią aluminiową. Piecz przez 3,5-4 godziny.
- Na 75 minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywkę brytfanki. Po upływie połowy czasu pieczenia i wyjęciu gęsi z piekarnika ostrożnie zlej tłuszcz.
- Upieczoną gęś wyjmij z piekarnika i pozostaw na 10 minut. Następnie rozwiąż nóżki, usuń nić lub wykałaczki.
Smacznego!
- Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym to świetny pomysł na szybki obiad. Wypróbuj ten szybki przepis.
- Pierś z gęsi zaskoczy twoich domowników i gości. Zobacz nasz przepis na soczyste danie i dowiedz się, jak upiec gęś.
- Zobacz też ten przepis na obiad z gęsiną – pieczona gęś z ziemniakami.