Wegańskie przepisy z fasolką szparagową – sałatka z fasoli i tofu oraz fasolka szparagowa w cieście z sezamem
Fasolka szparagowa to znakomity dodatek do wegańskich dań. Można ją zapiekać z warzywami i tofu, dodawać do sałatek oraz tart. Ze względu na neutralny smak i sprężystą strukturę fasolka szparagowa świetnie smakuje w wersji ugotowanej al dente z dodatkiem prażonych z sosem sojowym ziaren słonecznika.
Fasolka szparagowa to znakomity dodatek do wegańskich dań. Można ją zapiekać z warzywami i tofu, dodawać do sałatek oraz tart. Ze względu na neutralny smak i sprężystą strukturę fasolka szparagowa świetnie smakuje w wersji ugotowanej al dente z dodatkiem prażonych z sosem sojowym ziaren słonecznika.
Przyrządzając potrawy z fasolki szparagowej należy uważać, aby jej nie rozgotować. Ponadto bardzo ważne jest, aby świeżą fasolkę przed wrzuceniem do wrzątku pozbawić włókien odcinając obie końcówki strączka.
Przepis na wegańską sałatkę z fasolki szparagowej, tofu, ziaren słonecznika i oleju sezamowego
Składniki:
- 20 dag fasolki szparagowej zielonej,
- pół szklanki ziaren słonecznika,
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego,
- 1 łyżeczka oleju sezamowego,
- 1 kostka wędzonego tofu,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- około 10-15 pomidorów suszonych odsączonych z zalewy.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: około 25 minut
Sposób przygotowania:
- Fasolkę umyj, obierz i pokrój na około 2 cm kawałki i ugotuj al dente w osolonym wrzątku.
- Upraż ziarna słonecznika na suchej patelni. Zdejmij patelnię z kuchenki dodaj sos sojowy i dokładnie wymieszaj, odstaw do ostygnięcia.
- Pokrój tofu i pomidory na drobną kostkę.
- Odcedź fasolkę, przełóż do miski, dodaj słonecznik, pomidory, tofu i olej sezamowy. Wszystko dokładnie wymieszaj i posyp tymiankiem.
Wegańska sałatka jest znakomitym dodatkiem do pieczonych ziemniaków i dań mącznych, np. klusków śląskich.
Przepis na fasolkę szparagową w cieście naleśnikowym z sezamem
Składniki:
- około 20-30 dag fasolki szparagowej zielonej lub żółtej,
- 1 szklanka mąki,
- 2 łyżeczki sezamu – wcześniej podprażonego na złoto na suchej patelni,
- 1 szklanka wody lub neutralnego w smaku mleka roślinnego, np. sojowego,
- pół łyżeczki soli,
- olej rzepakowy do smażenia.
Stopień trudności: łatwe
Czas przygotowania: około 25 minut
Sposób przygotowania:
- Fasolkę umyj, obierz i ugotuj al dente w osolonym wrzątku.
- Przygotuj ciasto: wsyp do miski mąkę, wlej mleko lub wodę, dodaj sól, sezam i wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstego ciasta naleśnikowego, jeżeli jest za rzadkie – dodaj więcej mąki, jeżeli za gęste – rozcieńcz je wodą lub mlekiem.
- Odcedź fasolkę i po ostudzeniu osusz ręcznikiem papierowym.
- Rozgrzej olej na patelni i smaż na złoty kolor każdy strączek maczając najpierw w cieście.
Fasolka w cieście naleśnikowym świetnie sprawdza się jako samodzielne danie, ale może być też oryginalnym dodatkiem do obiadu.